DELEN

Zoals je waarschijnlijk wel al weet, zijn postzegels die je zelf koopt onderhevig aan 0% btw. Dozen, omslagen en andere spullen die je bij bpost koopt, zijn dan weer wel onderhevig aan btw. Hierdoor nemen sommigen aan dat ze ook zelf geen btw over verzendkosten moeten rekenen, maar dat is buiten de fiscus gerekend.

Zit er btw op verzendkosten?

Indien jij de verzendkosten aan de klant doorrekent, moet de klant wel degelijk btw over de bezorgkosten betalen. Dit ongeacht het feit dat je zelf geen btw diende te betalen op de postzegels. Door je te verplichten btw te berekenen over de verzendkosten, voorkomt de fiscus dat je de opsplitsing zou optimaliseren om je goederen goedkoper te maken. Anders zou je voor een product dat normaal 100 euro kost nu maar 90 euro kunnen vragen (met btw), maar vervolgens wel 10 euro “verzendkosten” aanrekenen. Dat is niet toegestaan en dus moet de klant btw betalen over de verzendkosten. Hetzelfde principe past men ook toe op bijvoorbeeld verpakkingskosten, telefoonkosten, verplaatsingskosten en dergelijke meer. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om forfaitaire of om reële kosten.

Hoeveel btw berekenen over verzendkosten?

Je hoeft niet standaard 21% btw over verzendkosten te berekenen. Het btw-percentage volgt immers gewoon het btw-tarief van het product in kwestie. Vaak zal dat wel degelijk 21% btw zijn. Verzend je bijvoorbeeld een gedichtenbundel of roman waarop een lager btw-tarief van toepassing is? Dan gaat het bij de verzendkosten ook om een lager btw-tarief. Uiteraard kan het gebeuren dat je factuur zowel producten bevat die onderhevig zijn aan 21% btw, als producten met andere btw-percentages. In dat geval moet je de btw pro rata berekenen.

Btw-vrijstellingsregeling: geen btw over verzendkosten

Wie onderhevig is aan de btw-vrijstellingsregeling moet geen btw berekenen over verzendkosten. Aangezien er dan geen btw wordt aangerekend op het product, zijn ook de verzendkosten vrijgesteld van btw. Wel moet de factuur in dat geval een bijzondere vermelding bevatten, namelijk: “Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk.

Bijzonder geval: btw over verzendkosten buitenland

Wanneer het gaat om een zending naar een particulier uit de EU, blijven voorgaande principes over het algemeen gewoon gelden. Dit is echter niet het geval wanneer er sprake is van een zogenaamde btw-verlegging. Het gaat dan om een factuur die je opstelt voor een andere btw-plichtige uit een EU-lidstaat. De ontvanger moet dan zelf de btw voldoen volgens de regels en tarieven van zijn land. Jij moet geen btw over verzendkosten berekenen en neemt het opschrift “btw verlegd” op de factuur op.

Lever je buiten Europa, dan moet je eveneens geen btw berekenen over de verzendkosten. In dat geval zal de douane van het eigen land de nodige heffingen doen. De factuur dient dan wel volgend opschrift te vermelden: “Vrijgesteld van btw, overeenkomstig artikel 39 WBTW”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here