Wanneer een zaakvoerder een auto wilt aanschaffen, moet er steeds een afweging worden gemaakt. Enerzijds kan de auto door de vennootschap worden gekocht en daar gewoon in de boekhouding worden verwerkt. Dat is doorgaans de eenvoudigste manier. Daarnaast kan de bedrijfsleider ook een nieuwe wagen kopen en de privé wagen verhuren aan de vennootschap. Om te begrijpen waarom een wagen verhuren aan de vennootschap interessanter kan zijn, moet je eerst weten wat de gevolgen zijn van een aankoop door de vennootschap.
De vennootschap koopt de wagen aan
In dit geval is het de vennootschap die alles financiert. Voor de vennootschap ontstaat er een boekhoudkundige kost (afschrijvingen). Alle overige kosten worden door de vennootschap ten laste genomen, zoals de verzekering en de brandstofkosten. De btw kan gedeeltelijk worden gerecupereerd. Wanneer je als zaakvoerder ook met de wagen rijdt, wordt er een voordeel alle aard berekend. Voor die berekening moet je onder andere rekening houden met de cataloguswaarde van de wagen en met de CO2-uitstoot. Hoe beter de wagen is voor het milieu, hoe minder groot het voordeel van alle aard is en hoe minder de belastingen voor de zaakvoerder stijgen.
Verhuur auto aan vennootschap
Nu kan de zaakvoerder ook zelf een nieuwe auto kopen en die privé wagen verhuren aan de bvba. Omdat het om een privé-aankoop gaat, kan de zaakvoerder de btw niet recupereren. In principe moet de zaakvoerder ook alle kosten zoals het onderhoud zelf dragen, maar contractueel kan daar van worden afgeweken. De vennootschap moet dan weer huur betalen en die huur is voor de vennootschap aftrekbaar, maar dan beperkt volgens de klassieke regels. Wanneer de zaakvoerder vervolgens ook privé met de auto rijdt, wordt hij nog steeds belast volgens het voordeel van alle aard.
Tot op dit punt lijkt een auto verhuren aan de vennootschap niet interessant, maar het voordelig karakter schuilt achter de betaalde huursom. Bij de verhuur van een auto aan de vennootschap is er immers sprake van een roerend inkomen. Zo’n roerend inkomen wordt forfaitair belast aan 30%, maar dat is toch een stuk voordeliger dan de progressieve tarieven in de inkomstenbelasting. Bovendien mag je ook nog eens een forfait van 15% kosten toepassen of kan je zelfs je werkelijke kosten in mindering brengen. Bij een latere privéverkoop word je bovendien niet belast op de meerwaarde. Het is wel belangrijk dat de huurprijs niet overdreven is, maar dat die in de lijn ligt van wat leasingmaatschappijen zouden vragen.
Is de auto verhuren aan de vennootschap fiscaal interessant?
Telkens zal je twee berekeningen moeten maken. Verhuren is vaak beter, maar dat is niet altijd het geval. Het antwoord is onder andere afhankelijk van de kosten, de huurprijs, de catalogusprijs, het privégebruik, het bedrag van de btw en de CO2-uitstoot van de wagen. Daarnaast is het ook nog eens de vraag wat het gemiddelde tarief is in de inkomstenbelasting. Ga daarom niet zomaar de wagen verhuren aan de vennootschap, maar laat je adviseren door een accountant of boekhouder.
Heb je nog geen boekhouder? Dan helpen wij je graag met het vinden van een goede boekhouder in je buurt. Laat je gegevens achter en een expert belt je zo snel mogelijk op. Op basis van een vrijblijvend gesprek helpt hij jou bij het vinden van een geschikte boekhouder. Dankzij het netwerk van honderden accountants- en administratiekantoren in België word je snel geholpen. Deze dienst is volledig gratis.