DELEN

De afgelopen twintig jaar gingen veel cafés en bars over de kop. Ooit hadden we in Vlaanderen nog gemiddeld drie cafés per 1.000 inwoners, tegenwoordig gaat het nog om nog slechts om 1,3. Meer dan een halvering in een periode van 22 jaar. Toch is er een verschuiving merkbaar en lijkt de sector opnieuw ruimte te bieden voor groei. Tussen 2008 en 2016 steeg de sectoromzet immers met 35%.

Staar je echter niet blind op de cijfers: ook de kostenevolutie en de inflatie beïnvloeden zoals gewoonlijk de omzetstijging. Een eigen café beginnen blijft dus nog steeds een risicovolle gok, tenzij je echt weet waaraan je begint. Daarom deze vijf tips voor iedereen die een café beginnen wilt.

Lees ook: Zo start je een eigen horecazaak

# 1. Ondernemingsplan voor een café: echt een must

Toegegeven: stereotieper kan het niet. Wanneer je een zaak begint, wordt al snel gezegd dat je een ondernemingsplan nodig hebt. Maar geloof het of niet: wanneer je een café beginnen wilt, is dat meer dan ooit de waarheid. Kosten en een café beginnen zijn dan ook synoniemen, terwijl de concurrentie bikkelhard is.

Lees ook: Welke apparatuur moet je voor jouw horecazaak kopen?

Een goed marktonderzoek, financiële prognoses en een concurrentieonderzoek dringen zich dan ook op. Niet alleen om jouw café langdurig open te houden, maar ook om überhaupt een café te kunnen beginnen. Want ook de bank zal in een risicovolle sector water bij de wijn willen zien.

Als je niet meteen weet hoe je een ondernemingsplan moet opstellen, heb je twee keuzes. In eerste instantie kan je een boekhouder zoeken die het een en ander voor jou doet. Wij beschikken over een ruim netwerk en helpen je graag met het vinden van een geschikte boekhouder in je buurt. Laat even je gegevens achter en we bellen je op. Als je liever zelf een ondernemingsplan opstelt, raden we aan om er het boek Zo maak je een ondernemingsplan van Roel Grit bij te nemen. Dit boek is als een handleiding te gebruiken en zorgt ervoor dat je ondernemingsplan voldoet aan de strenge eisen die ook door kredietverstrekkers worden gesteld.

# 2. Kies voor een conceptverhaal

Een café beginnen lijkt voor consumenten niet meer te volstaan. Zij willen niet dat je een café beginnen zal, maar dat je met een origineel concept of verhaal op de markt komt. Een café moet een belevenis worden, zoals we het van deze generatie gewoon zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Gentse wasbar of het Brugse kattencafé: elke dag opnieuw scheren dergelijke conceptbars hoge toppen. Een goed concept zal automatisch goed scoren, althans indien jouw ondernemingsplan dat aantoont. En zo onderstreep ik nogmaals het belang van dat laatste.

# 3. Café beginnen en vergunningen regelen

Een eigen café starten doe je niet zomaar. Wil je een café beginnen? Dan heb je een aantal vergunningen nodig. Om een eigen café te beginnen zal je een brandweerattest voor moeten kunnen leggen, net zoals een moraliteitsattest en een registratie bij het FAVV. Denk natuurlijk ook aan situatiegebonden vergunningen zoals een vergunning voor het schenken van sterke dranken, een aangifte in het geval van camerabewaking of aan milieuvergunningen. Win vooraf informatie in, opdat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

# 4. Ga na of je een witte kassa hebben moet

Over de zogenoemde witte kassa is intussen al een en ander geschreven. Indien je een echt café beginnen gaat, heb je in principe geen witte kassa nodig. Het wordt echter al snel anders indien je ook maaltijden gaat serveren. Zelfs indien het om een lekkere spaghetti of een krokante croque-monsieur gaat. In principe is het niet zo ingewikkeld: haal je meer dan 25.000 euro (excl. btw) omzet uit de verkoop van ter plaatse genuttigde maaltijden, dan moet je verplicht een witte kassa hebben.

# 5. Werk met flexi-jobwerknemers

Heb je personeel nodig? Lastig, want personeel is niet goedkoop. Zeker niet in België. Begin echter niet met zwartwerkers want de gevolgen bij een controle zijn gewoon te groot. En dan kan je als arme starter misschien wel meteen jouw café opdoeken.

Het is dan ook interessanter om flexi-jobwerknemers in dienst te nemen. Veel goedkoper, want je hoeft enkel de bijzondere werkgeversbijdrage te betalen. Uiteraard zijn er wel nog een aantal administratieve verplichtingen aan verbonden, maar eventueel kan je gewoon beroep doen op een interimkantoor. Ook over de applicatie Nowjobs hoorde ik overigens al een aantal positieve dingen.

Hoe dan ook: vergeet je een en ander wel niet even te verwerken in jouw financieel plan?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here