DELEN

Als je over een zakelijk gsm-abonnement beschikt, dan heeft dat gevolgen voor de belastingen. Wat deze gevolgen zijn, is afhankelijk van een aantal factoren. De behandeling van een zakelijk gsm-abonnement in een eenmanszaak is bijvoorbeeld anders dan als je een vennootschap hebt. Hieronder maken we dit onderscheid en leggen we het een en ander voor je uit.

Het zakelijke gsm-abonnement bij een eenmanszaak of een vennootschap

Voor ondernemers in een eenmanszaak is het heel eenvoudig: als je het gsm-abonnement zakelijk gebruikt, kan het ook fiscaal worden afgetrokken van de winst. De btw is ook gewoon aftrekbaar. Dat betekent dat je minder belastingen hoeft te betalen. Natuurlijk moet er wel aan de factuurvoorwaarden zijn voldaan. Je btw-nummer dient bijvoorbeeld op de factuur te staan, anders is de btw niet aftrekbaar.

Het komt in de praktijk vaak voor dat een zakelijk gsm-abonnement zowel zakelijk als privé wordt gebruikt. Dat is toegestaan. In dat geval dient er wel een opsplitsing te worden gemaakt, want enkel het zakelijke gedeelte is fiscaal aftrekbaar. Gebruik je het gsm-abonnement voor 70% voor je zaak, dan zijn de kosten ervan voor 70% aftrekbaar. In de praktijk is het echter onbegonnen werk om het beroepsmatige gebruik en het privégebruik voortdurend te monitoren en om elke maand een correcte opsplitsing te maken. Het volstaat om hiervan een onderbouwde raming te maken, bijvoorbeeld door gedurende een drietal maanden alles bij te houden en vervolgens het gemiddelde percentage consequent toe te passen.

De situatie is anders als je met een vennootschap werkt. Dan is alles voor 100% aftrekbaar, ook als er sprake is van privégebruik. Het is echter wel zo dat dit privégebruik persoonlijk belastbaar is in de inkomstenbelasting.

Voordeel alle aard bij een gsm-abonnement van het werk

Voordeel alle aard bij een gsm-abonnement van het werk

Het belastbare loonpakket van een werknemer bestaat niet alleen uit het salaris zelf, maar ook uit alle andere voordelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bedrijfswagen, de jaarlijkse bonussen en dergelijke meer. Ook wanneer de werkgever een gsm-abonnement ter beschikking stelt en de werknemer het privé mag gebruiken, maakt dit abonnement deel uit van het loonpakket. Bijzonder aan een gsm-abonnement van het werk is dat het vanuit fiscaal oogpunt een interessant extralegaal voordeel is. Dat komt omdat dit voordeel forfaitair wordt bepaald en omdat dit forfait in principe lager uitvalt dan het werkelijke voordeel. Dit wil zeggen dat je minder belastingen betaalt en netto meer overhoudt dan als je met je loon zelf een gsm-abonnement had afgesloten.

In het geval van een telefoonabonnement, ongeacht of het gaat om een abonnement voor een vast of een mobiel toestel, geldt een forfait van 48 euro per jaar. Dat komt overeen met een belastbaar voordeel van 4 euro per maand, terwijl de meeste gsm-abonnementen flink duurder zijn. Er zijn slechts enkele aanbieders die in de buurt komen. Zo biedt Youfone een gsm-abonnement met 250 MB en 200 minuten/sms’en aan voor dit lage bedrag. Het staat de werkgever uiteraard vrij om een ruimer pakket toe te kennen, bijvoorbeeld met 10 GB en een onbeperkt aantal belminuten en sms’en (15 euro per maand bij Youfone). Zelfs bij zo’n pakket blijft het voordeel voor de fiscus beperkt tot 48 euro per jaar of 4 euro per maand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here