DELEN

Een begrafenisondernemer worden, dat doe je vanuit een passie en een wil. Een passie voor een waardig afscheid en een eerbetoon aan het leven. En een wil om anderen door deze moeilijke levensfase te helpen. Het volgen van een opleiding tot begrafenisondernemer is in ieder geval aan te raden. Hieronder lees je hoe jij een begrafenisondernemer kan worden en wat je daarvoor moet doen en regelen.

Opleiding tot begrafenisondernemer volgen

Vroeger werd de verplichte opleiding begrafenisondernemer in Vlaanderen door Syntra aangeboden. De vestigingswetgeving voor begrafenisondernemers is echter afgeschaft, waardoor deze uitvaart-opleiding in theorie niet langer verplicht is voor mensen die zelfstandig begrafenisondernemer worden. Uiteraard blijft het volgen van een opleiding uitvaartverzorging wel aan te raden. In sommige gevallen kan je de opleiding volgen met behoud van de uitkering. Geef daarom de wens tot het volgen van de opleiding begrafenisondernemer aan de VDAB door en bespreek het een en ander.

Begrafenisondernemer-opleiding bij Syntra

Bij Syntra duurt de uitvaartverzorging-opleiding twee jaar, met gemiddeld twee lesavonden per week. Bij de studie begrafenisondernemer worden diverse thema’s behandeld, zoals:

  • Beroepsoriëntatie
  • Elementaire wetgeving in de uitvaartsector
  • Organisatie van de uitvaart
  • Lijkbezorging en documentenbeheer
  • Uitvaartregie
  • Zorgmaatregelen voor nabestaanden
  • Lijktooi en opbaring
  • Bijzondere lijktooi en opbaring
  • Ondernemingsrecht in de uitvaartsector
  • Bedrijfsorganisatie in de uitvaartsector
  • Bijzondere wetgeving in de uitvaartsector
  • Eindproef

Om toegelaten te worden tot de opleiding uitvaart van Syntra dient men na een intakegesprek positief te worden geëvalueerd. De uitvaartzorg-opleiding omvat ook praktijklessen die worden gegeven in een mortuarium, onder andere met betrekking tot de lijktooi en de opbaring.

Secundair volwassenenonderwijs: uitvaartmanager

Een tweede uitvaartverzorging-opleiding is de opleiding Uitvaartmanager. Bij deze opleiding leert de student hoe de uitvaart van een overledene wordt gecoördineerd, leert men organiseren en superviseren en leert men te handelen volgens de klantwensen. Dit alles terwijl men rekening houdt met geloofsovertuigingen, persoonlijke wensen en (lokale) regelgeving. De opleiding omvat 980 lestijden en bevindt zich in het interessedomein personenzorg. Het wordt aangeboden door het Centrum voor Volwassenenonderwijs in onder meer Gent, Sint-Niklaas en Geel. De student kan na het volgen van deze cursus begrafenisondernemer worden.

Ik wil begrafenisondernemer worden: wat moet ik weten en regelen?

Een begrafenisondernemer is en blijft een ondernemer. Daarom besteedt de opleiding van Syntra ook zoveel aandacht aan het ondernemerschap. Net als andere startende ondernemers moeten ook begrafenisondernemers een aantal opstartformaliteiten doorlopen. Dat wil zeggen:

  • Een ondernemingsvorm kiezen en een vennootschap oprichten
  • Zich inschrijven bij de KBO
  • Een zichtrekening openen
  • Een btw-nummer aanvragen
  • Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Houd er rekening mee dat een begrafenisondernemer worden een hoge investering vergt. Er is veel kapitaal voor nodig. Dat kan eigen kapitaal zijn, maar eventueel moet er extern kapitaal worden aangeboord. Daarvoor is een enorm goed financieel plan nodig.

Is een begrafenisondernemer worden iets voor mij?

Een begrafenis-ondernemer worden, is niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen dien je er een zware opleiding voor te volgen, bovendien dien je ook goed om te kunnen gaan met het leed en het verdriet van anderen. Tegelijkertijd heeft men wel wat kapitaal nodig en is het belangrijk om eerst enkele jaren ervaring op te doen. Weet dat een begrafenisondernemer worden ook betekent dat je dag en nacht beschikbaar moet zijn. Mensen sterven niet op vaste uren. Een vakantie zit er daarom ook vaak niet. Op persoonlijk vlak vergt het veel opoffering. Er wordt dus best wel wat van je verwacht.

En nee, ook voor het grote geld hoef je het niet te doen. Er is wel wat marktverzadiging en schaalvergroting, waarbij grotere spelers een steeds groter marktaandeel veroveren en het voor nieuwe spelers moeilijk is om begrafenisondernemer te worden. Tegelijkertijd vallen de prijzen voor begrafenissen in ons land relatief goed mee, waardoor ook de winstmarge beperkt is.

Wil jij na het lezen van de bovenstaande informatie alsnog een begrafenisondernemer worden? Dan zit het met jouw motivatie wellicht al behoorlijk goed. En dat is niet onbelangrijk. Begrafenisondernemer worden, doe je namelijk vooral vanuit een passie. Een passie om de beleving en het verwerkingsproces van de nabestaanden centraal te plaatsen. Toch is er meer nodig dan alleen een passie. Je moet integer zijn en goed met mensen kunnen omgaan. Je werkt ook heel nauwgezet en je maakt geen fouten. Tegelijkertijd sta je ook administratief heel sterk, heb je kennis van de juridische zaken en ben je in staat om de gevoelens van anderen een plaats te geven. Als jij je hierin herkent, is een begrafenisondernemer worden wellicht iets voor jou.

Begrafenisondernemer worden: het belang van een goede boekhouder

Je kan niet zomaar een uitvaart-ondernemer worden. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Het belang van een goede boekhouder mag daarbij niet worden onderschat. Een goede boekhouder helpt je namelijk bij de opstartformaliteiten en draagt bij aan de totstandkoming van een goed financieel plan, zodat je kredietverschaffers kunt overtuigen. Ook tijdens je verdere activiteiten is de boekhouder je eerste aanspreekpunt bij onder meer fiscale vragen.

Wil jij een begrafenisondernemer worden en ben je nog op zoek naar een goede boekhouder die kennis heeft van de sector? Bij voorkeur een lokale boekhouder, zodat je steeds een lokaal aanspreekpunt hebt? Wij helpen je graag bij het vinden van een boekhouder voor begrafenisondernemers. Je kan via deze website heel eenvoudig de juiste boekhouder vinden. Laat je gegevens achter en je wordt binnen 48 uur in contact gebracht met drie erkende boekhouders uit jouw regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here