DELEN

De jaarwisseling is hét moment voor goede voornemens. Velen zullen (opnieuw) de sigaret verbannen. De verkoop van e-sigaretten kent in het begin van het nieuwe jaar dan ook altijd een boost. Bovendien zijn ze ook steeds eenvoudiger verkrijgbaar. Steeds meer (kranten)winkels bieden naast sigaretten immers ook gewoon hun elektronische broertjes aan.

Net zoals de verkoop van tabaksproducten is ook de verkoop van de e-sigaret strikt gereglementeerd. Ieder verkooppunt, ongeacht of het nu gaat om een vaporshop of om de plaatselijke supermarkt, moet deze regels naleven. De kern ervan is hieronder weergegeven.

Enkel reglementaire producten verkopen

De liquids die in België mogen worden verkocht, moeten aan een aantal vereisten voldoen. De Europese regels geven aan dat de navulflesjes met nicotine maximaal 10 mg/ml mogen bevatten en dit ongeacht of het nu gaat om een eliquid of om een nicotinebooster. Verder moeten de verpakkingen en de flesjes waarschuwingen bevatten. In België dient de waarschuwing in de drie talen weergegeven te zijn. De flesjes zelf moeten met een bijsluiter in een verpakking komen of voorzien worden van een boekje. Zogenoemde drippers (RDA) zijn dan weer verboden.

Indien de producten aan deze voorwaarden voldoen, mogen ze in de handel worden gebracht. Je hebt geen licentie nodig om e-sigaretten te verkopen. De klant moet wel minimaal zestien jaar oud zijn.

Je mag geen reclame maken voor e-sigaretten

Hier geldt dezelfde reglementering als voor tabaksproducten: het is verboden om reclame te maken voor e-sigaretten. Ook indien de liquids geen nicotine zouden bevatten, is dit het geval. In de uitstalramen van gespecialiseerde tabaks- en krantenwinkels mag je wel een afbeelding plaatsen met de merknaam van de verkochte producten.

Onder strikte voorwaarden mag je voor jouw verkooppunt eveneens een website, een facebookpagina of flyers maken. Zij mogen echter enkel het logo van de winkel bevatten, net zoals objectieve en neutrale gegevens. Verwijzingen naar de producten of zelfs foto’s van de winkel zijn verboden. Ook specifiek acties en kortingen mogen er niet worden weergegeven.

Verboden online te (ver)kopen

Bovenstaande websitereglementering brengt ons automatisch bij de online verkoop van e-sigaretten en hun liquids. In België is die verkoop ten aanzien van consumenten verboden. Consumenten mogen ze ook in het buitenland niet aankopen. De wetgever voorziet hier wel een uitzondering voor e-vloeistoffen zonder nicotine: zij mogen immers wel online gekocht en verkocht worden en dit in binnen- en buitenland. Verder is het ook toegestaan om liquids en e-sigaretten online te kopen en te verkopen in het kader van B2B-relaties.

In de praktijk blijken veel consumenten gewoon hun e smoker via buitenlandse websites aan te kopen. Vooral Nederlandse en Franse leveranciers zijn populair. Iets wat de sector in België al langer hekelt, maar een logisch gevolg is van de wetgeving in ons land.

Mogen de liquids nog wel smaken bevatten?

Eind 2018 werd bekend dat de V.S. de verkoop van zoete liquids zou verbieden. In het verleden leek ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block al gelijkaardige ballonnetjes op te laten. Toch zijn e-sigaretten met smaakjes in België gewoon toegelaten. Ook wanneer de e-sigaretten nicotine bevatten, is dit het geval.

Voor e-sigaretten met nicotine zijn een aantal additieven wel uitdrukkelijk verboden. Het gaat om additieven die laten uitschijnen een positief effect te hebben op de gezondheid (bv. vitamines), additieven die voor een energieboost zorgen (bv. taurine) en de additieven die een gekleurde rook opleveren. Lekkere smaakjes zijn dus nog steeds gewoon toegelaten.

Meer weten? Download dan de gids voor de handel in elektronische sigaretten en e-liquids via de website van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here