DELEN

Vrouwen zouden jaarlijks zo’n 46 nieuwe kledingstukken kopen. Het gaat om een relatieve aangroei van 6 kledingstukken per jaar, want bij de jaarlijkse schoonmaak zouden er weer zo’n 40 verdwijnen. Straffe cijfers en dus doet de kledingmarkt het altijd wel goed. Eigenlijk niet meer dan logisch dat je een kledingwinkel starten wilt. Echter komt er ook heel wat kijken bij het beginnen van een kledingwinkel. Hoe begin je een kledingwinkel? Wat moet je daarvoor doen? Hoe zit het met de inkoop? Zijn er speciale vergunningen? En wat met de inventaris van je kledingzaak? In dit uitgebreid artikel leg ik het allemaal voor jou uit.

Hoe begin je een kledingwinkel?

Een kledingwinkel beginnen is natuurlijk niet zo anders dan een andere zaak in België beginnen. Zo stel je een ondernemingsplan voor jouw kledingzaak op, denk je goed na over de vennootschapsvorm, de financiering, regel je de nodige administratieve en fiscale zaken én sluit je een koop- of huurovereenkomst.

Hoe begin je een kledingwinkel? Eerst: ondernemingsplan kledingzaak

In de eerste plaats zal je een ondernemingsplan voor jouw kledingzaak op moeten stellen. Zo’n ondernemingsplan is niet alleen belangrijk om extern vermogen aan te spreken, het zorgt ook voor een leidraad voor jouw eigen zaak en helpt na te gaan of een kledingzaak starten al dan niet een goed idee is. In zo’n ondernemingsplan voor jouw kledingzaak neem je de volgende onderdelen op:

  • Informatie over jezelf als ondernemer (kwaliteiten, ervaring, ambities en motivatie);
  • Waar jouw bedrijf voor staat;
  • Een lokale marktstudie (afzetmarkt, doelgroep en concurrentie);
  • Marketingplan (houd rekening met de reclameregels);
  • Financieel plan (laat het eventueel opstellen door een accountant);
  • Juridische bepalingen (bv. keuze vennootschapsvorm, verplichte verzekeringen enz.);
  • Een samenvatting / Business Model Canvas.

Het opstellen van een ondernemingsplan voor jouw kledingzaak doe je overigens niet alleen indien je een kledingwinkel starten wilt. Ook wanneer je een kledingwinkel overnemen gaat, stel je maar beter een ondernemingsplan op voor jouw kledingzaak. Hetzelfde geldt ook indien je ervoor kiest om aan de hand van een franchise een kledingwinkel te starten.

Als je twijfelt over hoe je een ondernemingsplan moet maken, is het boek Zo maak je een ondernemingsplan van Roel Grit een aanrader. Dit boek is eigenlijk een stappenplan dat samen met jou stapsgewijs een ondernemingsplan maakt. Eerst leer je jezelf kennen en vervolgens begin je met het uitwerken van je ideeën. Uiteindelijk gaat het boek verder met het voeren van een marktonderzoek en het nagaan van de haalbaarheid van je project.

Als je liever niet zelf met je ondernemingsplan aan de slag gaat, is het beter om een beroep te doen op een boekhouder. Een goede boekhouder kent de sector en kan het ondernemingsplan voor jou opstellen. Een voordeel is dat een goede boekhouder bovendien eenvoudig zijn weg vindt naar subsidies en steunmaatregelen. Als je nog geen boekhouder hebt, hebben wij wel een hulplijn voor jou. Via deze website is het namelijk mogelijk om eenvoudig, gratis en vrijblijvend in contact te worden gebracht met drie geschikte boekhouders in je buurt. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is je gegevens achterlaten.

Zakelijke zichtrekening openen

Je kan geen eigen kledingwinkel beginnen zonder dat je ook een zakelijke rekening hebt. Je bent namelijk fiscaal verplicht om zakelijke uitgaven en privé-uitgaven van elkaar te scheiden. Hiervoor moet je in principe naar de bank, maar er zijn ook banken waar je de zakelijke zichtrekening gewoon online kan openen. Dat laatste is bijvoorbeeld mogelijk bij KBC.

Regel het noodzakelijk vermogen

Mogelijk heb je zelf voldoende vermogen. Dan kan je vrij eenvoudig een kledingwinkel openen. In het andere geval moet je natuurlijk een kredietverlener overtuigen. Het ondernemingsplan van jouw kledingzaak, met in het bijzonder het financieel plan, zal kredietverleners moeten overtuigen.

Je kan overigens ook verder kijken dan jouw bank. Als kledingwinkel moet je het namelijk ook hebben van het persoonlijk contact met klanten. Betrokkenheid is ongelofelijk belangrijk en net daarom is het zo interessant om geld op te halen bij je eigen doelpubliek. Je kan zelf lokaal geld ophalen, maar er zijn ook platformen die je helpen om geld op te halen bij consumenten. Mozzeno is veruit de bekendste en staat je toe om tot 50.000 euro op te halen voor je kledingwinkel. Ook in onderstaande artikelen lees je meer over de mogelijkheden om onafhankelijk van de bank het benodigde vermogen te verzamelen:

Maak de juridische zaken in orde

Indien je kiest voor een vennootschap, moet je bij een notaris op bezoek gaan. Mogelijks moeten er ook overeenkomsten worden gesloten met kredietverleners. En ook een handelshuurovereenkomst is noodzakelijk. Wil je bovendien een franchise kledingwinkel starten, dan staat of valt alles met het contract.

Ga daarom ook langs bij een juridisch expert of laat de contracten voor jou opstellen. Uiteraard houd je bij het opstellen van het financieel plan dan wel even rekening met de bijhorende kosten.

Kledingzaak beginnen: kosten

Wanneer je een kledingwinkel starten wilt, moet je dus een financieel plan opstellen. Hier dien je de inkomsten en de uitgaven te begroten. Maar aan welke kosten mag je je verwachten eenmaal je een kledingwinkel openen gaat? Onderstaande lijst is zeker niet limitatief, maar neem het toch maar grondig door.

Kledingzaak beginnen & oprichtingskosten

In de eerste plaats zijn er de kosten die verbonden zijn aan de oprichting van jouw vennootschap. De exacte kostprijs vraag je best even na bij jouw notaris, want ook hier zijn er verschillen mogelijk.

Reken wel al snel op zo’n 500 euro voor de publicatie in het Belgisch Staatsblad, de aanvraag van jouw ondernemingsnummer en de activatie van jouw btw-nummer. Die kosten komen nog eens bovenop de inschatting gemaakt door jouw notaris. Heb je speciale vergunningen nodig? Dan kan de kostprijs uiteraard verder oplopen, net zoals wanneer je bijstand zoekt van een accountant of jurist.

Kledingzaak beginnen & kosten: handelshuur

In de eerste plaats zal je natuurlijk een pand moeten regelen waar je jouw kledingwinkel openen kan. Handelshuur is over het algemeen de meest logische weg. De kostprijs is natuurlijk afhankelijk van het type pand en de locatie ervan. In de Gentse Veldstraat lag de gemiddelde jaarlijkse huurprijs vorig jaar nog op € 1.325/m². Niet niks. In de Kortrijkse Lange Steenstraat vond ik dan weer een gezellig pand waar de jaarlijkse huurprijs slechts € 123/m² bedroeg. Uiteraard ligt de traffic en zo ook de omzet daar wel een stuk lager. Een pasklaar antwoord is hier met andere woorden zeker niet mogelijk. Hoe dan ook is de invloed op jouw financieel plan extra groot.

Kledingzaak beginnen kosten: inrichtingen en verbouwingen

Een gehuurd pand is over het algemeen nog niet automatisch geschikt om er jouw kledingwinkel te openen. Je zal het dan ook aan jouw wensen moeten aanpassen. Bij handelshuur vormt dat geen probleem.

De kostprijs? Opnieuw afhankelijk van jouw voorkeuren en eisen. Enkele honderden euro’s per m² is bij een grondige verbouwing zeker niet ongewoon. Laat vooraf een offerte maken en neem dit op in het ondernemingsplan van jouw kledingzaak.

Kledingzaak beginnen kosten: personeel

Een andere grote hap uit het budget, is het personeel. Nog voor de grote hoeveelheid klanten toestromen, moet je immers personeel aanwerven. Hier heerst in principe de contractvrijheid, maar tracht toch maar om met tijdelijke en beperkte contracten van start te gaan. Een interimkantoor kan jou helpen, maar rekent uiteraard ook zelf kosten aan. Reken bovenop het brutoloon ook nog eens de patronale RSZ. Een werknemer die zo’n 1.500 euro netto krijgt zal jou dus al snel zo’n 2.800 euro kosten.

Kledingzaak beginnen: andere kosten

Uiteraard zijn er ook nog heel wat andere kosten die je moet maken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor jouw boekhouder, voor de website, voor het kassasysteem en voor publiciteit. En oh, dacht je al na over jouw eigen bezoldiging als bedrijfsleider? Tot slot moet je, vooraleer je een kledingwinkel beginnen kan, ook inkopen doen. Ook hier moet je rekening houden met enkele oplopende kostenposten. Hieronder meer daarover.

Kledingwinkel beginnen: inkopen

Wil je een kledingwinkel starten, dan heb je natuurlijk ook kleding nodig. Dit alles zonder dat je helemaal zeker bent dat ze ook effectief worden verkocht, integendeel. Hiervoor zal je je moeten richten tot groothandels. Besloot je om een franchise kledingwinkel te starten? Dan kan je uiteraard rekenen op het netwerk en de leveranciers van de desbetreffende keten. Vooral voor zij die net een kledingwinkel beginnen, zijn er ten aanzien van de inkopen een aantal stelregels:

  • Probeer goedkoop in te kopen en onderhandel prijzen met groothandels;
  • Probeer een lange betaaltermijn af te dingen, zo optimaliseer je de cashflow;
  • Ga ook reeds na wat je met onverkochte kleding doet, ook na de solden (bv. mogelijkheid om terug te sturen naar de verkoper, doorverkoop per kilo voor verwerking tot poetsdoeken, e.d.).

Zorg er altijd voor dat je gericht kleding inkoopt. Je moet met andere woorden op de hoogte blijven van de huidige en verwachte trends opdat je er voldoende op in kan spelen. Uiteraard speelt de eigen ervaring ook een rol. Zorg er dan ook voor dat je de verschillende verkoopcijfers kan monitoren. Indien je weet welke producten goed scoren, kan je de volgende inkopen veel beter verrichten. En zo maximaliseer je jouw inkomsten.

Het belang van een inventaris

Als kledingwinkel is het belangrijk om jouw stock te inventariseren. Dat zal jouw boekhouder jou waarschijnlijk wel al op het hart hebben gedrukt. Zo’n inventaris is immers verplicht voor de bewijskracht van jouw boekhouding. Gelukkig zijn er ook systemen die een en ander voor jou bijhouden. Zo weet je steeds welke artikelen je in jouw winkel liggen hebt. Vooral de voorraadbeheersoftware van Silvasoft is een aanrader. Deze voorraadbeheersoftware kan je als aparte module gebruiken, maar je kan het zelfs koppelen aan je boekhoudsoftware. Als je twijfelt over de geschiktheid kan je de voorraadbeheersoftware 30 dagen gratis uitproberen.

Anderzijds volstaat zo’n systeem ook niet. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met verloren goederen die ‘per abuis’ in een kinderkar zijn verdwenen. Minstens jaarlijks zal je dus echt aan het tellen moeten gaan om zo de inventaris van jouw kledingzaak op te stellen.

Kledingwinkel beginnen: vergunningen nodig om een kledingwinkel te starten?

Wil je een kledingwinkel starten? Om een kledingzaak te starten heb je in principe geen vergunningen nodig. Eventueel is een beroepskaart voor vreemdelingen wel noodzakelijk. Ik heb een en ander met betrekking tot de vergunningen gebundeld in mijn eerdere blogpost: “welke vergunningen heb ik nodig om een bedrijf te starten?” Onthoud vooral dat je wel over een machtiging ambulante handel moet beschikken indien je met jouw kleding op de markt gaat staan.

Kledingwinkel beginnen: ook deze artikelen neem je best even door

In principe is een kledingwinkel starten niet zo heel anders dan het starten van een andere onderneming. Op vlak van solden en de sperperiode zijn er echter wel een aantal bijzonderheden. Ook indien je niet alleen een kledingwinkel openen gaat maar ook een bijhorende webshop, moet je met een aantal aandachtspunten rekening houden. Dergelijke aandachtspunten zijn reeds gebundeld in onderstaande vijf artikelen die je ook maar beter even doorneemt:

Tot slot kan je op Blogbox.be ook de nieuwste trends op vlak van mode volgen en dit zowel voor dames, heren als kinderen. Zo weet je altijd welke kleding je inkopen moet! Niet voor niets zijn wij een van de snelst groeiende blogs van België.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here