DELEN

Een zaakvoerder heeft zich altijd bezig moeten houden met de boekhouding van zijn onderneming. Maar moet je de boekhouding wel of niet zelf doen? Om dat te bepalen moet je wel weten wat de boekhouding inhoudt. Want de boekhouding zelf doen of uitbesteden betekent ook keuzes maken. Het gaat om vertrouwelijke gegevens over je firma, dus moet je de externe partij kunnen vertrouwen. Met dit artikel helpen we je op weg.

Financiële administratie

De overheid heeft ingesteld dat er belasting moet worden geheven. Dit is logisch omdat de overheid nu eenmaal kosten moet maken om België leefbaar te maken. De belasting wordt o.a. geheven over de winst van bedrijven en op de toegevoegde waarde op producten. Dan heb je ook nog de inkomstenbelasting die iedereen betaald over zijn inkomen. Om dit in goede banen te leiden moet iedere zaak zijn financiële administratie minutieus bijhouden. Per kwartaal moet er immers btw worden afgedragen. Per kalenderjaar moet de jaarrekening worden gemaakt om de omzetbelasting en dergelijke te bepalen. De loonadministratie komt uiteraard maandelijks of om de vier weken aan de orde. Een onafhankelijke accountant moet de cijfers vervolgens controleren om bijvoorbeeld btw-fraude te voorkomen.

Boekhouding wel of niet zelf doen

Moet je deze boekhouding wel of niet zelf doen? Wanneer je deze zaken zelf gaat bijhouden en vastleggen, moet je een medewerker hebben met kennis van zaken. Alle belastingregels moeten worden toegepast. Een dergelijke medewerker is een indirecte kostenpost voor de ondernemer. In de meeste gevallen is dit een fulltime job. Anderzijds is het uitbesteden van de boekhouding ook duur. Een externe boekhouder moet tenslotte ook betaald worden. Uiteraard kun je ook kiezen voor een tussenweg. Als je een administratieve medewerker de in- en verkoopadministratie goed laat bijhouden ben je al ver. Vervolgens is de btw aangifte per kwartaal niet moeilijk. Dit kun je ook prima zelf doen. De loonadministratie zou je dan kunnen uitbesteden.

Boekhouding uitbesteden

De genoemde zaken vereisen vakkennis op het gebied van boekhouding. Administratie bedrijven hebben mensen in dienst met de vereiste vakkennis. Door de ervaring en kennis zijn zij bedreven om jouw boekhouding snel en vakkundig te doen. Het is zaak dat jij alle gegevens rondom in- en verkoop aanlevert. Daarnaast kunnen zij de btw- en loonadministratie van je overnemen. Het kost je best wat geld maar meestal wordt er met een vast bedrag per maand gerekend. Zelf ben je maandelijks veel tijd kwijt als je de financiële administratie zelf doet. Dus de boekhouding zelf doen of uitbesteden is met name een kostenoverweging. Is jouw tijd kostbaarder dan de kosten voor een boekhouder?

Online boekhouden

Door de digitalisering is boekhouden overigens veel eenvoudiger geworden. Als ondernemer kun je online gaan boekhouden. Geef je boekhouder vervolgens inzicht in jouw administratie en hij kan de belastingzaken voor je afhandelen. De systemen nemen veel handelingen van je over, zodat je ook nog eens tijd bespaart. Op dit blog hebben we een artikel staan met tips voor online boekhouden.

 

De boekhouding is voor veel zaakvoerders een vervelende bijkomstigheid. De boekhouding wel of niet zelf doen is een keuze tussen je eigen tijd of de kosten aan een administratiekantoor. Uiteraard is uitbesteden veel gemakkelijker dus het feit dat het minder moeite kost kan ook een argument zijn. Blijf wel zelf controle houden over je cijfers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here