DELEN

Het nemen van de juiste foto’s is een kunst. Het is een reden waarom een goede fotograaf nooit zonder werk komt te zitten. Of het nu in bijberoep of in hoofdberoep is, als zelfstandig fotograaf moet je natuurlijk een boekhouding bijhouden. De basis is hetzelfde als bij elke andere ondernemer, maar een fotograaf heeft wel verschillende optimalisatiemogelijkheden. We bespreken ze en we raden aan om een beroep te doen op een goede boekhouder voor fotografen.

Keuzeopties voor de boekhouding als fotograaf

Net als elke ondernemer heb je de keuze tussen een enkelvoudige of een dubbele boekhouding, hoewel dit natuurlijk ook afhankelijk is van de gekozen vennootschapsvorm. Wil je zelf je boekhouding doen, dan is de enkelvoudige boekhouding de eenvoudigste oplossing. Hierbij houd je een overzicht bij van al je inkomsten en uitgaven. Bij een dubbele boekhouding staat er tegenover iedere transactie ook een andere transactie. Tegenover een aankoop staat bijvoorbeeld een betaling. Zelf je boekhouding doen is dan al iets moeilijker. Bovendien moet je ook een jaarrekening maken en dit bij de NBB neerleggen. Wil je niet je boekhouding zelf doen, maar je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder? Dan moet je er rekening mee houden dat een boekhouder bij een dubbele boekhouding net iets duurder is. Veel fotografen kiezen dan ook voor een enkelvoudige boekhouding, zeker als hun omzet beperkt is.

Fotografen die vooral voor particulieren werken, kunnen bovendien voor de btw-vrijstellingsregeling kiezen. Dit kan enkel als het jaarlijks omzetcijfer niet hoger is dan 25.000 euro. Je hoeft dan geen btw aan te rekenen, waardoor je lagere prijzen kan hanteren of een grotere winstmarge hebt. De keerzijde van de medaille is wel dat je zelf geen btw kan verrekenen. Betaalde btw kan je wel integraal als kost inbrengen, waardoor je minder inkomstenbelastingen moet betalen.

Fotograaf, zelf je boekhouding doen en auteursrechten

Als fotograaf maak je creatieve werken en dan heb je auteursrecht op deze creaties. Dit auteursrecht kan je overdragen, bijvoorbeeld op het bedrijf dat jou heeft ingeschakeld. Dan mogen ze met de foto’s doen wat ze willen en mogen ze deze foto’s bijvoorbeeld gebruiken voor hun marketingcampagne. De auteursrechten hoeven niet volledig te worden overgedragen, je kan ook kiezen voor een licentie. Een voorbeeld hiervan is een licentie om de foto’s op een website te gebruiken. Voor de overdracht van deze auteursrechten en voor dergelijke licenties kan je een beroep doen op een fiscaal gunstregime.

Als je via een vennootschap werkt, kan je een deel van je loon uitbetalen als een vergoeding voor de auteursrechten. Hierop betaal je 15% roerende voorheffing, waarop je een forfaitaire kost kan toepassen die tot 50% oploopt. Als je met een eenmanszaak werkt, kan je auteursrechten factureren. Dit brengt veel gedoe met zich mee en daarom is het aan te raden om een beroep te doen op een tussenpersoon als Creative Shelter.

Fotografen, fotoalbums en de btw-perikelen

In principe is er in België een btw-tarief van 21% van toepassing. Als een klant je vraagt om een fotoreportage te maken, moet je met andere woorden het btw-tarief van 21% toepassen. Een factuur van 300 euro wordt zo al snel 363 euro.

Op het btw-tarief van 21% zijn er echter ook uitzonderingen. Zo’n uitzondering bestaat bijvoorbeeld voor de eerder aangehaalde overdracht van auteursrechten, waarvoor een btw-tarief van 6% geldt. Zo’n verlaagd btw-tarief is er bovendien ook voor boeken en aldus ook voor fotoboeken. Lege fotoboeken komen niet in aanmerking, maar wel de fotoboeken die je voor je klant maakt. En dan wordt het interessant, want je hoeft de factuur niet uit te splitsen: je kan gewoon één factuur opstellen voor het fotoboek en voor de voorbereidende werken om het fotoboek te maken, bijvoorbeeld voor de fotoreportage. Op de volledige factuur reken je vervolgens gewoon 6% btw aan.

Stel bijvoorbeeld dat je 350 euro vraagt voor een pakket met daarin een fotoboek. Dan ontvang je 330,19 euro en moet je 19,81 euro btw betalen. Je houdt netto dus meer over door iets minder te vragen en de klant met een fotoboek te plezieren.

Een goede boekhouder voor fotografen vinden

Voor fotografen zijn er heel wat optimalisatiemogelijkheden en manieren om minder belastingen te betalen. De regelgeving is echter behoorlijk complex. Zeker wanneer de inkomsten oplopen, is het aan te raden om een beroep te doen op een goede boekhouder voor fotografen. De boekhouder zal je niet alleen helpen om het een en ander correct te verwerken, maar zal ook je eerste aanspreekpunt zijn bij mogelijke optimalisaties. Heb je nog geen boekhouder voor fotografen? Dan helpen wij je aan een goede boekhouder voor fotografen. Vul dit contactformulier in en wij brengen je vrijblijvend in contact met minstens drie boekhouders bij jou in de buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here