DELEN

Een elektrische fiets of e-bike is een behoorlijke investering. De prijzen starten rond 1.000 euro en kunnen tot ruim 6.000 euro oplopen, zeker als je op zoek bent naar een elektrische fiets met een ruime actieradius. Daarnaast kan je maar beter voor je elektrische fiets een verzekering afsluiten, hoewel dit niet per se verplicht is.

Aansprakelijkheid en verzekering voor elektrische fiets

Als je met een elektrische fiets aan het verkeer deelneemt en een ongeval veroorzaakt, ben je verantwoordelijk voor de schade die je aanricht. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een voetganger aanrijdt. Dit geldt niet alleen bij de elektrische fiets, maar ook bij een gewone fiets, een step of zelfs wanneer je als voetganger een ongeval veroorzaakt. In dergelijke gevallen komt de familiale verzekering tussenbeide. De familiale verzekering zal zowel de lichamelijke schade als de stoffelijke schade vergoeden, op voorwaarde dat het ongeval tijdens je privéleven plaatsvindt. Ook voor de elektrische fiets is dit geval. Wat de aansprakelijkheid betreft, hoef je dus geen speciale elektrische fietsverzekering af te sluiten.

Dit is echter anders wanneer je niet met een elektrische fiets rijdt, maar met een speed pedelec. Dergelijke speed pedelecs behalen snelheden tot 45 km/u en rijden dus veel sneller dan een gewone elektrische fiets. Ook het maximale vermogen ligt met 4.000 watt veel hoger. Het is daarom dat je bijvoorbeeld verplicht een helm moet dragen en een rijbewijs moet hebben als je met een speed pedelec de baan op wil. De risico’s voor andere weggebruikers zijn bovendien groter en ook de potentiële schade zal groter zijn. Daarom volstaat de familiale verzekering niet, maar moet je verplicht een speed pedelec verzekering afsluiten, net zoals je bij een auto een aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten.

Aanvullende e-bike verzekering: vergoeding bij diefstal, vernieling en beschadigingen

De aansprakelijkheidsverzekering en de familiale verzekering voor de elektrische fiets dekken enkel de schade aan anderen wanneer je aansprakelijk bent. Persoonlijke schade en schade zonder dat er een ongeval plaatsvindt, worden niet gedekt. Net daarom is een verzekering voor de elektrische fiets aan te raden. De exacte dekking van een e-bike verzekering verschilt per verzekeraar en de polisvoorwaarden zullen duidelijkheid scheppen, maar over het algemeen beschermt de verzekering de elektrische fiets tegen onverwachte beschadigingen, vernieling en diefstal.

Houd wel rekening met de aangehaalde polisvoorwaarden van de e-bike verzekering. Net zoals bij auto’s wordt de waarde van de elektrische fiets namelijk afgeschreven. Vanaf wanneer dit afschrijven begint en met welke snelheid dit gebeurt, verschilt per verzekeraar. Bij de e-bike verzekering van KBC begint men bijvoorbeeld na twaalf maanden af te schrijven aan 1% per begonnen maand, zonder dat de totale waarde ooit onder de 30% kan zakken. Andere zaken waarop je kan letten:

 • Zijn ook toebehoren als kinderzitjes of een fietskar verzekerd en tot welk bedrag?
 • Geldt de e-bike verzekering ook in het buitenland?
 • Is het gebruik van een fietsslot verplicht en aan welke eisen moet het fietsslot voldoen?
 • Hoe snel moet je aangifte doen bij de politie en welke aanvullende voorwaarden zijn er om een beroep te kunnen doen op de e-bike verzekering?
 • Is er sprake van een franchise en hoe hoog is de franchise?

Weet verder dat er over het algemeen allerlei uitsluitingen op de e-bike verzekering van toepassing zijn. Ook dit kan per verzekeraar verschillen. Onder andere volgende uitsluitingen komen vaak voor:

 • Schade door slijtage of een gebrekkig onderhoud van de fiets
 • Esthetische schade die geen invloed heeft op het gebruik van de fiets, bijvoorbeeld lakschade
 • Schade die valt onder de garantie of onder een onderhoudscontract
 • Schade aan de banden
 • Diefstal of schade aan de batterij of de oplader
 • Schade tijdens wedstrijden
 • Schade omdat de fiets niet correct op slot was gedaan
 • Schade als de fiets wordt verhuurd

De uitsluitingen verschillen per e-bike verzekering, dus neem zeker telkens de polisvoorwaarden door.

Aanvullende e-bike verzekering: fietsbijstandsverzekering

Bovenstaande e-bike verzekering is een zaakschadeverzekering die enkel de financiële schade vergoedt. Je moet de schade dus zelf herstellen of laten herstellen en krijgt enkel een financiële vergoeding. Sommige verzekeraars bieden bovenop bovenstaande e-bike verzekering ook een bijstandsverzekering aan. In zo’n geval stuurt men bij fietspech iemand langs om te helpen. Eventueel word je samen met je fiets naar een plaats gebracht waar de fiets kan worden hersteld. Houd bij zo’n e-bike verzekering vooral rekening met territoriale beperkingen. Sommige verzekeringen gelden enkel in België of tot een aantal kilometer over de Belgische grens. Andere verzekeringen gelden in de volledige Benelux of zelfs in volledig Europa.

Aanbieders van de e-bike verzekering

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets en dus is er voor de verzekeraars een interessante nieuwe markt ontstaan. Hierdoor bieden de meeste grote verzekeraars ondertussen een eigen e-bike verzekering aan. Onder meer KBC, Allianz Assistance, DVV en ENRA bieden een e-bike verzekering aan. Wat de beste fietsverzekering voor de elektrische fiets is, moet je grotendeels zelf bepalen. Houd daarbij rekening met de risico’s die je al dan niet wil verzekeren, de voorwaarden die aan de e-bike verzekering zijn verbonden, de manier van afschrijven, de vergoede bedragen, de franchise en natuurlijk ook de fietsverzekering (elektrische fiets) prijs. Een aanrader is wel de e-bike verzekering van Touring, omdat deze e-bike verzekering een van de weinige is die ook medische kosten (beperkt) dekt.

Wat kost een fietsverzekering voor een elektrische fiets?

Elke aanbieder hanteert eigen prijzen en de dekking speelt daarbij een rol. In de praktijk is vooral de waarde van de elektrische fiets bepalend. Hoe duurder je elektrische fiets is, hoe duurder je e-bike verzekering zal zijn. Voor een speed pedelec zal de prijs ook hoger liggen. Veel verzekeraars houden bovendien rekening met het type fiets. De redenering is dat een mountainbike of een koersfiets intensiever wordt gebruikt, waardoor het risico op schade toeneemt. Dit resulteert in een hogere premie.

Ter indicatie vroegen we een aantal offertes op bij KBC. Bij KBC plaatsen ze de elektrische koersfiets en de elektrische mountainbike op dezelfde hoogte. Voor een elektrische bakfiets rekenen ze geen extra kosten aan. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval.

Maandpremie voor een e-bike verzekering

Verzekerde waarde

Stadsfiets

Mountainbike

Koersfiets

Bakfiets

€ 1.500

€ 6,24

€ 8,55

€ 8,55

€ 6,24

€ 2.000

€ 7,34

€ 10,35

€ 10,35

€ 7,34

€ 2.500

€ 8,51

€ 12,18

€ 12,18

€ 8,51

€ 3.000

€ 9,72

€ 14,04

€ 14,04

€ 9,72

€ 4.000

€ 12,05

€ 17,53

€ 17,53

€ 12,05

€ 5.000

€ 14,00

€ 20,51

€ 20,51

€ 14,00

€ 6.000

€ 15,05

€ 22,46

€ 22,46

€ 15,05

 

Uiteraard zijn er ook andere gevallen mogelijk. Je kan bijvoorbeeld een speed pedelec verzekering afsluiten of je kan een tweedehands elektrische fiets verzekeren. Vraag een aantal offertes op bij verschillende verzekeraars en maak de vergelijking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here