DELEN

Als je in België wilt starten met een onderneming, moet je verplicht een ondernemingsnummer aanvragen. Dit ondernemingsnummer is een identificatienummer en vormt ook de basis voor het later btw-nummer. Hoe een ondernemingsnummer aanvragen? Waar een ondernemingsnummer aanvragen? Het zijn slechts enkele vragen die ik hieronder beantwoord.

Wie moet een ondernemingsnummer aanvragen?

Sinds 1 juli 2003 is het in België verplicht om een ondernemingsnummer aan te vragen. Dit nummer dient ter identificatie in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De verplichte aanvraag van een ondernemingsnummer geldt voor:

 • Rechtspersonen naar Belgisch recht;
 • Rechtspersonen naar buitenlands of internationaal recht die in België over een zetel beschikken of die zich hier moeten laten registreren conform de wettelijke bepalingen;
 • Natuurlijke personen, rechtspersonen of verenigingen die in België onderworpen zijn aan de sociale zekerheid als werkgever en/of onderworpen zijn aan de btw-wetgeving en/of een intellectueel, vrij of dienstverlenend beroep uitoefenen als zelfstandige en/of een artisanale onderneming en/of een handelsonderneming voert. Een ondernemingsnummer aanvragen is ook in bijberoep verplicht.

Wanneer het KBO-ondernemingsnummer aanvragen?

Als zelfstandige moet je voor de aanvang van je activiteiten bij een sociaal verzekeringsfonds zijn aangesloten. Om je aan te kunnen sluiten, moet je dan weer over een ondernemingsnummer en een rekeningnummer beschikken. Wanneer je je als zelfstandige wilt aansluiten, moet je met andere woorden een ondernemingsnummer aanvragen. Eerst ga je wel altijd langs bij de bank om de zichtrekening voor je zaak te openen. Je moet per slot van rekening over een bankrekeningnummer beschikken vooraleer je een ondernemingsnummer kan aanvragen.

Waar een ondernemingsnummer aanvragen?

Het ondernemingsnummer aanvragen doe je bij een erkend ondernemingsloket. Het ondernemingsloket zal het een en ander controleren en de registratie in de KBO afhandelen. Er zijn acht erkende ondernemingslokketten waarbij je naar keuze kan aankloppen:

 • Acerta
 • Xerius
 • Eunomia
 • Formalis
 • Securex
 • Partena
 • Liantis
 • UCM

Hoe een ondernemingsnummer aanvragen?

Je kan langsgaan op het kantoor van het erkende ondernemingsloket om de registratie in orde te maken. Neem dan wel steeds je bankgegevens, identiteitskaart en eventuele andere documenten zoals je identiteitskaart mee. Je moet ook alvast je handelsbenaming bedacht hebben en je adresgegevens kunnen doorgeven.

Bij de meeste sociale verzekeringsfondsen hoef je overigens niet langer fysiek ter plekke te gaan. Je kan meestal gewoon online een ondernemingsnummer aanvragen. Voor de online aanvraag van het KBO-nummer wend je je tot de websites van bovenstaande erkende ondernemingslokketten.

Uiteraard kan je ook aan je boekhouder vragen om een aantal zaken in orde te maken. Zo kan de boekhouder later ook je ondernemingsnummer activeren voor de btw. Als je nog geen boekhouder hebt, raden we aan om dit formulier in te vullen. Hiermee kan je heel eenvoudig en snel een goede boekhouder vinden. Binnen de kortste keren ontvang je minstens drie offertes van boekhouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here