DELEN

Voor steeds meer mensen is het belangrijk geworden om milieubewust en comfortabel te wonen. Een airco of lucht-luchtwarmtepomp biedt zowel comfortabele verkoeling als duurzame warmte. Door zelfstandig airco installateur te worden, bedien je een echte groeimarkt en kan je aan de wieg staan van een bloeiend bedrijf. Doordat je werkt met koeltechnische middelen dien je wel een airco installateur opleiding te volgen. Een airco installateur opleiding volgen, kan onder meer bij Syntra. Ook raden we aan om een goede boekhouder in de arm te nemen. Een boekhouder kan je informeren over eventuele verplichtingen en loodst je door de opstartformaliteiten.

Airco installateur opleiding en erkenning

Wil jij airco installateur worden? Dan moet je een opleiding airco installateur volgen. Een opleiding airco installateur kan je onder andere volgen bij Syntra. De airco installateur opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques, Vlaams opleidingsverlof en Vlaams opleidingskrediet. De airco installateur opleiding van Syntra maakt deel uit van het traject koeltechnisch installateur. In het tweede jaar maak je daarbij de keuze tussen de opleiding koeltechnicus of de opleiding airco installateur. Tijdens deze opleiding geniet je de nodige begeleiding, waarbij je leert om zelf airco’s en warmtepompen te installeren. De opleiding airco installateur omvat onder meer de montage van de installatie, de elektrische aansluitingen, het afregelen van airco’s en het mollierdiagram voor vochtige lucht. Personen met voorkennis kunnen soms een vrijstelling krijgen.

Het installeren van binnen- en buitenunits mag in principe door iedereen gebeuren. De koeltechnische werkzaamheden mogen echter enkel door erkende installateurs gebeuren. Wil je de airco-energiekeuring kunnen uitvoeren bij airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW? Dan heb je een erkenning als airco-energiedeskundige nodig. Hiervoor dien je over een certificaat van bekwaamheid te beschikken, uitgereikt door een erkend opleidingscentrum. De erkenning geldt voor onbepaalde duur. Voor het toezicht op de erkenning is een jaarlijkse retributie te betalen. Er gelden nog heel wat andere verplichtingen, bijvoorbeeld de verplichting om over een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te beschikken.

Zelfstandig airco installateur worden

Wanneer je een opleiding airco installateur hebt gevolgd en je beschikt over de benodigde erkenning, kan je aan de slag gaan. Dit kan voor een werkgever of je kan zelfstandig airco installateur worden. Daarvoor dien je een eigen onderneming op te richten. Een eigen onderneming oprichten en zelfstandig airco installateur worden, doe je door de volgende stappen te doorlopen:

  • Een financieel plan opstellen
  • Een zakelijke zichtrekening openen
  • Een rechtsvorm of juridisch statuut kiezen en de oprichtingsvoorwaarden volgen
  • Een ondernemingsnummer aanvragen
  • Een btw-nummer aanvragen

Zelfstandig airco installateur worden en een boekhouder vinden

Hoe een zelfstandige zaak starten verloopt, verschilt per geval. Een vennootschap oprichten verloopt bijvoorbeeld anders dan starten in een eenmanszaak. Het is daarom aan te raden om je goed te laten begeleiden en adviseren. Hiervoor kan je terecht bij een boekhouder. Wil jij zelfstandig airco installateur worden en ben je nog op zoek naar een goede boekhouder? Maak dan gebruik van onze tool om een boekhouder te vinden. Hiervoor laat je een aantal gegevens achter, waarna wij jou vrijblijvend in contact brengen met drie goede boekhouders in jouw buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here