DELEN

Werknemers dienen zich natuurlijk naar het werk te verplaatsen. De tijd dat ze dat alleen deden met de (bedrijfs)wagen ligt al even achter ons. Verschillende vervoermiddelen worden afgewisseld, gaande van de auto over de fiets tot het openbaar vervoer. Hierdoor volstaat de klassieke autoverzekering niet langer. Net daarom is de mobiliteitsverzekering zo nuttig. De mobiliteitsverzekering vertrekt van het traject en niet van het vervoermiddel. Tot daar althans de theorie, want verschillende verzekeraars hanteren verschillende interpretaties van de mobiliteitsverzekering. We leggen het voor je uit.

Mobiliteitsverzekering als verzamelnaam voor diverse verzekeringsproducten

De exacte invulling van een mobiliteitsverzekering kan sterk verschillen. Het is geen goed afgebakend begrip. Sommige verzekeraars gebruiken het om verschillende verzekeringsproducten met elkaar te combineren, zoals de autoverzekering en de fietsverzekering. Het is eigenlijk meer van hetzelfde, maar dan onder een andere naam. Vaak is het daarbij mogelijk om zelf modules te kiezen die je aan de mobiliteitsverzekering toevoegt, zoals:

  • Autoverzekering
  • Motorverzekering
  • Fietsverzekering
  • Mobilhomeverzekering

Mobiliteitsverzekering voor zachte mobiliteit

Bij andere verzekeraars wordt de mobiliteitsverzekering gebruikt als een benaming voor een verzekering voor zachte mobiliteit. Dat is een verzekering voor voornamelijk gedeelde mobiliteit, zoals deelauto’s, deelscooters, deelsteps, deelfietsen, openbaar vervoer en dergelijke meer. Deze mobiliteitsverzekering maakt dus nog steeds een onderscheid op basis van het type vervoermiddel.

Mobiliteitsverzekering voor alle vervoermiddelen

Andere verzekeraars bieden een volwaardige verzekering aan, waarbij niet langer een onderscheid wordt gemaakt op basis van het type vervoermiddel. Een voorbeeld hiervan is de mobiliteitsverzekering van Mobly. Daar maakt de mobiliteitsverzekering geen onderscheid op basis van het vervoermiddel. Men neemt altijd de lichamelijke schade op zich, ongeacht hoe je je verplaatst. Dat wil zeggen dat men de medische kosten betaalt die de hospitalisatieverzekering niet dekt. Daarbovenop kent men een aanvullende bijdrage aan het inkomen toe indien er sprake is van tijdelijke arbeidsongeschiktheid.

Mobiliteitsverzekering is geen mobiliteitsgarantie

De mobiliteitsverzekering wordt al eens verward met een mobiliteitsgarantie of een mobiliteitsservice, maar dat zijn zeker geen synoniemen. Wat is mobiliteitsgarantie? Een mobiliteitsgarantie is een soort van pechbijstandsverzekering die tussenkomt in het geval van autopech. Bij de mobiliteits garantie tracht men het probleem meteen op te lossen en geniet je aanvullend ook van vervangende mobiliteit, zoals een vervangwagen of een taxi.

Mobiliteitsverzekering van het werk

In de praktijk houdt mobiliteit medewerkers bezig. En het is net omdat mobiliteit personeel na aan het hart ligt, dat steeds meer werkgevers ervoor kiezen om een mobiliteitsverzekering voor het personeel aan te bieden. Als werkgever betaal jij dan de premie voor de mobiliteitsverzekering. Eventueel kan je dit niet alleen doen voor het personeel zelf, maar ook voor de gezinsleden. Houd er rekening mee dat dit gaat om een extralegaal voordeel, een extraatje dat deel uitmaakt van het loonpakket. De premies zijn voor de werkgever als bedrijfslasten aftrekbaar, maar zijn voor de werknemers belastbaar.

Een boekhouder kan je informeren over de fiscale consequenties van een verzekering van het werk. Als je nog geen boekhouder hebt, raden we aan om dit formulier in te vullen. Je wordt dan gratis en geheel vrijblijvend in contact gebracht met een goede boekhouder die je hiermee kan helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here