Een eigen strijkatelier beginnen is de droom van velen. Net zoals voor iedereen die een eigen onderneming wil starten, komt er ook bij een eigen strijkatelier beginnen veel kijken. In ieder geval is het belangrijk dat je een goed financieel plan maakt en goed nadenkt over de vennootschapsvorm van je strijkwinkel. Eventueel moet je ook uitkijken naar financiering voor je strijkwinkel, bijvoorbeeld om de borgsom te betalen als je een eigen zaak gaat starten met dienstencheques. Hieronder is het een en ander uitgelegd.
Financieel plan maken
Een strijkatelier beginnen doe je natuurlijk niet zomaar. Om een strijkatelier te beginnen heb je een aantal zaken nodig. Professionele strijkijzers en stoomgeneratoren kosten vaak al meer dan 1.000 euro. Onder andere het all-in-onesysteem Laurastar Smart U is een aanrader, maar kost toch al snel zo’n 1.800 euro. En dat is dan eigenlijk nog op een zuinigje.
Denk daarnaast aan opbergruimte, wasmanden, de boekhouder enzovoort. Het is duidelijk dat je vooraf maar beter goed zicht hebt op je kosten en nagaat of je idee wel rendabel is. Onder andere je strijkatelier prijzen zijn ervan afhankelijk.
Wil je zelf een strijkdienst opstarten? Maak dan altijd eerst een financieel plan voor je strijkwinkel en laat je hier eventueel in bijstaan door een boekhouder of accountant. Als blijkt dat je zelf niet voldoende middelen hebt om een strijkatelier te beginnen, kan je ook altijd overwegen om extern geld aan te trekken. Ook zo’n zaken moet je natuurlijk in je financieel plan verwerken.
Een eigen onderneming starten
Je kan pas een strijkatelier beginnen nadat je ook een eigen onderneming hebt. Daarbij moet je vooral even nadenken welke juridische vorm je gaat aannemen. Over het algemeen is de keuze er een tussen een eenmanszaak of een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, zoals de bv. Alle twee hebben ze hun eigen voor- en nadelen.
Zo is een eenmanszaak opstarten goedkoop en eenvoudig, maar kom je bij hoge inkomsten al snel terecht in nadelige belastingschijven en ben je natuurlijk ook persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je strijkwinkel. Wie al enige zekerheid heeft over het aantal klanten, weinig investeringen moet doen (bv. strijken vanuit huis zonder al te dure zaken in te moeten kopen), niet met personeel werkt en beperkte inkomsten heeft, kan inderdaad overwegen om via een eenmanszaak een eigen zaak te starten. In het andere geval is een bv toch interessanter.
Extra voorwaarden voor wie een dienstencheques-strijkatelier wil beginnen
Je kan vrij eenvoudig zelf een strijkdienst opstarten, maar door de fiscale voordelen is het moeilijk om te concurreren met dienstenchequebedrijven. Wil je zelf een strijkatelier beginnen? Dan is het waarschijnlijk beter om ook zelf een strijkwinkel met dienstencheques te beginnen. Daaraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Om een erkenning als strijkdienst met dienstencheques te verkrijgen, moet je dan ook volgende stappen doorlopen:
- Een borgsom van 25.000 euro betalen. Deze borgsom wordt vijf jaar geblokkeerd
- Een ondernemingsplan laten opstellen en goedkeuren door een boekhouder-fiscalist, boekhouder of accountant (zie eerder)
- Een erkenningsformulier invullen
Wanneer je strijkdienst wordt erkend, ontvang je een erkenningsnummer. In principe is je strijkwinkel dan voor onbepaalde duur erkend.
Advies inwinnen
Een strijkatelier beginnen is minder eenvoudig dan het lijkt, zeker als je van plan bent om een strijkatelier te beginnen met dienstencheques. Zelfs bij beperkte investeringen moet je per slot van rekening nog steeds een hoge borgsom betalen, investeringen doen en over een goedgekeurd ondernemingsplan beschikken. Wil je ook nog eens personeel aanwerven voor je strijkatelier? Dan wordt het nog complexer. Wil je zelf een strijkdienst opstarten? Dan raden we je aan om je te laten bijstaan door een bekwame boekhouder of accountant. Jij bent dan misschien wel gespecialiseerd in strijken, maar zij kennen alles over een eigen onderneming starten en helpen je graag verder.