DELEN

Als influencer heb je vaak het geluk om cadeaus te ontvangen van bedrijven die hun producten via jouw kanaal willen promoten. Dit is een geweldige manier om te profiteren van je online activiteiten, maar weet dat ook de fiscus om de hoek loert. Je moet weten hoe je de cadeaus die je ontvangt fiscaal correct moet aangeven. Om dit te doen, moet je de boekhouding op orde hebben.

Fiscale consequenties voor influencers die cadeaus krijgen

Als influencer moet je rekening houden met een aantal fiscale en sociale wetten. Belgische influencers moeten hun inkomsten melden aan de fiscus, ook als ze cadeaus ontvangen. Om deze verplichting na te leven, is het belangrijk dat je een goed boekhoudsysteem hebt. Het is tevens belangrijk dat je alle cadeaus die je ontvangt, zoals producten, geld of andere incentives, correct en volledig bijhoudt. Op basis van de waardering hiervan moet je belastingen betalen op deze voordelen. De ontvangen producten worden gewaardeerd op basis van de normale aankoopwaarde. Dit kan ook gevolgen hebben voor de sociale bijdragen die je dient te betalen.

In de meeste gevallen zullen de cadeaus als beroepsinkomen worden bestempeld. Dat wil zeggen dat ze in het tweede deel van de belastingaangifte moeten worden opgenomen. Na aftrek van de beroepskosten worden deze voordelen dan volgens het progressief tarief belast. Enkel als het gaat om occasionele inkomsten, dus zonder dat je daarvoor een organisatie hebt opgezet, kunnen deze voordelen als een divers inkomen worden bestempeld. Dan betaal je een belasting van 33% na een eventuele aftrek van kosten. In de praktijk zullen de voordelen die influencers ontvangen hier zelden onder vallen. In beide gevallen is de aan te geven waarde de normale aankoopwaarde.

Opgelet: ook de producten die je als influencer ontvangt zonder dat je er promotie voor maakt, zijn belastbaar als beroepsinkomen of als divers inkomen.

Minderjarige influencer en cadeaus krijgen

Het bovenstaande geldt ook voor minderjarige influencers die cadeaus krijgen. Eenmaal de belastingvrije som wordt overschreden, zullen ook minderjarigen belastingen moeten betalen op de cadeaus die ze in de hoedanigheid van influencer krijgen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de ouders: eenmaal een kind voldoende nettobestaansmiddelen heeft, verliezen de ouders het belastingvoordeel voor een kind ten laste.

Het belang van een boekhouder voor influencers

Het is moeilijk om als influencer de boekhouding van je cadeaus in je eentje bij te houden. Daarom is het belangrijk om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder kan je helpen om je boekhouding op orde te houden en zal ervoor zorgen dat je alle fiscale en sociale verplichtingen nakomt. Blogbox.be heeft een handige tool om een boekhouder in jouw buurt te vinden. Deze tool is een ideaal hulpmiddel als je een boekhouder zoekt om je als influencer te helpen met de boekhouding. Gebruik de handige tool van Blogbox.be om een boekhouder in jouw buurt te vinden en om geen onaangenaam cadeau van de fiscus te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here