Er zijn verschillende manieren om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. Een bulletkrediet of een bulletlening vormt er een voorbeeld van. Dit kan interessant zijn, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Bovendien zal de bank het niet zomaar toestaan, er moet toch een bepaalde zekerheid zijn dat het mogelijk is om het krediet op het einde van de rit af te lossen. Wat is een bulletkrediet en wat zijn bij een bulletkrediet de tarieven? Het antwoord op deze en andere vragen lees je hieronder.
Wat is een bulletkrediet?
Een bulletkrediet, ook wel eens een bulletlening genoemd, is een zogeheten aflossingsvrij krediet. Dat wil zeggen dat er tussentijds geen kapitaalaflossingen gebeuren. Het kapitaal is pas op het einde van de looptijd terug te betalen. Tussentijds is er wel maandelijks of jaarlijks interest te betalen. Doordat de interesten steeds worden berekend op basis van het openstaande kapitaal is er over het algemeen redelijk veel interest te betalen.
Voor wie is een bullet krediet interessant?
Een bullet krediet of bullet lening is over het algemeen niet zo interessant voor wie bijvoorbeeld een eigen gezinswoning koopt. De interesten liggen hoog en er is een grote som kapitaal bijeen te sparen. Voor beleggers en ondernemers kan een bullet krediet wel interessant zijn, bijvoorbeeld als ze weten dat het kapitaal er tegen het einde van de looptijd zal zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor iemand die investeert in een opbrengstwoning: de huurgelden worden gebruikt om de lening af te lossen en om een kapitaal bijeen te sparen, waarna op het einde van de rit het openstaande kapitaal wordt afgelost.
Ook voor ondernemers kan een bullet krediet interessant zijn. Als er momenteel bijvoorbeeld grote investeringen te financieren zijn en de cashflow niet helemaal meezit, kan een bulletkrediet handig zijn. Zo is de grote kapitaalaflossing op de lange baan te schuiven.
Voordelen en nadelen van een bulletkrediet
Het grote voordeel van een bulletkrediet is dat er op korte termijn maandelijks minder te betalen is. Hierdoor geniet je van extra financiële vrijheid om het geleende kapitaal zelf bijeen te sparen. Er kan maximaal worden geïnvesteerd in economische groei.
Het nadeel is dat je door het hogere openstaande kapitaal meer rente moet betalen. Bovendien liggen bij een bulletkrediet de tarieven hoger, omdat het een meer risicovolle investering is. Uiteraard kan je altijd onderhandelen over de rentevoet bij een bulletkrediet. Het is echter niet alleen de rente die over het algemeen hoger ligt, maar ook de aktekosten (er wordt vrijwel altijd een hypothecaire inschrijving gevraagd). Tegelijkertijd vergt een bullet lening heel wat discipline.
Bulletkrediet vennootschap in de praktijk
Er zijn verschillende aanbieders van een bulletkrediet voor de vennootschap. Over het algemeen zijn er wel strenge regels aan verbonden. Bij Nationale-Nederlanden vragen ze bijvoorbeeld om de pensioenverzekeringscontracten en de verzekeringscontracten in pand te geven, bovenop een hypotheek. Je wordt dus eigenlijk verplicht om stortingen te doen op een IPT-contract, wat wel het voordeel heeft dat de premies van het IPT-contract aftrekbaar zijn. Bij andere banken gelden soortgelijke eisen.
Vrijwel overal moet je er rekening mee houden dat de tarieven van bulletkrediet hoger liggen. Over het algemeen schuift men een flexibele rente bij bulletkrediet naar voren. Bovendien liggen de dossierkosten veelal hoog en is de maximale duurtijd soms beperkt. Veelal bedraagt de duurtijd van zo’n bulletkrediet 10 jaar tot 20 jaar, maar niet langer. Uiteraard hanteert iedere kredietverschaffer een eigen beleid hieromtrent.
Alternatieven voor de bullet lening vennootschap
Het is zeker geen alles-of-niksverhaal, er bestaan ook tussenoplossingen. Dit wordt dan wel eens een ballonkrediet genoemd. Een deel van het kapitaal betaal je dan tussentijds terug en een deel van het kapitaal pas op het einde van de rit. Hierdoor liggen de totaal te betalen interesten lager dan bij een volledig bullet krediet.