DELEN

Ga je als starter boekhouden in Excel of ga je toch voor de gemoedsrust van een goed boekhoudprogramma? Alle twee hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Toch is het zo dat boekhoudsoftware over het algemeen interessant is, tenzij wanneer je tijd te veel hebt en een echte administratie-expert bent.

Voor- en nadelen van boekhouden in Excel

Je kan je boekhouding in Excel voeren en het grootste voordeel is natuurlijk het kostenplaatje: als je reeds Microsoft Office hebt, kost het je niks. Het is eenvoudig en goedkoop, terwijl het ook gewoon offline beschikbaar is. Je kan perfect online een Excel boekhouding template vinden, al dan niet tegen betaling. Bij een gratis Excel template voor de boekhouding van een eenmanszaak heb je natuurlijk geen ondersteuning. Onder andere via volgende websites kan je een Excel boekhouding template downloaden:

  • Boekhouding zzp Excel template via Boekhoudeninexcel.nl
  • Gratis boekhoudprogramma Excel via kmoshop.vlaanderen
  • Administratie opzet Excel via voorbeeld-office.com
  • Template boekhouding Excel via XLboekhouding.be
  • Google is je beste vriend. Via Google vind je gegarandeerd nog een aantal goede templates voor een boekhouding in Excel.

Eigenlijk zijn de voordelen van een Excel-boekhouding voorts eerder beperkt te noemen. Als je voor je boekhouding een Excel template kiest, loop je immers het risico dat je al sneller met tik- of rekenfouten te maken krijgt. Je verliest al snel het overzicht en ziet al eens iets over het hoofd. Het risico is dan ook dat je boekhouding in Excel fouten bevat. En daar kan de fiscus niet mee lachen. Eventuele boetes zijn dan ook een belangrijk nadeel. Daarnaast beschik je niet over de vele rapporteringsmogelijkheden van boekhoudsoftware en kan je de boekhouding in Excel niet koppelen met bijvoorbeeld facturatiesoftware. Hierdoor wordt boekhouden in Excel al snel tijdrovend.

Voordelen van boekhouden in ExcelNadelen van boekhouden in Excel
– Het is goedkoop

– Het is offline beschikbaar
– Grotere kans op tik- en rekenfouten bij boekhouden in Excel
– Meestal heb je geen ondersteuning
– Je kan niet rapporteren
– Genereert niet automatisch digitale aangiftebestanden
– Je kan de boekhouding in Excel niet koppelen met andere software
– Tijdsintensief
– Moeilijk om inzicht te krijgen in de administratie en juiste beslissingen te nemen
– Geen back-ups

Voor- en nadelen van software voor boekhouding

Laat het duidelijk zijn dat boekhouden in Excel veel nadelen kent. Die nadelen kan een boekhoudprogramma eenvoudig oplossen. Boekhoudprogramma’s zijn zo ontworpen dat ze heel gebruiksvriendelijk zijn. Je kan bijvoorbeeld een online boekhoudprogramma koppelen aan facturatiesoftware, terwijl de boekhouding software veel automatiseert en automatisch controles uitvoert. Het risico op fouten is met andere woorden veel kleiner. Denk daarnaast aan rapporteringsmogelijkheden, samenwerkingstools en diverse extra functionaliteiten. Zelfs met een eenvoudig boekhoudprogramma is de tijdbesparing immens. Dat geldt uiteraard niet alleen voor Belgische ondernemers, want ook boekhoudsoftware voor zzp’ers (ook wel eens administratie software voor zzp genoemd) kent die voordelen.

Voordelen van boekhoudsoftwareNadelen van boekhoudsoftware
– Kleiner risico op fouten en boetes
– Meer mogelijkheden om op te volgen
– Samenwerkingsmogelijkheden met boekhouder
– Eenvoudige integratie met andere software
– Wijst zichzelf uit
– Tijdswinst
– Eenvoudig rapporteren
– Back-ups in de cloud
– Betalend

Mijn advies: kies voor boekhouding software

Laat het duidelijk zijn dat boekhoudsoftware veel voordelen biedt. Het enige tegenargument is dat het betalend is, maar eigenlijk hoeft het beste boekhoudprogramma niet duur te zijn. De gemiddelde prijs voor een boekhoudprogramma voor zzp bedraagt 10 tot 25 euro per maand. In België begint de prijs voor een boekhouding programma meestal rond de 20 euro per maand. Dat is uiteindelijk slechts een fractie van de financiële gevolgen wanneer je het fout doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here