DELEN

In sommige gevallen kan het leasen van een auto een goede optie zijn. Wanneer de auto vooral gebruikt wordt voor zakelijk vervoer bijvoorbeeld. Of wanneer er gebruikt gemaakt wordt van meerdere bedrijfsauto’s. Er zijn verschillende leasevormen mogelijk, welke het beste is voor jouw gebruik, hangt af van een aantal factoren.

Welke leasevorm past het beste?

Er moeten een aantal overwegingen gemaakt worden voordat je kan kiezen voor een specifieke lease vorm. Wil je bijvoorbeeld een lang- of kortlopend contract? Is flexibiliteit een belangrijk punt? Wil je zakelijk, of privé leasen en wil je een nieuwe, of gebruikte auto? Door deze vragen te beantwoorden en de mogelijke leasevormen in overweging te nemen, kun je gemakkelijk kiezen voor de lease vorm die het beste bij je past.

1. Financial lease

In het geval van een Financial Lease ga je een financiële verplichting aan met de aanbieder. Je kunt de financial lease vergelijken met een lening van de bank. Je hebt keuze uit duizenden nieuwe, of tweedehandse auto’s en kunt vervolgens de beste mogelijkheid selecteren voor jouw onderneming. Vervolgens betaal je maandelijks een x bedrag aan afbetaling. De BTW wordt veelal verrekend in maandtermijnen en de auto wordt volledig gefinancierd door de lease aanbieder.

2. Operationele lease

Een andere lease vorm is de operationele lease. In dit geval blijft de auto in bezit van de leasemaatschappij. Dit betekend dat de auto niet op jouw balans staat en je werkkapitaal vrijhoudt. Ook in deze leasevorm worden de kosten voor de lease auto maandelijks afbetaald. Deze worden op de winst- en verliesrekening geboekt. In geval van een operationele lease zijn de maandelijkse autokosten vaak voor eigen rekening, dit wordt ‘netto’ lease genoemd. In overleg met de lease maatschappij kunnen deze kosten ook gedeeld worden.

Operational lease komt in twee verschillende varianten. In het geval van een ‘gesloten calculatie’ wordt er vooraf een vast maandbedrag met de leasemaatschappij afgesproken. In het geval van een ‘open calculatie’ heb jij als ondernemer inzicht in de calculatie van de leasemaatschappij. Het risico wordt in dit geval gedeeld. Mocht er aan het einde van het contract nog budget over zijn, dan wordt dit met jou verrekend.

3. Full operationele lease

In het geval van een full operationele lease neemt de leasemaatschappij de aanvullende autokosten voor rekening. Enkel de brandstof, verzekeringspremie en autobelasting blijft voor eigen rekening. Veel maatschappijen bieden de mogelijkheid om ook deze kosten door de maatschappij te laten voldoen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here