Je kan genieten van een uitkering voor invaliditeit en zelfstandige in bijberoep zijn. Om te kunnen starten als zelfstandige in bijberoep en de invaliditeitsuitkering te behouden, moet je wel voor minstens 50% arbeidsongeschikt zijn. Daarnaast dien je de toelating te krijgen van de adviserende arts. Hieronder leggen we uit hoe het zit en hoe jij kan werken tijdens je invaliditeit.
Als zelfstandige werken met invaliditeitsuitkering is mogelijk
Dat je invaliditeit en zelfstandige in bijberoep kan combineren, is omdat de ziekte- of invaliditeitsuitkering voor de sociale zekerheid een volwaardig statuut is. Van de uitkering wordt er met andere woorden een bijdrage afgehouden voor de sociale zekerheid. Zo blijf je in orde met de sociale zekerheid en blijf je recht hebben op het volledige pakket van de sociale zekerheid (ziekteverzekering, pensioen, kinderbijslag en dergelijke meer). Invalide zijn is met andere woorden je hoofdberoep. En dus kan je naast je hoofdberoep aan de slag gaan als zelfstandige in bijberoep.
Weet wel dat je bij invaliditeit en bijberoep nog steeds bijdragen moet betalen op je inkomsten uit je zelfstandige activiteit. Dit wil zeggen dat je je verplicht moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Het sociale verzekeringsfonds zal berekenen hoeveel bijdragen je verschuldigd bent en zal elk kwartaal een afrekening verzenden. Het gaat om een percentage (20,5%) van het belastbaar jaarinkomen van de zelfstandige. Wie meer verdient, moet met andere woorden meer betalen.
Hoe uitkering en eigen bedrijf combineren?
Zoals eerder gezegd, dien je voor minstens 50% arbeidsongeschikt te zijn als je een uitkering en een eigen bedrijf wil combineren. Daarnaast moet je over de toelating beschikken van de adviserend arts. Deze moet voorafgaand zijn toestemming verlenen. In het andere geval riskeer je dat je je uitkering verliest en dat je zelfstandige activiteit er een in hoofdberoep wordt. Dat betekent ook dat je de minimumbijdragen als zelfstandige in hoofdberoep moet betalen. Deze kunnen fors hoger liggen dan wat je in bijberoep zou moeten betalen. Neem met andere woorden vooraf contact op met je mutualiteit om je plannen te bespreken.
Voor- en nadelen van een invaliditeitsuitkering en zelfstandig in bijberoep
Het voordeel van op deze manier werken met een invaliditeitsuitkering is dat je een extra centje kan verdienen en dat je een nuttige dagbesteding hebt, want hele dagen thuiszitten is nooit fijn. Houd er wel rekening mee dat de uitkering en de beroepsinkomsten niet onbeperkt cumuleerbaar zijn en dat de uitkering kan worden verminderd.
Een nadeel is dat de via het sociale verzekeringsfonds betaalde bijdragen louter solidariteitsbijdragen zijn. In tegenstelling tot wie zelfstandig in hoofdberoep is, bouw je er dus geen sociale rechten en geen extra pensioen mee op. De sociale rechten die je hebt, zijn volledig afkomstig van je hoofdberoep: de invaliditeitsuitkering.
Invaliditeit en bijberoep: het belang van een goede boekhouder
Bovendien dien je er rekening mee te houden dat je ook bij een uitkering en een eigen bedrijf aan alle verplichtingen moet voldoen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je een boekhouding moet bijhouden en dat je eventueel over de nodige vergunningen dient te beschikken. Hiervoor kan je uiteraard terecht bij een boekhouder die jou zal helpen en jou zal informeren over de opstartformaliteiten.
Wil jij starten als zelfstandige in bijberoep en tegelijkertijd je invaliditeitsuitkering behouden? En ben je nog op zoek naar een boekhouder die hier ervaring mee heeft? Dan helpen wij je graag bij het vinden van een boekhouder. Maak gebruik van deze pagina om binnen 48 uur offertes te ontvangen van minstens drie erkende boekhouders uit jouw regio.
Ik ben op zoek naar een boekhouder die op de hoogte is van invaliditeit in combi met zelfstandie in bijberoep. Belgisch statuut.
Dag Isabelle, dat moet zeker lukken. Laat je gegevens achter op https://blogbox.be/boekhouder-vinden/ en je wordt gratis in contact gebracht met goede boekhouders die hiervan op de hoogte zijn. Fijne dag!