DELEN

De foodtruck verovert het Vlaamse landschap. Het is dan ook een ideaal concept om op locatie de heerlijkste gerechten tevoorschijn te toveren. Het combineert de voordelen van een traiteur met die van een restaurant. De inrichting verhuis je immers gewoon mee en koken doe je in jouw vertrouwde omgeving. Jouw truck is immers ook jouw keuken. Wil je een foodtruck starten in België? Dan leg ik uit hoe je een foodtruck beginnen moet.

Lees ook: Zo start je in België een eigen zaak

Stap voor stap geef ik aan hoe je een foodtruck starten kan in België. Hiernaast heb ik ook aandacht voor een aantal praktische zaken. Welke vergunningen heb ik nodig voor een foodtruck? Waar mag je staan met een foodtruck? Wat is de gemiddelde omzet van een foodtruck en moet je een speciale foodtruck vergunning hebben? Het zijn slechts enkel voorbeeldvragen die een antwoord verdienen.

Foodtruck starten: kies een geschikte ondernemingsvorm

In de eerste plaats moet je natuurlijk een onderneming beginnen. Wie een foodtruck starten wilt, adviseer ik toch om te kiezen voor een vennootschap. Op die manier kan je de persoonlijke aansprakelijkheid beperken. De horecasector heeft het immers niet altijd even makkelijk. En als het zoals gehoopt goed lukt, zijn de fiscale voordelen van pakweg een bvba veel interessanter.

Lees ook: Hoe maak je de keuze tussen een eenmanszaak en een vennootschap?

Heb je een geschikte ondernemingsvorm gekozen? Open dan een zichtrekening, richt jouw vennootschap op, vraag een ondernemingsnummer aan, activeer het btw-nummer en vergeet je niet aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

Een foodtruck kopen

Uiteraard zal je ook een foodtruck kopen moeten. Een foodtruck kopen kan je doen met het kapitaal in de vennootschap, of je kan voorafgaand een foodtruck kopen en het dan in natura inbrengen. De eerste optie is over het algemeen interessanter.

Een foodtruck kopen doe je uiteraard niet bij de garagist om de hoek. Via zoekertjeswebsites kan je vaak goedkoop een tweedehands foodtruck kopen. Liever een nieuwe foodtruck kopen? Maak dan ook even de afweging tussen een echte trailer of een caravan. Je kan bij leveranciers een afgewerkte foodtruck kopen, maar vaak is het interessanter om zelf een bestelwagen of een andere truck te kopen en deze vervolgens te laten ombouwen. Zo kan je het helemaal naar wens laten ontwerpen.

Lees ook: Zo schaf je de juiste apparatuur aan in de horeca

Wil je een foodtruck kopen? Let dan wel op een aantal zaken. Indien je niet over een vrachtwagenrijbewijs beschikt, moet je het laadvermogen bijvoorbeeld beperken. Overigens kies je voor de kooktoestellen maar beter niet voor gas, want dan ben je op veel evenementen gewoon niet welkom.

Tip: Via de website van de Belgian Foodtruck Association kan je eenvoud een tweedehandse food truck kopen. Je kan er echter niet alleen een foodtruck kopen, maar ze staan je ook graag bij met raad en daad.

Een foodtruck kopen met steun van de overheid

In België kan je in sommige gevallen een foodtruck kopen met steun van de overheid.

In Vlaanderen is er bijvoorbeeld de premie voor een nieuw zero-emissie voertuig. Je moet dan wel een foodtruck kopen op elektriciteit (100% elektrisch) of waterstof. De premie is echter enkel voorbehouden voor een eenmanszaak. Wanneer we met een vennootschap een foodtruck kopen, hebben we geen recht op de subsidie.

Het bedrag van de premie is afhankelijk van de cataloguswaarde en de datum van de online aanmelding. De premie kan oplopen tot zo’n 4.000 euro. Meer informatie vind je via de website van de Vlaamse Overheid.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je investeringssteun aanvragen. Ook hier kent men specifieke steun voor milieu-investeringswijzen. Het plafond is beperkt tot €5.000,- per bedrijfswagen en per jaar. Uiteraard moet je ook in Brussel een milieuvriendelijke foodtruck kopen.

Lees ook: Deze steunmaatregelen kan je voor jouw onderneming bekomen

Welke vergunningen heb ik nodig voor een foodtruck?

Wanneer je een foodtruck starten wilt, zal je over een geschikte foodtruck vergunning moeten beschikken. Nou, eigenlijk is er niet zoiets als dé foodtruck vergunning. Het gaat immers om een collectie van vergunningen die je eventueel dient aan te vragen. Welke vergunningen heb ik nodig voor een foodtruck? Veel blijkt afhankelijk te zijn van jouw specifieke activiteiten.

Lees ook: Deze vergunningen heb je nodig om een bedrijf te starten

Foodtruck vergunning voedselveiligheid

Wanneer we een foodtruck beginnen, willen we natuurlijk voedingsmiddelen aanbieden. Dat is de logica zelve. Daarom moet je over een foodtruck vergunning van het FAVV beschikken. En om deze vergunning te krijgen, moet je bovendien aan een aantal vereisten voldoen. Deze vereisten zijn niet onbelangrijk voor zij die een foodtruck kopen gaan. Zo moet je bijvoorbeeld beschikken over stromend water, een nette werkplek hebben en de koude- en warmteketen voldoende opvolgen.

Foodtruck vergunning: machtiging ambulante handel

Met een foodtruck zal je het Vlaamse landschap ontdekken. Zo kom je logischerwijs terecht op openbare plaatsen en op markten. En in zo’n geval moet je over een machtiging ambulante handel beschikken. Deze foodtruck vergunning vraag je aan bij het ondernemingsloket. Indien je de foodtruck enkel op privaat terrein plaatst en een foodtruck aan huis aanbiedt, is zo’n machtiging ambulante handel overigens niet nodig.

Lees ook: Dit moet je weten over de machtiging ambulante handel

Machtiging kermisactiviteiten

Wanneer je met jouw foodtruck op een kermis wilt staan, heb je ook een machtiging tot het uitoefenen van kermisactiviteiten nodig. Ook hier moet je je richten tot het ondernemingsloket. De machtiging kost als werkgever €150,- en bedraagt €100,- voor een aangestelde.

Andere foodtruck vergunningen

Tot slot moet je mogelijks ook over de toestemming van de gemeente beschikken. Zij kunnen bijvoorbeeld een speciale foodtruck vergunning vergen om op de jaarmarkt te staan. Informeer daarom steeds vooraf bij de gemeente of je over een speciale foodtruck vergunning dient te beschikken. Vergeet meteen ook niet te vragen waar je mag staan met jouw foodtruck.

Denk hiernaast onder andere aan een vergunning voor de verkoop van alcohol, of een certificaat voor jouw installatie. Twijfel je? Vraag dan advies aan jouw raadsman. Broodnodig, blijkt immers uit de praktijk. Zo vergeet men bijvoorbeeld wel eens dat je niet zomaar muziek mag afspelen in jouw foodtruck. Anders kan SABAM wel eens met een gepeperde rekening komen aankloppen…

Foodtruck beginnen & foodtruck verzekering

Net zoals een gewone auto moet je ook voor de foodtruck een verzekering afsluiten. Toch hoort een foodtruck verzekering verder te gaan dan de loutere verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Net omdat jouw foodtruck jouw bron van inkomsten is, neem je maar beter een uitgebreide foodtruck verzekering. Denk aan een omniumverzekering, maar ook aan een verzekering rechtsbijstand. Geef uiteraard aan dat het om een bedrijfswagen gaat en informeer best even vooraleer je een foodtruck kopen gaat, want uiteraard hebben de specificaties van de foodtruck invloed op de te betalen premie.

Lees ook: Deze verzekeringen heb je als zelfstandige nodig

Adviseer voor jouw foodtruck verzekering goed bij jouw verzekeringsmakelaar, want er zijn talloze formules mogelijk. Zo kan je je ook laten verzekeren tegen inkomensverlies ten gevolge van een schadegeval, kan je jouw elektronica apart laten verzekeren en kan ook een uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering zich opdringen.

Regels foodtruck: waar mag je staan met een foodtruck?

Uiteraard mag je niet lukraak met jouw verkoopwagen of foodtruck op de openbare weg gaan staan. Er zijn een aantal regels waar ook jij aan moet voldoen. Waar mag je staan met een foodtruck? Hieronder geef ik een en ander aan.

Lees ook: Regels m.b.t. de verkoop buiten de winkel

Een foodtruck aan huis

In de eerste plaats kan je gewoon tijdens een tuinfeest met een foodtruck aan huis komen. Je kan dan op de oprit of in de tuin staan. Omdat het gaat om privéterrein hoef je bij een foodtruck aan huis niet over een speciale foodtruck vergunning te beschikken.

Met een foodtruck op de markt

Indien je met jouw foodtruck op de markt gaat staan, heb je een machtiging ambulante activiteiten nodig. Uiteraard zal de gemeente jou vaak extra regels opleggen.

Lees ook: Hoe word je een marktkramer?

Met een foodtruck op de kermis staan

Je kan ook met jouw foodtruck op een kermis gaan staan. Hier profiteer je van de drukke traffic. Wel moet je dan over een aanvullende machtiging kermisactiviteiten beschikken. Uiteraard kan de gemeente ook extra regels opleggen. Hetzelfde geldt overigens indien je op een openbaar terrein gaat staan. Win daarom vooraf informatie in bij jouw gemeente.

Met een foodtruck op een festival in België staan

Je kan uiteraard ook met jouw foodtruck op een festival in België staan. In zo’n geval legt de gemeente geen regels op, omdat het ook gewoon gaat om privaat terrein. Wel kunnen de organistoren een eigen reglement opleggen waar je je uiteraard aan moet houden. Natuurlijk zal je ook een vergoeding moeten betalen om met jouw foodtruck op een festival in België te staan. Sommige organisaties factureren vaste bedragen, terwijl anderen een percentage van de omzet vragen. Dit percentage kan soms oplopen tot 35%, dus ga vooraf even na of de investering wel zal lonen.

Gemiddelde omzet van een foodtruck

Regelmatig krijg ik wel even de vraag wat de gemiddelde omzet van een foodtruck is. Ik heb natuurlijk zelf geen foodtruck en harde cijfers zijn ook niet beschikbaar.

Igor Sorko gaf in een eerder interview al aan dat een gemiddelde foodtruck op het evenement Rollende Keukens een omzet van zo’n 15.000 euro draait op enkele dagen de tijd. Maar uiteraard is zoiets niet representatief want je staat niet het hele jaar door op een evenement.

Veel is dan ook afhankelijk van de praktijk: waar ga je staan, hoe groot is de interesse, hoe groot is de traffic en wat zijn jouw verkoopprijzen? Kortom: in jouw financieel plan moet je zelf even een berekening maken. Eventueel kan jouw accountant jou helpen. Maar een pasklaar antwoord kan ik jou niet geven.

Hoe dan ook: veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here