DELEN

Met elke update van Google wijzigen ook de online marketing trends. De trends bij SEO in 2019 werden bijvoorbeeld vormgegeven door de Florida 2-update, de reactie op de eerdere EAT-update. Op het einde van 2019 volgde vervolgens nog de aankondiging van de BERT-update. In het kielzorg van de recentste wijzigingen, aankondigingen en updates beloven dit de SEO-trends van 2020 te worden.

Natuurlijker schrijven een van de belangrijkste SEO-trends in 2020

De manier waarop we in Google zoeken is volledig anders dan hoe we taalkundig woorden gebruiken. Met zoekwoorden als “trends SEA” willen we bijvoorbeeld weten welke trends er zijn op vlak van Search Engine Advertising. Online marketeers spelen daar vervolgens op in door die exacte bewoording zo vaak mogelijk in hun tekst te verwerken, terwijl ze het bij natuurlijk taalgebruik eerder zouden hebben over SEA-trends. Op het internet zijn dan ook overal kromme zinnen terug te vinden als “Bestel nu uw bureau hout”. Met de BERT-update (Bidirectional Encoder Representation from Transformers) begrijpt Google nu beter hoe het taalkundige bewoordingen kan linken aan zoektermen. Hierdoor zouden bewoordingen als “SEA-trends” of “houten bureau” minstens even goed moeten scoren. Het zal een van de belangrijkste SEO-trends van 2020 zijn, want eindelijk kunnen contentspecialisten op een natuurlijke manier hun creatieve pen bovenhalen.

Webpagina’s moeten getuigen van expertise

Een van de andere belangrijke online marketing trends in 2020 is de doorwerking van de EAT-update (Expertise, Authoritativeness & Trustworthiness). Bij contentspecialisten is de EAT-update nog niet helemaal geïntegreerd en de verwachting is dan ook dat dit in 2020 allemaal gaat gebeuren. De links die naar je website of webpagina doorstromen blijven nog steeds heel belangrijk voor je ranking in Google, maar daarnaast gaat Google ook meer aandacht schenken aan de betrouwbaarheid van je website of webpagina. Hiervoor analyseert Google je expertise, bijvoorbeeld door na te gaan hoe vaak informatieve artikelen worden geüpdatet, of je aan bronvermelding doet, of je ook de vragen beantwoordt die je zegt te beantwoorden en of de informatie op je website wel strookt met de informatie uit andere bronnen. Het hoort tot het rijtje van belangrijkere SEO-trends, want het zal niet altijd meer volstaan om louter een beroep te doen op een woordengoochelaar: bedrijven zullen steeds vaker echte specialisten in huis moeten halen om orde op zaken te stellen.

Strengere beoordelingscriteria voor YMYL-pagina’s

Google besteedt steeds meer aandacht aan zogenaamde YMYL-pagina’s (Your Money or Your Life). Het gaat om pagina’s waarvan de informatie meteen invloed heeft op onze gezondheid, ons leven of onze financiën. Pagina’s met gezondheidstips, met financiële informatie of met juridische informatie, worden daarbij strenger beoordeeld. Hier zal de expertise een nog grotere weerslag hebben, waardoor pagina’s die door experts zijn geschreven automatisch beter scoren in Google.

Andere SEO-trends in 2020

Naast deze drie belangrijkste SEO-trends zijn er nog een aantal andere digitale trends die vermeldenswaardig zijn. Belangrijk daarbij is dat je echt wel blijft inzetten op pagina’s die geschikt zijn voor mobiele gebruikers, zeker nu Google vaker door smartphones dan door desktops wordt geraadpleegd. Ook Voice search is met de uitrol van Google Home en Amazon Alexa een van de belangrijkere SEO-trends in 2020. Het gevolg hiervan is dat zoekopdrachten, net zoals gesproken taal, natuurlijker zijn. We evolueren dus van “trends SEA” naar “Welke SEA-trends zijn in 2020 belangrijk?” Dit in combinatie met de BERT-update maakt het nog belangrijker om content in natuurlijke spreektaal te voorzien.

Ten slotte neemt het belang van lokale zoekopdrachten alleen maar toe, dus is het niet onlogisch dat de nieuwste SEO-trends ook op het lokale focussen. “Advocaat Oudenaarde” zal daardoor betere resultaten opleveren dan “advocaat arbeidsrecht”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here