DELEN

Als budgetcoach heb je een mooie job. Je helpt mensen om hun geld beter te beheren en helpt hen zo af te komen van schulden die als een molensteen rond hun nek hangen. Een zelfstandig budgetcoach worden is dan ook een heel goed idee. Weet wel dat je veel verantwoordelijkheid draagt en dat het volgen van een passende opleiding aan te raden is. Daarnaast stel je maar beter een goed financieel plan op. Gelukkig weet je het een en ander van cijfertjes en is dit wellicht kinderspel. We leggen uit hoe een zelfstandig budgetcoach worden stap voor stap mogelijk is en we beantwoorden bovendien een aantal veelgestelde vragen over een job als budgetcoach.

# 1. Een passende opleiding volgen

In de eerste plaats is het aan te raden om een passende opleiding te volgen. Kennis van cijfertjes is belangrijk, maar dat kunnen we ook zeggen over het coachen van mensen. Er zijn talloze opleidingscentra waar je een opleiding tot budgetcoach kunt volgen. Het Centrum voor Avondonderwijs is wat ons betreft een aanrader. Hier volg je een cursus van drie tot zes maanden waarin je alles leert over budgetplanning, investeringen en beleggingen en financiële situaties in al hun vormen. Daarnaast focust men ook op vaardigheden en skills, zoals het leren coachen en overtuigen van mensen. Ten slotte krijg je informatie over hoe een zelfstandig budgetcoach worden verloopt.

# 2. Een ondernemingsplan opstellen

Een zelfstandig budgetcoach worden, betekent dat je als ondernemer aan de slag moet gaan. Het is dan ook belangrijk dat je je ondernemersidee goed analyseert en inzicht krijgt in je sterke en zwakke punten. Daarom raden we aan om een ondernemingsplan op te stellen. Hiermee krijg je inzicht op de haalbaarheid van je project, de kansen, de valkuilen en de concurrentie. Het opstellen van een ondernemingsplan hoef je niet zelf te doen. Een boekhouder kan je hierbij helpen, maar ook organisaties als UNIZO staan je bij.

# 3. Een geschikte ondernemingsvorm kiezen

Een zelfstandig budgetcoach worden, betekent dat je een ondernemer moet worden. Dit kan je op verschillende manieren doen. Over het algemeen zal een zelfstandig budgetcoach weinig financiële verplichtingen aangaan en dan kan een eenmanszaak een interessante piste zijn, zeker als je inkomsten in de beginfase beperkt zijn. Eventueel kan je zelfs in bijberoep een budget coach worden. Als je wil samenwerken met anderen of je persoonlijke aansprakelijkheid wil beperken, kom je automatisch uit bij een rechtspersoon. Een boekhouder kan je over de verschillende opties informeren.

Op dit moment is het hoe dan ook aan te raden om zo’n boekhouder in te schakelen. De boekhouder zal je ondernemingsplan namelijk nog eens onder de loep nemen en zal je helpen met het doorlopen van de nodige startersformaliteiten. Als je nog geen boekhouder hebt, helpen wij je graag verder. Vul het formulier op deze website in en ontvang gratis offertes van boekhouders in je buurt.

# 4. Startersformaliteiten doorlopen

Je kan pas een zelfstandig budgetcoach worden als je ook een ondernemer bent. En dat betekent dat je alle startersformaliteiten dient te doorlopen. Je moet dan ook een bankrekening openen, eventueel een rechtspersoon oprichten, een ondernemingsnummer aanvragen, je inschrijven bij de btw en eventuele bijkomende vergunningen aanvragen. Daarnaast dien je je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en het een en ander aan je ziekenfonds door te geven. Ook bij het doorlopen van deze startersformaliteiten is de boekhouder een grote hulp.

# 5. Verzekeringen afsluiten

Een voordeel van een zelfstandig budgetcoach worden is dat er in de beginfase vaak geen grote investeringen nodig zijn. De meeste budgetcoaches gaan huis aan huis en houden hun dienstverlening zo laagdrempelig mogelijk, waardoor je geen eigen kantoorruimte nodig hebt. Een eigen wagen is wel een must en daarvoor heb je natuurlijk een passende verzekering nodig. Daarnaast draag je een grote verantwoordelijkheid en dit houdt aansprakelijkheidsrisico’s in. Je kan je laten verzekeren tegen deze vormen van aansprakelijkheid. Ga langs bij je verzekeringsmakelaar en laat je adviseren.

Veelgestelde vragen over een budget coach worden

  • Wat is een budgetcoach?

Een budgetcoach is iemand die mensen helpt met hun financiële huishouding, al dan niet tegen betaling. Een budgetcoach helpt een overzicht te creëren van de inkomsten en de uitgaven en een passend evenwicht te vinden. Veelal zal de budgetcoach een budgetplan maken en vervolgens de cliënt opvolgen en zo nodig bijsturen. Een budgetcoach wordt vaak ingeschakeld om mensen met schulden te helpen.

  • Wat doet een budgetcoach?

Als budgetcoach help je anderen met hun financiële planning. Het gaat daarbij vaak om mensen met grote doelen en dromen of om mensen die het moeilijk hebben om hun uitgaven en schulden te beheren. Een budgetcoach draagt met andere woorden een grote verantwoordelijkheid. Als budgetcoach beheer je zowel grote als kleine budgetten, leer je hoe schadelijke financiële gewoonten een halt worden toegeroepen en stel je een professioneel plan van aanpak op. Daarnaast fungeer je als coach en beschik je over heel wat coachingsvaardigheden. Een budgetcoach is namelijk niet alleen met cijfertjes bezig, maar in de eerste plaats met mensen.

  • Ik wil een budget coach worden. Welke opleiding moet ik volgen?

Een goede budgetcoach moet heel wat kennis en vaardigheden hebben en draagt veel verantwoordelijkheid. Daarom raden we aan om vooraf een passende opleiding te volgen. Enkel op die manier kan je een goede budget coach worden. Zo’n opleiding wordt onder meer aangeboden door het Centrum voor Avondonderwijs en door NHA.

  • Wat verdient een budgetcoach?

Een budgetcoach in dienstverband verdient gemiddeld 1.800 tot 2.400 euro per maand. Wil je zelfstandig budgetcoach worden, dan is het een en ander natuurlijk afhankelijk van je winst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here