DELEN

Heb jij er altijd al van gedroomd om je eigen baas te zijn? Om zelf je werkschema te bepalen en om als ondernemer door het leven te gaan? Er zijn natuurlijk heel wat leuke beroepen die je kan doen, maar wij hebben het over de top 10 leukste beroepen die je als zelfstandige kan doen. Je vindt in deze lijst zelfstandige beroepen die je in bijberoep kan doen, maar sommige leuke beroepen kan je toch beter in hoofdberoep doen.

# 1. IT-engineer

Velen zijn op zoek naar leuke beroepen met toekomst, leuke beroepen die voldoende uitdagend zijn en leuke beroepen die goed verdienen. Als het gaat over zelfstandige beroepen met toekomst en zelfstandige beroepen die goed verdienen, kom je al snel uit in de IT-sector. Op nummer een in onze top 10 leukste beroepen staat dan ook de IT-engineer. Bedrijven zijn bereid om veel te betalen voor deze veel gevraagde zelfstandige beroepen. Een voordeel is dat bedrijven zich ook heel flexibel willen opstellen om tegemoet te komen aan je wensen. Daarom kan dit zowel een van de beste zelfstandige bijberoepen als een van de beste zelfstandige beroepen in hoofdberoep worden genoemd.

Zoals wel vaker bij zelfstandige jobs die goed verdienen, gaat het om een knelpuntberoep. Er zijn ook zware studies voor nodig, waarbij je kennis dient te hebben van verschillende coderingstalen. In de praktijk accepteert men ook IT-engineers die geen hogere opleiding hebben genoten, maar die zelf hun vaardigheden ontwikkelden. Het binnenhalen van de eerste freelanceprojecten is dan wel wat lastiger. Eenmaal je echter een goed portfolio hebt opgebouwd, zal het niet moeilijk zijn om bedrijven te vinden die je willen inschakelen.

# 2. Zelfstandig schrijver

De nummer twee in onze top 10 leukste beroepen is de freelanceschrijver. Een groot voordeel van zelfstandige beroepen als schrijver en copywriter is dat je heel weinig nodig hebt. Een computer en een internetverbinding volstaat. Zonder een grote investering kan je je dus op de nummer twee van de top 10 leukste beroepen gooien. Een eigen zaak starten zonder geld is dus wel degelijk mogelijk. Ook voor wie al reizend door het leven wil gaan, is dit misschien wel een van de beste zelfstandige beroepen. De markt is enorm, maar je hebt wel een solde schrijfvaardigheid nodig. Ook creativiteit en onderzoeksvaardigheden zijn een must. Weet bovendien dat ook de concurrentie groot is. Vaak is het als beginner moeilijk om voldoende door te rekenen. Zeker voor beginners is het niet een van de zelfstandige jobs die goed verdienen. Naarmate je groeit en je meer schrijfervaring hebt, kan je wel hogere tarieven aanrekenen. En dan wordt het pas echt een van de beste zelfstandige beroepen.

# 3. Grafisch ontwerper

Volgens velen is het een van de beste zelfstandige beroepen die je kan doen: grafisch ontwerper. Het is een van de veel gevraagde zelfstandige beroepen. Bedrijven hebben namelijk niet alleen teksten nodig, maar ook visuals. Die gebruiken ze onder meer voor hun website, voor brochures, voor marketingactiviteiten en dergelijke meer. Vooral voor creatievelingen is dit een van de beste zelfstandige beroepen die terecht een plaatsje kreeg in onze top 10 leukste beroepen.

Lijkt dit jou ook een van de beste zelfstandige bijberoepen of hoofdberoepen? Weet dan wel dat je over (dure) software moet beschikken. Bovendien dien je ook een artistieke visie te hebben en een gevoel voor compositie. Het is belangrijk dat je je persoonlijke talenten ontwikkelt en dat je je in een niche specialiseert. Pas nadat je een portfolio hebt opgebouwd, gaat het om een van de zelfstandige jobs die goed verdienen.

# 4. Evenementenplanner

Het goed organiseren van een evenement vergt veel tijd. Daarom zijn er zowel bedrijven als particulieren die dit liever uitbesteden. Vind jij het leuk om feestjes en events te organiseren? Dan is dit een van de beste zelfstandige beroepen. Doordat je vaak doorlopend beschikbaar moet zijn voor onverwachte gebeurtenissen, is het niet een van de beste zelfstandige bijberoepen. Toch heeft het terecht een plaatsje gekregen in onze top 10 leukste beroepen.

Als evenementenplanner sta je onder andere in voor het boeken van locaties, voor het regelen van de catering, voor het entertainment, voor het coördineren van alle spullen en bestellingen, voor het toezicht op de inrichting en de schoonmaak en dergelijke meer. Je bent een ervaren communicator en je hebt oog voor detail. Er zijn talloze evenementen mogelijk, gaande van bruiloften over kinderfeesten tot grote conferenties. Deze hebben stuk voor stuk hun eigen behoeften. Daarom zal een goede evenementenplanner zich in een of meerdere niches specialiseren.

# 5. Interieurontwerper

Wil jij interieurarchitect worden? Dan kies je voor een van de leuke beroepen in onze top 10 leukste beroepen. Het is een van de zelfstandige jobs die goed verdienen, maar het is ook uitdagend. Je moet namelijk niet alleen de vaak weinig tastbare wensen tastbaar maken, maar bovendien dien je ook rekening te houden met budgetten en met de beperkingen die een ruimte of een gebouw met zich meebrengt. Daarenboven heb je organisatorische talenten nodig en dien je toezicht te houden op bijvoorbeeld de bouwwerkzaamheden.

Ook hier geldt dat er veel niches zijn. Er zijn bijvoorbeeld interieurontwerpers die zijn gespecialiseerd in winkelinrichting. Dat is uiteraard volledig anders dan het inrichten van woonkamers, beurshallen of kantoren. Het is een van de zelfstandige beroepen met toekomst, maar het belang van een rijkelijk gevulde portfolio mag niet worden onderschat.

# 6. Schoonheidsspecialist

Mensen hechten veel belang aan hun uiterlijk. Bovendien is dit een van de sectoren die geen hinder ondervinden van online shoppen en andere digitale trends. En daarbovenop gaat het ook nog eens om leuke beroepen! Het gaat wel om een ruime categorie met daaronder onder meer make-upstylisten, haarstylisten, schoonheidssalons, personal shoppers en garderobestylisten. Het gaat om erg leuke beroepen waarbij je focust op het aantrekkelijker maken van anderen en, althans wat het uiterlijke betreft, het beste naar boven halen in mensen. Er zijn verschillende niveaus mogelijk. Je kan zelfs samenwerken met kunstenaars en modellen.

Nummer zes in de top 10 leukste beroepen word je niet zomaar. Je dient een goed gevoel voor schoonheid te hebben en je dient heel bekwaam te zijn in wat je doet. Er komt veel oefening aan te pas en een passende opleiding is onontbeerlijk. Begin dus met het volgen van opleidingen en cursussen en doe ervaring op. Dit kan ook in de vorm van een onbetaalde stage. Veelal volgt er een tussenstap in bijberoep voordat de sprong naar hoofdberoep wordt gewaagd.

→ Alles wat je moet weten over een eigen schoonheidssalon openen

# 7. Personal trainer

Een sterk en fit lichaam bekom je niet zomaar. Het vergt heel wat doorzettingsvermogen en zelfs kennis, want je moet goed weten hoe je moet trainen, eten en rusten. Een persoonlijke trainer of een personal trainer helpt hierbij. Als je bent gefascineerd door trainen en het menselijke lichaam is dit een van de leuke beroepen die je zeker moet overwegen. Nummer 7 in onze top 10 leukste beroepen kan je op verschillende manieren invullen. Je kan bijvoorbeeld de samenwerking aangaan met een sportschool, je kan bij de klant thuis aan de slag gaan of je kan focussen op buiten sporten. Zelf fit zijn en blijven is in ieder geval een must. Het beschikken over een diploma als voedingsdeskundige is een pluspunt.

# 8. Fotograaf

Volgens velen is het een van de beste zelfstandige bijberoepen die je kan doen: fotograaf. Uiteraard kan je het ook in hoofdberoep worden. Er bestaan verschillende vormen van fotografie, gaande van natuurfotografie over portretfotografie tot vastgoedfotografie en sportfotografie. Je zal dus zelf op zoek moeten gaan naar een niche waarin jij je goed voelt. Er zijn bovendien verschillende manieren om je foto’s in geld om te zetten, gaande van het aanbieden van fotoshoots tegen betaling over het verkopen van foto’s aan magazines tot stockfotografie. Eenmaal je alles hebt uitgeklaard, zal je beseffen dat dit een van de beste zelfstandige beroepen is.

→ Alles wat je moet weten over zelfstandig fotograaf worden

# 9. Yogadocent

Als jij gebeten bent door de yogabacterie is dit wellicht een van de beste zelfstandige beroepen die je kan doen. Het gaat om een van de zelfstandige beroepen met toekomst, omdat de interesse in yoga alleen maar toeneemt. Natuurlijk moet je wel wat kennen van yoga en de levensstijl die erbij hoort. Daarom is het aan te raden om een opleiding te volgen en je te ontwikkelen tot een erkende YFN/EYU-yogaleraar. Je kan groepslessen aanbieden, maar ook privélessen zijn mogelijk. Vaak werken yoga-instructeurs samen met sportscholen, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. Zelfs in de vrije natuur liggen er mogelijkheden. Je begrijpt vast wel waarom yogadocent is opgenomen in onze top 10 leukste beroepen?

→ Alles wat je moet weten over yogadocent worden

# 10. Budgetcoach

Als budgetcoach help je mensen die niet zo goed zijn met hun financiën. Je krijgt er veel voldoening voor in ruil, want je kunt mensen er echt weer bovenop helpen. Een goede budgetcoach kan levens veranderen. Natuurlijk moet je zelf het een en ander van cijfertjes weten. Dat is een vaardigheid die je ook zal helpen bij het opstellen van je eigen financieel plan. Het is een van de veel gevraagde zelfstandige beroepen, maar verwacht geen monsterloon. Per slot van rekening zit je doelgroep er financieel niet al te best voor. Het is een van de redenen waarom het niet hoger scoort in onze top 10 leukste beroepen.

→ Alles wat je moet weten over zelfstandig budgetcoach worden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here