DELEN

Als ondernemer ben je gewend om je verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werknemers, je klanten, je zakenpartners en je familie. Maar heb je al eens gedacht aan de verantwoordelijkheid voor je eigen uitvaart? Een uitvaartverzekering of begrafenis verzekering kan je helpen om deze last te verlichten en ervoor te zorgen dat je dierbaren niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd. In dit artikel leggen we uit wat ondernemers moeten weten over de uitvaartverzekering. Je ontdekt bijvoorbeeld wanneer een uitvaartverzekering nuttig is en waarom een uitvaartverzekering vergelijken belangrijk is.

Uitvaartverzekering betekenis

Een uitvaartverzekering of begrafenis verzekering is een soort levensverzekering die specifiek is bedoeld om de kosten van je uitvaart te dekken. Wanneer je overlijdt, zal de verzekeraar een vooraf bepaald bedrag uitkeren aan je nabestaanden of direct aan de uitvaartverzorger, afhankelijk van de voorwaarden van je polis. Je sluit een uitvaartverzekering dus af om je nabestaanden te ondersteunen en/of om zekerheid te hebben dat de uitvaart volgens jouw wensen wordt uitgevoerd.

Vergoeding van de uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering of begrafenis verzekering dekt doorgaans de kosten van een begrafenis of crematie, inclusief zaken als de kist, de lijkwagen, de rouwdienst, de grafsteen en de bloemen. Afhankelijk van de polis kunnen ook andere gerelateerde kosten worden gedekt, zoals rouwadvertenties, dankbetuigingen of een koffietafel. Soms zal de verzekeraar rechtstreeks aan de begrafenisondernemer betalen, maar het kan ook dat men gewoon een vergoeding toekent aan de persoon die is aangewezen om de begrafenis te regelen. Het gedekte bedrag is vaak zelf te kiezen en schommelt over het algemeen tussen de 3.000 en de 10.000 euro. Het is goed om te weten dat een gemiddelde begrafenis meer dan 5.000 euro kost.

Als de kosten van de uitvaart lager liggen dan het verzekerde bedrag, wordt het resterende geld doorgaans uitgekeerd aan de begunstigden van de polis. Dit kan nuttig zijn om andere kosten na je overlijden te dekken. De begunstigden hoeven niet per se de erfgenamen te zijn.

De meeste uitvaartverzekeringen bieden dekking als je in het buitenland overlijdt, maar niet altijd wordt de repatriëring goed gedekt. Het is belangrijk om dit te controleren in je polisvoorwaarden. Eventueel dien je een reisverzekering af te sluiten die de repatriëring goed afdekt.

Kosten uitvaartverzekering

De premie voor een uitvaartverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je gezondheidstoestand en het gekozen verzekerde bedrag. In veel gevallen betaal je een vaste maandelijkse premie gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld tot je 65ste of 70ste levensjaar). Wellicht kan je ook kiezen voor een kortere termijn, wat meestal ook in een scherpere premie resulteert. Zo kan je bijvoorbeeld aan een goedkope uitvaartverzekering 18 jaar betalen. Een uitvaartverzekering in 1 keer betalen, levert over het algemeen ook een extra scherpe premie op.

Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering afsluiten

Een van de belangrijkste voordelen van een uitvaartverzekering is dat het de financiële zorgen van je nabestaanden wegneemt en dit op een moment dat ze al genoeg aan hun hoofd hebben. Bovendien kun je, afhankelijk van de polis, je uitvaart vooraf plannen volgens je persoonlijke wensen.

Het belangrijkste nadeel is dat een uitvaartverzekering natuurlijk niet gratis is. Bovendien zijn niet alle kosten per se gedekt en kunnen er beperkingen zijn in de dekking voor bepaalde situaties, zoals zelfmoord of het overlijden aan een ernstige ziekte binnen een bepaalde termijn na het afsluiten van de verzekering.

Uitvaartverzekering voor ondernemers

Voor ondernemers kan een uitvaartverzekering extra belangrijk zijn. Als ondernemer draag je een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van anderen en kan jouw overlijden een grotere (financiële) impact hebben. Met een begrafenis verzekering neem je al een deel van de kopzorgen weg. Bovendien kan een begrafenis verzekering een manier zijn om de continuïteit van je bedrijf te garanderen na je overlijden. Er hoeven dan geen middelen uit de onderneming te worden gehaald om de uitvaart te financieren.

Een uitvaartverzekering kan een fiscaal aftrekbare bedrijfskost zijn, mits deze wordt afgesloten via je vennootschap. Volgens een ruling van de Belgische Rulingcommissie kan de premie voor een begrafenis verzekering, betaald door je vennootschap, worden beschouwd als een sociaal voordeel dat bij de vennootschap aftrekbaar is en bij jou niet belastbaar. Bij uitkering van het verzekerde kapitaal krijg je wel te maken met een uitvaartverzekering belasting. De uitkering van het kapitaal is onderworpen aan de erfbelasting. Doordat het niet is onderworpen aan de 80%-regel kan het gewoon bovenop de groepsverzekering worden toegekend.

Uitvaartverzekeraars in België

Er zijn verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen. Deze hanteren niet alleen verschillende prijzen, want ook de dekking en de polisvoorwaarden kunnen verschillen. De uitvaartverzekering vergelijken op meer dan de prijs, is daarom belangrijk. Doe dus niet gewoon een uitvaartverzekering simulatie, maar graaf dieper in de onderliggende voorwaarden. Pas nadien een begrafenisverzekering afsluiten, is aan te raden.

UitvaartverzekeraarsGedekt bedragDekking zelfmoordPremiebetaling
Uitvaartverzekering DELAKeuze tussen 2.500 en 10.000 euroJa, maar enkel indien niet binnen het jaar na inwerkingtreding polisPeriodiek of in 1 keer
Uitvaartverzekering KBCKeuze tussen 4.000 en 10.000 euroJa, maar enkel indien niet binnen het jaar na inwerkingtreding polisPeriodiek of in 1 keer (verplicht vanaf 66 jaar)
Uitvaartverzekering BelfiusKeuze tussen 2.500 en 15.000 euroJa, maar enkel indien niet binnen het jaar na inwerkingtreding polis of na verhoging verzekerde bedragMin. 5 en max. 20 jaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here