Meestal zijn er weinig tot geen kosten verbonden aan een tankkaart voor je zaak, terwijl je toch meteen op een aantal voordelen mag rekenen. Deze voordelen zijn heel divers en gaan bijvoorbeeld van kostenbesparing tot boekhoudkundige en zelfs financiële voordelen. Hieronder lichten we de voornaamste voordelen voor je toe.
# 1. Administratieve vereenvoudiging
Door een tankkaart te gebruiken, reken je op een administratieve vereenvoudiging en dus ook op tijdswinst. Je moet niet alle individuele bonnetjes verwerken en je krijgt meteen ook een btw-conforme verzamelfactuur. Hierdoor moet je slechts één keer per maand een factuur inboeken. Daarnaast bieden verschillende tankkaartaanbieders ook rapportagemogelijkheden aan, waardoor je eenvoudig inzicht krijgt in je tankgedrag.
# 2. Besparen met een tankkaart
Bij sommige aanbieders van een tankpas krijg je automatisch een korting op je tankkosten, terwijl je bij andere aanbieders punten spaart die je kan inruilen voor cadeaubonnen of andere voordelen. Daarnaast helpen rapportagemogelijkheden je om inzicht te krijgen in de tankkosten, waardoor je snel ziet welke tankstations voordeliger zijn. Het feit dat je vaak pas op het einde van de maand moet betalen, komt ten slotte ook de cashflow van je onderneming ten goede.
# 3. Aftrekbaarheid van de btw
Een van de belangrijke voordelen is natuurlijk de btw-conformiteit van de verzamelfactuur. Met enkel bonnetjes of rekeninguittreksels kan je de btw immers niet recupereren. Meer nog: bij een controle wordt de aftrekbaarheid verworpen en riskeer je boetes en interesten. Met een btw-conforme factuur kan je de btw dan weer wel (gedeeltelijk) recupereren.
Dit geldt natuurlijk alleen in België. Buitenlandse btw kan je immers nooit in je Belgische btw-aangifte recupereren, maar kan je in principe wel doen via de Vat-Redundapplicatie. Je moet dan wel goed controleren of het land in kwestie ook de btw-aftrekbaarheid van brandstofkosten toelaat. In bijvoorbeeld Denemarken en Oostenrijk is dat niet het geval. Anderzijds zijn er ook landen waar de brandstofkosten voor 100% aftrekbaar zijn, zoals in Luxemburg. Dit uitpluizen vergt natuurlijk wel wat werk en ook de Vat-Refundtool laat zich nogal omslachtig gebruiken. Sommige aanbieders van tankkaarten werken wel samen met gespecialiseerde bedrijven die in ruil voor een kleine commissie de teruggaaf van buitenlandse btw voor jou verzorgen. Wat op zich nog een voorbeeld is van administratieve vereenvoudiging.
# 4. Duwtje in de rug voor medewerkers
Hoewel het niet altijd is aangeraden, kan een eenmanszaak ook personeel in dienst nemen. Net omwille van het ontbreken van een scheidingslijn tussen het privévermogen en het zakelijk vermogen is het alvast aangeraden om geen al te grote kredieten aan te gaan. Een personeelslid een bedrijfswagen aanbieden, is dus niet altijd aangeraden. Via een tankkaart kan je een medewerker wel een financieel duwtje in de rug geven.
Je moet er dan wel rekening mee houden dat het voordeel alle aard hierdoor oploopt, vooral omdat er naar het werkelijk gebruik wordt gekeken. Kies je ervoor om naast de tankkaart toch een bedrijfswagen aan te bieden? Dan is het voordeel alle aard afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de wagen, ongeacht hoeveel er wordt getankt. In beide gevallen gaat het natuurlijk om mooie extralegale voordelen waarbij je dankzij de rapportagemogelijkheden zelf de touwtjes in handen houdt.