Als je een website hebt, is het belangrijk om te weten hoe goed deze presteert in zoekmachines als Google. Een van de factoren die bepalen hoe goed je website presteert, is de domeinautoriteit (DA). Wat is domain authority? Hoe kan ik de domein autoriteit meten? En hoe kan ik de domein autoriteit verhogen? Het zijn een aantal vragen die hieronder worden beantwoord.
Wat is domain authority?
Domeinautoriteit (DA), ook wel domain authority genoemd, is een maatstaf die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat een domein hoog rangschikt in de zoekresultaten. Het is een score die varieert van 1 tot 100 en het wordt onder meer berekend door Moz, een bedrijf dat is gespecialiseerd in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hoe hoger de score is, des te groter de kans is dat een website hoog in zoekresultaten zal eindigen. De inspiratie van rangschikking op basis van autoriteit ligt bij de academische wereld en de literaire wereld. Ook daar hebben bepaalde auteurs een bepaalde autoriteit opgebouwd. De kans dat ze in een (academische) bibliotheek worden opgenomen, is groter. Wellicht houdt het algoritme van Google ook rekening met een dergelijke autoriteit bij het rangschikken van de resultaten.
DA PA website: verschil tussen domein autoriteit & pagina autoriteit
Pagina Autoriteit (PA) is vergelijkbaar met domeinautoriteit, maar richt zich specifiek op de autoriteit van een individuele pagina in plaats van op de autoriteit van de gehele website. Soms kan een website een vrij lage domein autoriteit hebben, maar kan een enkele pagina een hoge PA hebben. Het omgekeerde kan uiteraard ook.
Belang van de domein autoriteit
De DA domain authority is van groot belang voor zoekmachineoptimalisatie, omdat het een indicatie geeft van de kwaliteit en relevantie van een website. Zoekmachines zoals Google gebruiken deze score om te bepalen of een website waardevol en betrouwbaar is en of deze website dus al dan niet hoog in de zoekresultaten moet worden weergegeven. Ook adverteerders zullen de domein autoriteit meten voordat ze beslissen om op een website te adverteren. Hiervoor voeren ze een PA DA check uit.
Bepalende factoren voor de domein autoriteit
Wil je de domein autoriteit verhogen? Dan is het belangrijk om te weten welke factoren bepalend zijn voor de domeinautoriteit. Het gaat over het algemeen over het afwezig zijn van spam en het hebben van een goede technische structuur. Ook het regelmatig updaten en actueel houden van de inhoud van de website is belangrijk voor een goede domeinautoriteit. Verder mag het belang van de inkomende links niet worden onderschat. Men neemt aan dat veel andere websites linken naar een autoriteit of een deskundige op een bepaald gebied, net zoals autoritaire academische werken vaak in de bronnenlijsten van andere academische werken te vinden zijn. Daarbij houdt men ook weer rekening met de domeinautoriteit van de linkende websites. Als autoritaire websites naar jouw website linken, moet jij écht wel een autoriteit zijn binnen jouw vakgebied!
Risico op spam
Doordat inkomende links een belangrijke factor zijn op het gebied van DA domain authority is het risico op spam flink toegenomen. Zeker gastenboeken en reactiesecties worden vaak overspoeld met spamberichten met linkjes, om zo de domein autoriteit van een andere website op te krikken. Een oplossing hiervoor is om bepaalde links als ‘no-follow’ te markeren. Dit geeft aan dat deze links niet worden meegeteld in de berekening van de domeinautoriteit. Het installeren van een spamfilter is tevens aan te raden.
Domein autoriteit meten
Er zijn verschillende manieren om de domeinautoriteit van een website te meten. Een van de meest populaire manieren is door gebruik te maken van een tool als Moz Domain Authority (DA) of Ahrefs Website Authority Checker. Deze tools analyseren een website en geven een score op basis van de factoren die bepalend zijn voor de domein autoriteit. Het is belangrijk om te onthouden dat deze scores slechts indicaties zijn en dat de exacte formule voor het berekenen van de domeinautoriteit geheim wordt gehouden.
Wat is een goede domain authority?
Een hoge DA-score geeft aan dat een website waarschijnlijk hoog in de zoekresultaten zal eindigen en dat deze website een goede reputatie heeft. Een score van 50 of hoger wordt als uitstekend beschouwd, terwijl een score tussen 20 en 50 als gemiddeld wordt beschouwd. Een score onder 20 wordt als laag beschouwd en geeft aan dat er waarschijnlijk nog verbeteringsmogelijkheden zijn.
In de praktijk is het uiteraard minder eenvoudig dan dat. Ook de DA-score van je concurrenten speelt een rol. Als je concurrenten een lage domeinautoriteit hebben, zal je sneller hoog scoren in Google. Het is bovendien belangrijk om te onthouden dat de DA-score slechts een van de vele factoren zijn die zoekmachines gebruiken om de rangschikking te bepalen. Andere factoren, zoals inhoud, laadsnelheid en technische SEO, zijn eveneens van groot belang. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het verhogen van de DA-score en het verbeteren van de algehele kwaliteit van een website.