DELEN

Een zakelijke dierenverzekering is een verzekering die vooral door paardenhouders (paardenverzekering) en rundveehouders (rundveeverzekering) wordt afgesloten. Deze ondernemers investeren vaak veel geld in deze dieren die een groot deel van hun kapitaal vertegenwoordigen en die bovendien ook verantwoordelijk zijn voor hun omzet. Een melkboer is natuurlijk nergens zonder zijn koeien. En dat terwijl een kleine tegenslag, denk maar aan een ziekte die zich snel verspreidt of een uitbraak, grote gevolgen kan hebben. Mijn rund of paard verzekeren of niet? Dat is voor deze ondernemers zelfs geen vraag. En dan komen ze al snel uit bij de zakelijke dierenverzekering.

Wat dekt de zakelijke dierenverzekering?

Er bestaan verschillende soorten zakelijke dierenverzekeringen en wat al dan niet is verzekerd, verschilt per polis. Het is belangrijk om altijd de polisvoorwaarden door te nemen en om na te gaan wat de zakelijke dierenverzekering al dan niet dekt. Soms behoort maatwerk tot de mogelijkheden, dus bespreek je situatie steeds met je verzekeraar of verzekeringsadviseur.

Bij de zakelijke dierenverzekering van KBC zijn zowel individuele paarden als individuele runderen en runderen in groep verzekerd. De individuele dekking behelst het verlies van het dier, de waardevermindering van het dier, de veterinaire behandelingen, de dood van het dier of de noodslachting van het dier. De voorwaarde opdat deze verzekering paard of rund zou dekken, is dat dit geen gevolg mag zijn van een ongeval of een ziekte. Bij paarden geldt bovendien dat het geen gevolg mag zijn van chronische kreupelheid. Daarnaast biedt deze zakelijke dierenverzekering ook een dekking voor runderen in groep. Optioneel is ook diefstal te verzekeren.

De zakelijke dierenverzekering van Nationale Nederlanden heeft een gelijkaardige dekking. Deze zakelijke dierenverzekering kan echter ook worden aangewend voor pluimvee, varkens, schapen en geiten. Bijzonder is dat deze zakelijke dierenverzekering ook de opruimingskosten vergoedt. Uiteraard zijn er nog andere verzekeraars waar je terechtkan voor een zakelijke dierenverzekering. Zij hebben ook telkens weer eigen dekkingen en voorwaarden.

Uitsluitingen en beperkingen bij de zakelijke dierenverzekering

Zoals bij alle verzekeringen is de dekking beperkt tot een maximaal verzekerd bedrag en dien je rekening te houden met een eigen risico. Bij de Nationale Nederlanden kan je kiezen tussen een eigen risico van 250, 500 of 1000 euro. In sommige gevallen geldt een groter eigen risico.

Daarnaast zijn er net zoals bij andere verzekeringen ook uitsluitingen, situaties waarbij de verzekeraar geen dekking verleent. Ook dit kan per polis verschillen. Over het algemeen zal de zakelijke dierenverzekering geen vergoedingen toekennen bij schade door natuurfenomenen als aardbevingen en overstromingen. Ook ziekten waarbij de bestrijding door de overheid is gereglementeerd, zijn meestal niet gedekt door de zakelijke dierenverzekering. Houd verder rekening met wachttijden, bijvoorbeeld voor ziektewaarborgen en bij de waarborg chronische kreupelheid. Bij de zakelijke dierenverzekering van KBC bedraagt deze wachttijd bijvoorbeeld zestig dagen.

Kostprijs van de zakelijke dierenverzekering

De premie van de zakelijke dierenverzekering is niet voor elke ondernemer identiek. Dat is logisch, sommige ondernemers hebben nu eenmaal meer dieren of hebben dieren die gevoeliger zijn voor bepaalde ziekten. Ook de samenstelling van de veestapel speelt een rol en zal het risico beïnvloeden. De premie is bovendien afhankelijk van de dekking. Zeker optionele dekkingen als een diefstaldekking zorgen ervoor dat de premie hoger komt te liggen.

Over het algemeen zal het aantal dieren, de gekozen dekkingen en de omzet sterk bepalend zijn voor het bepalen van de premie van de zakelijke dierenverzekering. Vraag een offerte aan voor een berekening op maat van jouw behoeften.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here