Een hondensalon beginnen, vergt heel wat kennis. Je bent namelijk meer dan alleen een kapper. Een hondensalon beginnen, betekent dat je de verschillende vachtsoorten herkent en dat je weet hoe je ze het beste knipt, plukt en wast. Ook weet je hoe je met parasieten als teken en vlooien moet omgaan, herken je de lichaamstaal van een hond en kan je angstige honden aan de trimtafel leren wennen. En hoewel het de honden zijn die op je diensten rekenen, zijn het de baasjes die je betalen. Je moet je zaak dan ook aantrekkelijk inrichten en op de juiste manier een marketingbeleid op poten zetten. Enkel zo kan je de baasjes overtuigen om met hun trouwe viervoeters naar je hondensalon te komen en daar draait een hondensalon beginnen uiteindelijk om.
Hondensalon starten: eerst een hondentrimmer opleiding volgen
In het middelbaar onderwijs zijn er verschillende opleidingen die je klaarstomen voor een job als hondentrimmer, zoals de hondentrimsalon opleiding dierenzorg met het zevende specialisatiejaar gespecialiseerde dierenverzorging (BSO). Met zo’n trimsalon opleiding kan je zelf een hondensalon beginnen.
Wil je een hondensalon beginnen en heb je in het middelbaar geen relevante hondenkapper opleiding gevolgd? Dan is het wellicht raadzaam om een hondenkapper opleiding of een hondentrim cursus te volgen. Je kan onder meer een cursus hondentrimmer volgen bij erkende opleidingsinstituten als NHA, Syntra en het Centrum voor Avondonderwijs. Als werkzoekende is het mogelijk om voor de opleiding hondentrimmer de VDAB een bezoekje te brengen. Wellicht kan je de hondentrimmer opleiding via de VDAB volgen en dit met behoud van je uitkering. Na het volgen van de hondenkapper opleiding kan je meteen een eigen hondensalon beginnen.
Verder zijn er gespecialiseerde opleidingen waarbij je ook ervaring opdoet in een hondenkapsalon. Zo’n dagopleiding hondentrimmer kan je onder meer volgen bij Toscanzahoeve in Langdorp-Aarschot. Betalen kan er met opleidingscheques en wie werkloos is, geniet van een korting op het inschrijvingsgeld van de opleiding hondentrimmen. Ook hier kan je meteen een eigen hondensalon beginnen nadat je de dagopleiding hondentrimmer hebt afgerond.
Een hondensalon beginnen en de onontbeerlijke ondernemersvaardigheden
Wil je zelf een hondensalon starten, dan zal je meer moeten doen dan alleen nagels knippen, oren schoonmaken en de vacht bijwerken. Een hondensalon beginnen, betekent dat je aan de slag gaat als zelfstandig ondernemer. Je moet huur betalen, investeren in een website, een goede relatie opbouwen met klanten, weten hoe je de administratie bijhoudt en hoe het zit met verzekeringen. Daarom raden we aan om niet alleen een opleiding hondentrimmen te volgen, maar om ook je ondernemersvaardigheden aan te scherpen. Onder andere de VDAB biedt ondernemerstrajecten aan, waarbij je de nodige vaardigheden aanleert. Je kan hiervoor ook terecht bij gespecialiseerde opleidingsinstituten.
Ondernemingsplan opstellen en geld zoeken
De basis om een hondensalon te starten is je ondernemingsplan. Een ondernemingsplan zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent en helpt ook om investeerders te overtuigen. Het ondernemingsplan bevat informatie over je idee, een marktanalyse, een missie, een visie, een strategie, een marketingplan en een financieel plan. Volgens de VDAB zorgt een goed ondernemingsplan ervoor dat je 20% meer kans hebt om de startfase te overleven en om binnen vijf jaar nog steeds als zelfstandige door het leven te gaan. De VDAB helpt eveneens bij het opstellen van het ondernemingsplan. Als niet-werkzoekende kan je hiervoor terecht bij een boekhouder. Als je nog geen boekhouder hebt, vul je dit formulier in en brengen wij jou in contact met boekhouders in je buurt.
Een hondensalon beginnen en kapitaal vinden
Op basis van je financieel plan zal al snel blijken hoeveel geld je nodig hebt om een eigen trimsalon te beginnen. In het ideale geval heb je zelf al wat eigen geld om te investeren. Als dit niet volstaat, zal de bank het eerste aanspreekpunt zijn. Er bestaan echter nog heel wat andere geldverschaffers, zoals de microkredieten (microStart en Impulskrediet), de Winwinlening, crowdfunding en dergelijke meer. Vergeet ook niet om na te gaan of je recht hebt op subsidies van de overheid.
Startersformaliteiten doorlopen
Eenmaal je de nodige opleidingen hebt gevolgd, weet je hoe je met je idee aan de slag kan gaan. En eenmaal je het geld hebt gevonden, kan je daadwerkelijk een hondensalon beginnen. Hiervoor moet je starten als ondernemer. Dit kan in hoofdberoep of in bijberoep. Je moet ook nadenken over de rechtsvorm die je zal aannemen. Een hondensalon beginnen in een eenmanszaak is door aansprakelijkheidskwesties niet aan te raden, waardoor je automatisch uitkomt bij een vennootschap als de bv. De boekhouder zal je hierover informeren en adviseren. Hij is ook je eerste aanspreekpunt bij vragen over een eigen trimsalon beginnen en de startersformaliteiten.
Heb je nog geen boekhouder? Dan helpen wij je om een boekhouder te vinden. Vul het formulier op deze pagina in en wij brengen je vrijblijvend in contact met drie boekhouders die ervaring hebben met hondensalons.