DELEN

Hoor je wel eens vaker dat jij moet beginnen als model? Dan droom je misschien wel van freelance modellenwerk. Slechts een handvol modellen wordt gescout via Instagram. En de mannen die je op straat aanspreken? Dat zijn zelden professionele scouts maar passen eerder in de grootorde der vuilikken. Meestal zal je toch moeten bouwen aan een portfolio en zal je tevreden moeten zijn met freelance modellenwerk, eventueel naast je huidige job. Hoe word je model en wat moet je daarvoor doen? Dat leg ik voor je uit.

Freelance model: zelfstandig worden of niet?

Wanneer je als freelance model aan de slag wil gaan, moet je kunnen factureren. Want zij die beginnen als model komen zelden tot nooit op de loonlijst terecht.

De eerste keuze die je moet maken, is of je al dan niet het zelfstandig statuut aanneemt. Heb je al een hoofdberoep? Dan is het risico beperkt en word je best zelfstandige in bijberoep. Is dat niet het geval? Weet dan dat je als zelfstandige in hoofdberoep verregaande sociale, fiscale en administratieve verplichtingen hebt en dit terwijl je inkomsten uit freelance modellenwerk wel heel onzeker zijn.

Er bestaan gelukkig ook bedrijven die je laten freelancen zonder het zelfstandigenstatuut aan te nemen. Eigenlijk gaat het dan om een tussenpersoon die je voor de gepresteerde uren als freelance model op hun loonlijst zet en daarvoor een commissie inhoudt. Zij regelen ook je verzekering en stellen de loonfiches voor je op (payroll). Je kan dat doen om pakweg freelance te vertalen, maar bijvoorbeeld ook voor freelance modellenwerk. Tentoo is voor freelance modellenwerk veruit het bekendste voorbeeld. Het nadeel is dat je natuurlijk een deel van je inkomsten moet afstaan. Je beroepskosten kan je nog steeds aantonen via je belastingaangifte. Of je maakt gebruik van de forfaitaire kostenaftrek.

Van zelfkennis naar freelance modellenwerk: hoe word ik model?

In de modellenwereld rekenen ze je af op je vormen en je looks. Mooie tanden zijn bijvoorbeeld een must, net zoals een slank figuur en lange benen. Ben je kleiner dan 172 centimeter? Dan is high-fashion modellenwerk niets voor jou. Doe vooraf onderzoek en ga na welke modellenbureaus op zoek zijn naar modellen zoals jij. Bekijk ook steeds goed de huisstijl, sets en poses. Deed je eerder al eens modellenwerk, zelfs al was het maar als hobby? Dan kan je die foto’s ook gieten in een portfolio die past binnen de huisstijl.

Maak vervolgens je eigen polaroids. Dit zijn natuurlijke foto’s waarop je gezicht en lichaam duidelijk is weergegeven. Draag daarbij strakke kleding waarbij je figuur goed zichtbaar is. Kies voor witte of zwarte kleding en nooit voor opvallende kleuren. Draag ook geen make-up, want het modellenbureau heeft meer interesse in je natuurlijke huid dan in je verfkunsten. Sieraden laat je eveneens achterwege, maar hakken zijn wel een aanrader. Dan komen je benen en billen extra goed tot uiting. Maak de foto’s tot slot voor een lege muur zonder flits en maak zowel een neutrale foto als een lachende foto. Deze twee foto’s zijn de eerste waarop een modellenbureau jou zal beoordelen. Vaak wordt het portfolio pas nadien doorgenomen.

Contacteer potentiële klanten

Je zal zelf potentiële klanten moeten aanschrijven. Hierbij kan je rechtstreeks op zoek gaan naar klanten of je kan modellenbureaus aanschrijven, die reeds over een uitgebreid netwerk beschikken. Als freelance model heb je steeds een streepje voor, omdat ze je niet op de loonlijst moeten zetten. Later kan dat natuurlijk nog steeds, maar zeker als beginnend model is freelance modellenwerk de enige realistische piste.

Meestal zal men je uitnodigen voor een casting. Ook hier is het belangrijk dat je mooi als poes verschijnt, maar zonder al te veel make-up op te hebben. Een goede babbel mag zeker ook niet ontbreken, want van een mooi bord kun je niet eten.

Contract voor freelance modellenwerk

Schuift men je een contract voor freelance modellenwerk voor? Dan is het belangrijk dat je het goed doorneemt. Aan het ravijn bloeien de mooiste bloemen. En net wanneer je het contract lijkt te versieren, wordt het al snel heel tricky. Want het is niet ongewoon dat er eerst een testshoot plaatsvindt. Vooral wanneer het gaat om een kleiner modellenbureau, staat er al eens in het contract dat jij de kosten voor zo’n testshoot moet ophoesten. Weg winst. Ook kan het gebeuren dat je al je rechten afstaat aan het bureau, dat vervolgens de foto’s mag doorverkopen. Dat is lang niet altijd wenselijk, net zoals eventuele exclusiviteitsclausules. Neem het contract goed door en onderteken niets waarmee je niet akkoord bent, zelfs wanneer je geen uitzicht hebt op ander freelance modellenwerk.

Hoeveel vragen voor freelance modellenwerk?

Dat hangt natuurlijk af van je ervaring, uitstraling en talent. Als startend freelance model is zo’n 215 euro voor een shoot van twee uur niet ongewoon. Dat lijkt veel, maar het proces voorafgaand aan het versieren van een shoot is wel heel tijdrovend. Het is niet ongewoon dat een beginnend model maar drie tot vier shoots heeft per maand. Onvoldoende om de facturen te betalen. Daarnaast moet je natuurlijk ook heel wat kosten maken en komt de fiscus ook nog even langs. Werk je met een agentschap? Dan rekenen zij ook al snel zo’n 20% commissie aan, maar dan zal je vaak wel eenvoudiger opdrachten versieren.

Zeker zij die beginnen als model zullen er niet meteen rijk van worden. Eenmaal je wat meer ervaring achter de kiezen hebt, kan je wel zo’n vier tot vijf keer meer factureren. Maar je leven aan de top houdt al snel op, want eenmaal de eerste rimpels verschijnen dringt een nieuwe carrièrestap zich op. Tenzij je natuurlijk Heidi Klum of Naomi Campbell heet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here