DELEN

Als tuinaannemer kan je al snel aankijken tegen een grote aansprakelijkheidsclaim, zeker wanneer je graafwerken uitvoert of bomen velt. Daarom is het belangrijk om je burgerlijke aansprakelijkheid te laten verzekeren. Daarnaast kunnen nog een aantal verzekeringen verplicht of wenselijk zijn.

Verplichte verzekeringen als tuinaannemer

Als tuinaannemer kan een tienjarige verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht zijn. Deze verzekering is bijvoorbeeld verplicht wanneer er, in samenspraak met de architect, werken worden uitgevoerd die de stabiliteit van het gebouw in het gedrang kunnen brengen. Denk aan de situatie waarbij tijdens graafwerken de funderingen van het gebouw worden geraakt. De polis burgerlijke aansprakelijkheid dekt de aansprakelijkheid voor schade die de sterkte of de stabiliteit van het gebouw aantasten of in gevaar brengen en dit gedurende tien jaar. Voor een tuinaannemer die louter hagen snoeit en bomen plant is zo’n burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering natuurlijk niet verplicht.

Eenmaal je minimaal één werknemer in dienst hebt, is ook een arbeidsongevallenverzekering verplicht. De arbeidsongevallenverzekering dekt de gevolgen van ongevallen op het werk of van en naar het werk. Het gaat onder andere om de medische kosten, het inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid, de begrafeniskosten bij overlijden en de vergoeding voor de erfgenamen bij overlijden. Als eenmanszaak zonder personeel is zo’n verzekering arbeidsongevallen niet verplicht.

Denk ten slotte ook aan de verzekering van je bestelwagen. Een complete bestelwagenverzekering is niet verplicht, maar je moet toch minimaal een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een omniumverzekering en rechtsbijstandsverzekering zijn vaak interessant bij een nieuwere wagen. Vraag eventueel een offerte op om na te gaan wat een complete bestelwagen verzekering je kost.

Essentiële verzekeringen voor tuinaannemers

Een verzekering BA uitbating is niet verplicht. Toch raad ik zo’n BA uitbating verzekering wel aan. Deze burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt je aansprakelijkheid wanneer je in het kader van je beroepsactiviteiten schade aan derden veroorzaakt, bijvoorbeeld wanneer een boom tijdens het vellen op een geparkeerde wagen valt. Daarnaast kan een extra dekking “na levering” eveneens interessant zijn.

Denk ook aan een brandverzekering wanneer je een pand huurt om je materiaal te stockeren. Zo’n brandverzekering is wel onvoldoende wanneer je materiaal tijdens het gebruik stuk gaat of in brand vliegt. Daarvoor heb je dan weer een machinebreukverzekering nodig. De machinebreukverzekering prijs is vaak niet zo hoog, dus ik raad je aan om je minstens even te informeren bij je verzekeraar.

Andere nuttige verzekeringen voor tuinaannemers

Een bedrijfsschadeverzekering is altijd interessant. Hiermee kan je bijvoorbeeld ook het inkomstenverlies verzekeren voor wanneer je graafmachine of bestelwagen stuk gaat. Zeker wanneer je niet meteen reservemachines hebt, is je bedrijfsschade verzekeren echt wel aangeraden.

Weet daarnaast dat tuinaannemers wel vaker te maken krijgen met dieven. Ook jij weet natuurlijk wel dat goed materiaal niet goedkoop is, daarom kan je je aanvullend ook laten verzekeren tegen diefstal.

Ten slotte zijn pensioenverzekeringen en rechtsbijstandsverzekeringen altijd interessant voor zelfstandigen. Bekijk hiervoor zeker grondig de verschillende mogelijkheden.

Het belangrijkste advies blijft om de situatie met je verzekeringsmakelaar te bespreken. Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook een aantal verzekeringen die echt wel interessant zijn, maar dit blijft natuurlijk wel afhankelijk van je persoonlijke situatie. De verzekeraar kan helpen om geval per geval de nodige afwegingen te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here