Als je actief bent in de horecasector en met vriendelijk cliënteel te maken hebt, dan wordt er al eens een fooi gegeven. En als het personeel niet heiliger is dan de paus, kan het ook dat zo’n fooi linea recta in hun broekzak verdwijnt. Toch is dat niet zonder meer toegestaan en moet je in principe de fooi opgeven bij de belastingdienst. Je moet namelijk op de fooi inkomstenbelasting betalen. Een boekhouder kan je hierover informeren.
Fooi is niet altijd voor de werknemer
De situatie en de boekhoudkundige verwerking kan per onderneming verschillen. Het lot van een fooi is namelijk niet altijd hetzelfde. Het is nu eenmaal zo dat fooien in feite geen loon zijn. Een restaurantbezoeker is vreemd aan de arbeidsovereenkomst en de fooi staat dan ook los van het loon. Zowel de arbeidsovereenkomst als het arbeidsreglement kunnen dan ook regelen wat er met de door het personeel gekregen fooien moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende afspraken:
- De werknemers moeten alle fooien afgeven aan de werkgever die ze zelf mag houden en die er belastingen op moet betalen
- De werknemer mag alle fooien houden en moet er zelf belastingen op betalen
- De werknemer mag een deel van de fooien houden en moet een deel van de fooien aan de werkgever afgeven
- Alle ontvangen fooien gaan in een gemeenschappelijke pot, waarvan een deel al dan niet voor de werkgever is
Dat de werkgever vaak minstens een deel van de fooien wil, is niet zo onlogisch. Voor een werkgever die zich netjes aan de regels wil houden, kleeft er nu eenmaal een administratieve last aan dergelijke fooien. Bovendien zijn de fooien zowel fiscaalrechtelijk als sociaalrechtelijk niet vrijgesteld, waardoor het ook in kosten resulteert. Het is een van de redenen waarom Horeca Vlaanderen al langer ijvert voor een fiscale vrijstelling en een administratieve vereenvoudiging bij fooien.
Het in rekening brengen van een zogeheten ‘verwerkingskost’ is dan ook redelijk. Het is wel zo dat het in de horecabranche gebruikelijk is dat fooien naar het personeel gaan. Als een werkgever hiervan wil afwijken, moet hij het echt wel opnemen in een arbeidsovereenkomst of een arbeidsreglement.
Fooi opgeven bij de belastingdienst
Voor de restauranthouder maken fooien die voor hem zijn gewoon deel uit van de omzet. Dit wil zeggen dat hij de fooi moet opgeven bij de belastingdienst en dat hij belasting over de fooi moet betalen. Btw wordt echter niet geheven, maar dit enkel onder de voorwaarde dat het om een vrijwillige fooi gaat. Als een fooi wordt aangerekend, zoals men dat in het buitenland vaak doet, moet er wel btw worden berekend en afgedragen.
Als de fooi doorstroomt naar het personeel, moet de fooi als een belastbare ontvangst worden aangegeven. De fooi moet dus op de loonfiche terechtkomen en er moeten RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffingen worden ingehouden. De werkgever moet zelfs een stukje patronale bijdrage betalen bovenop de fooi die het personeel krijgt.
In de praktijk verdwijnt al snel de helft van een fooi in de zakken van de fiscus. In dezelfde praktijk zien we ook vaak dat een gepinde fooi in de boekhouding terechtkomt en dat men contante fooien al eens ‘vergeet aan’ te geven. Voor de fiscus valt dit moeilijk te controleren, maar in principe moet je ook de contante fooi opgeven bij de belastingdienst. Hoe dan ook zal de fiscus zich vragen stellen als een restaurant enkel gepinde fooien krijgt.
Fooi, belasting en het belang van een goede boekhouder
Als we zeggen dat op de fooi inkomstenbelasting te betalen is, zeggen we meteen ook dat het in de boekhouding moet worden opgenomen. Enkel zo kan de fiscus namelijk controleren of je wel voldoende belastingen hebt betaald. Hierbij wordt het al snel complex, zeker als fooien meteen in broekzakken verdwijnen, wisselgeld gewoon in de kassa terechtkomt en er daarnaast ook nog eens wordt gepind. Het is dan ook belangrijk om hier vooraf afspraken over te maken, zodat alles toch een beetje ordentelijk verloopt. Gewoon alles in het fooienpotje stoppen, is toch nog steeds de eenvoudigste oplossing.
Wij raden aan om hierover met je boekhouder te spreken. Je boekhouder zal je adviseren over hoe je te werk kan gaan en zal ervoor zorgen dat je over de fooi inkomstenbelasting betaalt. Heb je nog geen boekhouder? Als je in de horecabranche actief bent, is het altijd raadzaam om een goede boekhouder in te schakelen. Daarom helpen wij je graag bij het vinden van een goede boekhouder. Vul dit formulier in en wij brengen je vrijblijvend in contact met boekhouders die ervaring hebben met de horecabranche.