Bij een zakelijke reis zijn de risico’s in principe groter. Zakenreizigers gaan dan ook vaker naar niet-toeristische gebieden die onveiliger zijn, worden vaker het slachtoffer van criminelen et cetera. Toch is nog een groot deel van de zakenreizigers niet of onvoldoende verzekerd. Uit recent onderzoek blijkt dat het zelfs om 20% zou gaan. Ga je een zakelijke reisverzekering afsluiten? Let dan zeker op deze vier zaken.
# 1. Geografische dekking van de zakelijke reisverzekering
Een zakelijke reisverzekering biedt steeds tot op een welbepaald niveau dekking. Dat gaat dan om een Europese of een wereldwijde dekking. Als de zakelijke reisverzekering een Europese dekking heeft, is het vooral belangrijk om na te gaan welke landen of gebieden onder de dekking van de zakelijke reisverzekering vallen. Het gaat in principe om het werelddeel Europa, met nog een aantal extra gebieden. Vooral bij zakenreizen naar Europese overzeese gebieden of naar Turkije kijk je maar beter even de polis van de zakelijke reisverzekering na.
# 2. Dekkingsniveau van de zakelijke reisverzekering
Het dekkingsniveau van de zakelijke reisverzekering kan sterk verschillen. In de meest eenvoudige vorm zijn ongevallen, medische diensten in het buitenland en repatriëring gedekt. Dat zal zeker niet altijd volstaan. Daarom zijn sommige zakelijke reisverzekeringen veel uitgebreider. Denk dan aan deze dekkingen:
- Juridische kosten in het buitenland
- Diefstal van geld
- Verlies van persoonlijke bagage
- Schade bij voertuigverhuur (in het buitenland is het niet altijd mogelijk om de volledige aansprakelijkheid te verzekeren)
- Bijstand bij kidnapping, ontvoering en gijzeling in het buitenland
- Politieke en klimatologische risico’s
- Zoekacties
- Reddingsacties
- Enzovoort
Deze dekkingen zijn niet altijd nodig en bij een zakentrip naar Colombia zal je nu eenmaal een andere dekking nodig hebben dan bij een tripje naar Zweden. Bedenk daarom vooraf goed welke dekkingen al dan niet nodig zijn.
# 3. Opletten voor uitsluitingen
De zakelijke reisverzekering bevat vaak een lange lijst met uitsluitingen. Dit zijn gevallen waarbij de verzekeraar geen dekking verleent. Sommige gevallen zijn logisch, denk maar aan een (poging tot) zelfdoding. Sommige verzekeraars gaan echter veel verder met zo’n uitsluitingen en kennen bijvoorbeeld een uitsluiting toe voor het trainen voor professionele sportactiviteiten. Een verzekerde die in het buitenland gaat joggen om in vorm te blijven voor het nieuwe voetbalseizoen, zou dan niet gedekt zijn als hij zich tijdens het joggen zou verwonden. Neem dus zeker altijd goed de uitsluitingen door en voorkom zo’n problemen.
# 4. Let op met privé-uitstapjes
Een zakelijke reisverzekering is geen particuliere reisverzekering en omgekeerd geldt hetzelfde. Dat wil zeggen dat een zakelijke reisverzekering in principe evenmin privé-uitstapjes dekt. Duren de zaken in het buitenland maar drie dagen, maar wens je vervolgens nog even te blijven plakken aan het zwembad? Of maak je op je vrije dag een uitstapje met een toeristisch kantoor? Dan zijn deze uitstappen in principe niet gedekt door de zakelijke reisverzekering. Vaak is het wel mogelijk om de dekking hiervoor te laten uitbreiden. Dat moet je dan wel vooraf aangeven en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de premie.