Als werkgever wil je je medewerkers een mooi extraatje geven voor hun harde werk. Bij voorkeur ook nog eens op een fiscaal vriendelijke manier. Een veelgebruikte manier om dat te doen, is door middel van ecocheques. Ecocheques zijn in het leven geroepen als een manier om werknemers te stimuleren om milieuvriendelijke keuzes te maken. Maar hoe werken ecocheques nu precies en zijn ecocheques verplicht? Hieronder leggen we alles uit wat je als werkgever moet weten over ecocheques.
Wat zijn ecocheques?
Ecocheques zijn een extra vorm van verloning die een werknemer kan ontvangen van zijn werkgever. Het idee is dat de werknemer deze cheques kan gebruiken om milieuvriendelijke producten of diensten te kopen, zoals energiezuinige lampen of een fiets. Het is dus een manier om werknemers te stimuleren om ecologischer te leven. Tegelijkertijd is het ook een fiscaal vriendelijke vorm van verloning.
Er is een exhaustieve lijst met producten of diensten die met ecocheques kunnen worden gekocht. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Het gaat voornamelijk om ecologische producten en diensten, diensten op het gebied van duurzame mobiliteit en duurzame vrije tijd, hergebruik, recyclage, afvalpreventie en land- en tuinbouwproducten in de korte keten. Handelaars zijn niet verplicht om ecocheques als betaalmiddel te aanvaarden.
Zijn ecocheques verplicht?
Ecocheques uitgeven of toekennen, is in principes niet verplicht. Het is een extraatje dat je als werkgever aan je medewerkers kan geven. Wel zijn er enkele regels verbonden aan het gebruik van ecocheques. Let wel op, want in sommige gevallen zijn elektrische ecocheques verplicht door een cao.
Hoewel het in theorie niet verplicht is om ecocheques toe te kennen aan het personeel, kan het wel een goed idee zijn om dit te doen. Ten eerste kan het bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur waarin duurzaamheid en zorg voor het milieu belangrijke waarden zijn. Daarnaast kan het geven van ecocheques een blijk van waardering zijn voor het personeel, en bijdragen aan hun motivatie en tevredenheid op het werk. Ook kan het de aantrekkelijkheid van het bedrijf vergroten, zeker bij potentiële werknemers die duurzaamheid belangrijk vinden. En dat is een steeds groter wordende groep.
Ecocheques toekennen aan het personeel
De ecocheques worden door privéondernemingen uitgegeven. Werkgevers die ecocheques willen toekennen aan het personeel, moeten de ecocheques bij een van deze ondernemingen bestellen. Momenteel zijn er drie erkende maatschappijen die ecocheques uitgeven: Edenred, Monizze en Sodexo. De eco cheques hebben altijd ten minste een waarde van tien euro en zijn twee jaar geldig.
Indien er aan een aantal voorwaarden is voldaan, is dit voordeel vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. In de voorwaarden staat onder meer dat de maximale waarde van een ecocheque niet meer dan tien euro mag bedragen. Ook moet de toekenning van de ecocheques in een cao zijn opgenomen (op sectoraal vlak of ondernemingsvlak) en moeten er in de cao afspraken zijn opgenomen met betrekking tot onder meer de frequentie van de toekenning en de waarde van de eco cheques.
Wat met ecocheques die vervallen zijn?
Eco cheques hebben een geldigheidsduur van 24 maanden vanaf het moment van terbeschikkingstelling aan de werknemer. De werknemer dient de ecocheques tijdig uit te geven. Binnen drie maanden na de vervaldatum kan de werknemer echter aan de uitgever een eenmalige aanvraag tot reactivering indienen. De eerste keer is dit gratis, later kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Na een reactivering zijn de ecocheques drie maanden geldig.