DELEN

Een eigen blog starten is niet zo moeilijk als het lijkt, maar bedenk wel goed waarmee je wil starten. Veel is per slot van rekening afhankelijk van je eigen voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld bloggen over wat je leuk vindt of gewoon lekker kletsen over je vakantiebelevenissen? Ga je gang. Jij kan zonder veel kopzorgen een eigen blog starten. Wil je echter je eigen blog beginnen om er geld mee te verdienen? Dan zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Het is op dit soort blogs dat wij hieronder focussen, net omdat het toch net iets complexer is.

Hoe maak je een blog? Alles begint bij een goede voorbereiding!

Allereerst moet je goed nadenken over het onderwerp waarover jij een eigen blog wil beginnen. Er zijn al heel wat blogs en bij sommige thema’s is de concurrentie wel erg groot. Over datzelfde thema een eigen blog starten, is dan geen goed idee. Zeker bij algemene blogs is het vaak lastig. Het is dan ook beter om je op een specifieke niche te focussen waarop de concurrentie beperkter is en waar je ook daadwerkelijk iets over te vertellen hebt. Dit kunnen de meest uiteenlopende zaken zijn. Je kan bijvoorbeeld een eigen blog starten over drones, maar ook over truitjes breien of verhuizen naar Qeqertarsuaq. Het belangrijkste is wel dat hier ook een publiek voor is. Je kan bijvoorbeeld eens kijken naar de zoekvolumes. Een handige website om dit te doen is de website Neilpatel.

Ga vervolgens goed na wie de concurrentie is en of er mogelijkheden liggen om met hen te concurreren. Natuurlijk moet je ook denken over je eigen verdienmodel voor je eigen blog. Is er interesse bij adverteerders, zal je voldoende traffic hebben om winst te maken via Google-advertenties of ga je vooral via affiliate marketing verdienen? Het zijn zaken waar je vooraf over moet nadenken en dat je in een ondernemingsplan moet gieten. Ga dus nooit lukraak een eigen blog starten maar wees goed voorbereid. Je zal merken dat sommige thema’s rendabeler zijn. Vooral klimaat, lifestyle, mode en reizen doen het momenteel heel goed, maar de concurrentie is groot. Bedenk bovendien ook even of je er wel voldoende affiniteit mee hebt en of je het zelf boeiend vindt, want lezers merken het echt wel als de schrijver ongeïnteresseerd is. En dat merk jij dan weer aan de inkomsten. Een eigen blog maken zonder over deze zaken na te denken, is met andere woorden geen goed idee.

Logo en naam voor je blog

Nu je een thema voor je blog hebt bedacht, kan je nog niet meteen een eigen blog beginnen. Nu moet je namelijk nog een naam bedenken. Zonder naam kan je geen eigen blog starten. Hierin kan je origineel zijn, maar zorg ervoor dat de naam eenvoudig te onthouden is en goed bekt. Een andere optie is om voor een EMD of een Exact Match Domain te kiezen, zoals hond.be of drone.nl. Dit houdt SEO-voordelen in en zorgt ervoor dat je eenvoudiger bezoekers aantrekt via zoekmachines als Google. Maar waar je ook voor kiest: je domeinnaam moet wel nog beschikbaar zijn. Er zijn ruimschoots voldoende websites waar je dit kan controleren. Dit kan ook via de website van een host zoals Xel.

Eenmaal je een naam hebt, is het meteen tijd om te denken aan een eigen logo. Je kan geen eigen blog starten zonder identiteit. Daarom is een eigen blog beginnen zonder logo geen goed idee. Zelf een logo maken kan, maar is enkel een goed idee wanneer je over enige creativiteit beschikt en met de benodigde software aan de slag kan gaan. Is dit niet het geval? Dan laat je het best over aan iemand die er wel verstand van heeft. Je hoeft hier echt geen honderden euro’s aan te spenderen. Via websites als Fiverr kan je al voor 30 euro een heel mooi logo laten maken. Het is in ieder geval stukken beter en origineler dan als je een gratis logogenerator gebruikt.

Een eigen blog starten met een unieke theme

Nu heb je al een thema, een naam en een logo. Zelf een blog beginnen betekent echter dat je ook nog een theme of een design moet hebben. Het makkelijkste is nog steeds een eigen blog starten die draait op WordPress. Met zo’n CMS kan je eenvoudig je blog beheren en blogberichten toevoegen. Kijk alvast even uit naar een leuke theme voor je WordPress-website.

Er zijn gratis WordPress-themes, maar origineel zijn ze niet en vaak werken ze niet helemaal goed. Via onder meer Envato Market vind je echter heel wat leuke themes die je hoogstens enkele tientallen euro’s kosten. In de ideale wereld beschik je meteen ook over een handleiding die je helpt om alles te installeren en het eventueel verder naar je hand te zetten.

Een eigen blog starten kan niet zonder een host

Vervolgens kan je eindelijk een eigen blog starten en hosting regelen. Je rekent dan op de server van een derde partij die je blog online plaatst en online houdt. De keuze is ruim en de prijsklassen verschillen sterk. Vergelijken is vaak heel technisch en zo wordt het al snel heel moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien.

Xel is in ieder geval een heel goede keuze voor WordPress-hosting. Je kan er al een eigen blog starten vanaf 15 euro per maand. Het is zeker niet de goedkoopste keuze, maar qua support, snelheid en ondersteuning zit het gewoon heel goed. Zeker als je technisch niet zo onderlegt bent, is een eigen blog starten via Xel echt wel een aanrader.

Volhouden en de tijd nemen om te groeien

Eenmaal je je favoriete host hebt gekozen, kan je echt je eigen blog starten. Je registreert er je domeinnaam en doorloopt de verschillende stappen. Je neemt er ook de handleiding van je WordPress-theme bij en je installeert de software. Eenmaal je dit gedaan hebt, kan je beginnen te schrijven, te schrijven en nog meer te schrijven. Verwacht niet dat adverteerders je meteen contacteren of dat je geld zal scheppen via affiliate marketing. Je website moet nog worden opgepikt en het zal nog even duren vooraleer het grote publiek de weg naar je website vindt. Houd echter vol en weet dat een eigen blog starten heel wat doorzettingsvermogen vergt.

Wel kan je alvast het een en ander doen om je eigen blog te promoten. Deel het bijvoorbeeld op je sociale media en in Facebookgroepen of gooi er advertenties tegenaan. Vergeet ook niet om aandacht te schenken aan SEO zodat je blog goed wordt gevonden in zoekmachines als Google.

Een eigen blog starten: een boekhouder nodig?

Een eigen blog starten kan zeker als hobby. Wanneer je echter met je blog inkomsten gaat verwerven, moet je er wel rekening mee houden dat dit ook fiscale gevolgen heeft. In België moet je dan al snel ingeschreven zijn als zelfstandige. Je kan je bijvoorbeeld inschrijven als zelfstandige in bijberoep. Het voordeel is dat je de eerste investeringen dan al meteen fiscaal kan aftrekken. Zelfs als je nog geen winst maakt, heb je zo wel kosten die je van je belastbare inkomsten in hoofdberoep kan aftrekken. Hierdoor betaal je minder belastingen. Een boekhouder kan je hierover informeren. Als je nog geen boekhouder hebt, kan je hier gratis 3 offertes van boekhouders opvragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here