De Rode Duivels doen het goed. Morgen staat dan ook de kwartfinale op het programma. Vinnige Neymar tegen speelvogel Hazard. Een wedstrijd waar zowel werknemer als werkgever naar uitkijken. Zal het WK voetbal ook de werkvloer veroveren of wens je het kijken naar de wedstrijd net te verbieden? Wat mag en wat mag niet? Hieronder volgen enkele belangrijke richtlijnen.
In principe verboden
Principieel kan je als werkgever het kijken naar de voetbalwedstrijd tijdens de werktijd verbieden. Dat is niet alleen het geval indien men de pc van het werk gebruikt, maar ook bijvoorbeeld voor het volgen van de wedstrijd op de smartphone of de eigen laptop. Dat is dan ook logisch: een werknemer kan echt niet een volledige voetbalmatch volgen en gelijktijdig goed werk leveren. Enkel met het akkoord van de werkgever mogen de werknemers dus naar de voetbalwedstrijd kijken. Bovendien heb je als werkgever mogelijks een tweede argument: je mag het gebruik van internet voor privédoeleinden beperken en ook een eventuele privacy policy kan beperkingen opleggen.
Wil je het toch toestaan? Dan bestaan er verschillende mogelijkheden.
Een roosterwijziging voorzien
Als werkgever kan je eventueel een wijziging voorzien in het werkrooster. Zo kan je bijvoorbeeld toestaan dat de nachtploeg pas om 23:30 uur start, wanneer de wedstrijd al ruim afgelopen is. Je weet nooit dat er penalty’s aan te pas komen… In dit geval zal je wel een bijlage aan de arbeidsovereenkomst moeten toevoegen.
Ook andere opties zijn uiteraard mogelijk: verlofdagen toekennen en inhaalrust toestaan zijn er slechts enkele voorbeelden van.
De wedstrijd uitzenden op het werk
Als werkgever kan je uiteraard gebruikmaken van de kwartfinale om er een aangenaam potje plezier aan te koppelen. Tous ensemble naar een kwartfinale kijken, het kan een boost zijn voor de groepssfeer op het werk.
Zend je de match uit op groot scherm? Dan moet je wel de toestemming verkrijgen van de verschillende rechthebbenden. Denk bijvoorbeeld aan de VRT maar ook aan de organisator (FIFA) en Sabam (er wordt immers ook muziek verwerkt in de uitzenduiting).
Maak verder goede afspraken. Zo kan het bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn om in volledig supporterstenue naar het werk te komen indien er voorschriften bestaan op vlak van veiligheid en hygiëne. Is er geen belemmering voor het dragen van een supporterstenue en legt ook het arbeidsreglement geen beperkingen op? Dan kan je zo’n supporterskleding in principe niet verbieden. Vergeet uiteraard de medewerkers niet te informeren dat het kijken naar de wedstrijd vrijwillig is. Zij hebben immers nog steeds recht op werk.
Let tot slot steeds op jouw werkgeversaansprakelijkheid. Die aansprakelijkheid kan ook in het gedrang komen indien de match buiten de werktijd wordt uitgezonden, bijvoorbeeld omdat de medewerkers van de namiddagploeg nog even ‘blijven plakken’. Maak ook voor hen duidelijke afspraken voor het gebruik van alcohol en voorzie eventueel vervoer na de wedstrijd om ongelukken en de bijhorende aansprakelijkheid te voorkomen. Er bestaat zelfs een risico op een strafrechtelijke vervolging wegens schuldig verzuim.