Ons land telt steeds meer schoonheidssalons. Hoewel de coronacrisis het de sector moeilijk heeft gemaakt, hebben schoonheidssalons geen last van online shoppen en digitale trends. In de schoonheidsverzorgingssector kan je dan ook een bestendige toekomst uitbouwen en dus is een schoonheidssalon openen nog zo gek niet. Natuurlijk kan je niet zomaar een eigen schoonheidssalon openen en zijn er heel wat dingen waar je aan moet denken. We leggen het voor je uit en helpen je op de goede weg.
Een schoonheidssalon beginnen kan zonder schoonheidsspecialist diploma
Sinds 2018 is een schoonheidssalon openen in Vlaanderen eenvoudiger geworden. Vroeger moest je naast het bewijzen van de kennis van bedrijfsbeheer – intussen is dit ook afgeschaft – een speciaal schoonheidsspecialist diploma hebben, waarbij de beroepsbekwaamheid bewezen diende te worden. Zo’n schoonheidsspecialist diploma is niet langer verplicht. Natuurlijk blijft het volgen van een schoonheidssalon opleiding wel aan te raden. En zelfs met al een schoonheidsspecialist diploma op zak kan een bijscholing als schoonheidsspecialiste ook nog interessant zijn.
Uiteraard dien je je dan wel tot het beroep van schoonheidsspecialist te beperken. Het gaat om het verzorgen van het menselijk lichaam om het uiterlijk van de mens in stand te houden of keuriger te maken. Het gaat ook om het aanbrengen van semipermanente make-up en het epileren. Talloze activiteiten vallen hier niet onder en zijn aan eigen regelgeving onderworpen, zoals de dentaaltechnische verzorging, het aanbrengen van een tatoeëring, het piercen, het verzorgen van het hoofdhaar enzovoort. Ten opzichte van tattoos en piercings gelden er bijvoorbeeld heel wat hygiëne-eisen.
Een schoonheidssalon beginnen met een zonnebank erbij
Vroeger hadden veel schoonheidssalons ook een eigen zonnecentrum. Intussen worden dergelijke zonnebanken, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid en onder meer huidkanker veroorzaken, steeds meer geweerd. Wil je een schoonheidssalon openen met een zonnebank, dan moet je je aan heel wat regels houden:
- Er is verplicht een klantenfiche te ondertekenen met informatie over de gevaren van de blootstelling
- Het huidtype is te bepalen
- Het zonnecentrum mag niet werken bij afwezigheid van een onthaalverantwoordelijke, maar er zijn uitzonderingen voor een automatisch zonnecentrum
- De onthaalverantwoordelijke moet een verplichte opleiding hebben gevolgd
- De zonnebanken moeten minstens eens per dag worden ontsmet
- Minderjarigen, mensen met huidtype I, mensen die huidkanker hebben of hebben gehad of mensen die medicijnen gebruiken die de gevoeligheid voor uv-straling vergroten, moet de toegang worden geweigerd
- Enzovoort
In de praktijk maken deze regels een schoonheidssalon beginnen met een zonnebank erbij veel minder interessant. Er komt veel bij kijken, er zijn best wel wat kosten te maken en het aantal bezoekers loopt al jaren terug. Tegelijkertijd is de toekomst onzeker en is het niet ondenkbaar dat er nog strengere regels volgen.
Een eigen schoonheidssalon beginnen en startersformaliteiten
Net als elke ondernemer kan je pas een schoonheidssalon openen wanneer je als ondernemer bent ingeschreven. Je moet dus in de KBO zijn opgenomen en je bij de btw-administratie aanmelden. Je kan zowel via een eenmanszaak als via een vennootschap een schoonheidssalon openen. Wanneer je personeel in dienst neemt of zware verplichtingen aangaat, zoals het afsluiten van een huurovereenkomst, is het aan te raden om te kiezen voor een rechtspersoon met een bepekte aansprakelijkheid. Een boekhouder kan je hierover informeren, want in de praktijk komen er ook andere zaken bij kijken.
Ten tweede zijn er mogelijk vergunningen vereist, zoals een omgevingsvergunning als je een bijgebouw aan je woning wil bouwen of een gemeentelijke vergunning. De gemeente is uiteraard het eerste aanspreekpunt om te weten of een schoonheidssalon openen al dan niet een vergunning vereist.
De meeste schoonheidssalons spelen ontspannende muziek af. Dit is toegestaan, maar daarvoor dien je wel een vergoeding te betalen voor de auteursrechten en nevenrechten. Hiervoor dien je vooraf een aanvraag in bij Sabam. De te betalen vergoeding is onder meer afhankelijk van de oppervlakte van je salon.
Een eigen schoonheidssalon starten en een financieel plan opstellen
Hoe dan ook zal een eigen schoonheidssalon starten kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over de benodigde investeringen en hoe je dit gaat financieren. Ga ook na of de te verwachten omzet een schoonheidssalon openen rendabel maakt. Een schoonheidssalon openen hoeft niet alleen met eigen spaargeld te gebeuren. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een bankfinanciering of een win-winlening.
Wil je een eigen beautysalon starten en zijn cijfers niet meteen je sterkste kant? Dan is het sowieso aan te raden om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder kan voor jou het financieel plan opstellen en zal je ook helpen bij het doorlopen van de startersformaliteiten. Als je op zoek bent naar een goede boekhouder voor een schoonheidssalon kan je het formulier op deze pagina invullen. Je ontvangt dan gratis en geheel vrijblijvend offertes van goede boekhouders uit je buurt.
Een schoonheidssalon openen en verzekeringen afsluiten
Wil je een eigen schoonheidssalon starten, dan zal je ook moeten nadenken over passende verzekeringen. Zo moet je bijvoorbeeld verplicht een verzekering afsluiten die de objectieve aansprakelijkheid voor brand en ontploffing dekt. Een standaard brandverzekering volstaat met andere woorden niet. Dit geldt enkel als je een publiek toegankelijk schoonheidssalon uitbaat en is bij een eigen salon beginnen aan huis niet nodig.
Denk daarnaast aan nuttige verzekeringen als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een autoverzekering, een verzekering gewaarborgd inkomen enzovoort. Soms worden bepaalde verzekeringen ook contractueel verplicht, bijvoorbeeld in het kader van financiering. Je verzekeringsmakelaar weet raad.
Een schoonheidssalon openen en je eerste klanten werven
Nu is het moment aangebroken en kan je feestelijk je schoonheidssalon openen. Als je wat reclame maakt en er een aanbieding tegenaan gooit, zal je gegarandeerd volk trekken. Een schoonheidssalon openen is echter gemakkelijker dan een schoonheidssalon geopend houden. Uiteindelijk moet je nu eenmaal winst maken en dit wil zeggen dat je opbrengsten groter moeten zijn dan je kosten. Hierbij wordt vooral naar de lange termijn gekeken: een schoonheidssalon openen zal in de beginfase niet altijd rendabel zijn, maar moet dat op termijn wel worden.
Hoe dan ook zal je klanten moeten vinden. Daarom is het opstellen van een marketingplan aan te raden. Er zijn namelijk verschillende manieren om klanten te vinden, gaande van het uitdelen van flyers tot online marketing. Veel schoonheidssalons trekken vooral lokaal klanten aan en dit is dan ook de eerste focus. Sommige schoonheidssalons hebben echter iets extra’s te bieden en kunnen ook uit de ruimere omgeving klanten aantrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als er gespecialiseerde behandelingen worden aangeboden. Het opstellen en uitvoeren van een marketingplan kan je ook uitbesteden. Dit brengt wel extra kosten met zich mee waar je bij het opstellen van je financieel plan rekening mee dient te houden.
Super artikel!