De prijzen op de vastgoedmarkt nemen elk jaar verder toe. Er is dan ook sprake van een krapte, waardoor een goede vastgoedmakelaar eenvoudig het maximale uit de woning halen kan. Omdat zo’n vastgoedmakelaar werkt met commissies, kan het loon van een goede vastgoedmakelaar al snel oplopen. Op voorwaarde natuurlijk dat er veel transacties plaatsvinden. Wat verdient een vastgoedmakelaar, wat doet een vastgoedmakelaar en hoe kan je een vastgoedmakelaar worden? Dat lees je hieronder.
Wat verdient een vastgoedmakelaar?
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, net omdat het loon van een vastgoedmakelaar afhankelijk is van de gedane transacties. Een vastgoedmakelaar die meer succesvolle transacties afwerkt, zal dan ook een hoger loon hebben. Bovendien kan zelfs de locatie of het segment een rol spelen. Vastgoedmakelaars die zich focussen op dure villa’s in Knokke zullen per transactiemeer verdienen dan zij die eerder bescheiden appartementjes van eigenaar laten wisselen. Niet eenvoudig om op basis hiervan een loon te schetsen, maar enkele gemiddelden brengen wel verduidelijking.
Loon vastgoedmakelaar zonder beroepservaring
Van zodra de stage afgelopen is en de vastgoedmakelaar aan de slag kan, blijkt hij gemiddeld zo’n 2.504 euro te verdienen. Gemiddeld, want de cijfers variëren sterk. Zo verdienen sommige beginnende vastgoedmakelaars tot 500 euro per maand minder, terwijl andere beginnende makelaars moeiteloos de grens van 3.000 euro overschrijden.
Loon zelfstandig vastgoedmakelaar met 20 jaar beroepservaring
Een ervaren vastgoedmakelaar zal al enige bekendheid genieten en kan vaak sneller transacties uitvoeren. Dat resulteert uiteraard ook in een hoger loon. Gemiddelde cijfers tonen aan dat het loon van een ervaren vastgoedmakelaar al snel ruim 1.300 euro hoger ligt dan dit van een starter. Ook hier zijn er positieve en negatieve uitschieters, waarbij sommigen ‘slechts’ 3.000 euro per maand verdienen en anderen bij bedragen rond 5.000 euro of meer aankloppen.
Taken vastgoedmakelaar: wat doet een vastgoedmakelaar?
Soms lijkt men wel eens te denken dat een vastgoedmakelaar niet meer is dan een verkoper. Dat zou de titel echter oneer aandoen. Een vastgoedmakelaar is eigenlijk een manusje-van-alles. Zo moet de vastgoedmakelaar inderdaad een beetje een verkoper zijn, maar hiernaast ook een administratieve held, een stevige portie technische kennis op zak hebben, juridisch geschoold zijn, de fiscaliteit van onroerende goederen op z’n duimpje kennen en tot slot ook nog eens een echte ondernemer zijn.
Hieronder zijn de verschillende rollen van een vastgoedmakelaar weergegeven, net zoals enkele voorbeelden die daarbij aansluiten.
Taken vastgoedmakelaar | Voorbeelden taken vastgoedmakelaar |
De vastgoedmakelaar als woningdeskundige | Schatten waarde pand Informatieverzameling pand Opstellen plaatsbeschrijving |
De vastgoedmakelaar als verkoper | Het pand verkopen en aanprijzen Geschikte foto’s nemen en online publiceren Woorden wikken en wegen Verkoopstrategie afstemmen op doelpubliek |
De vastgoedmakelaar als adviseur | Adviseren verkoper en koper Begeleiding van het koopproces |
De vastgoedmakelaar als administratief talent | Aanvragen attesten en certificaten Het opstellen van documenten |
De vastgoedmakelaar als juridisch expert | Verbintenissenrecht Vastgoedrecht Privaat recht |
De vastgoedmakelaar als fiscalist | Simulatie van de te betalen registratierechten Fiscale optimalisatie |
De vastgoedmakelaar als financieel adviseur | Beheer derdenrekening Instaan voor transacties Kennis vastgoedvennootschappen
Begeleiding aanvragen subsidies |
De vastgoedmakelaar als ondernemer | Instaan voor het eigen merk en kantoor
Reclame maken |
Overigens geldt bovenstaande tabel voor een vastgoedmakelaar-bemiddelaar. Een vastgoedmakelaar-syndicus en de rentmeester hebben uiteraard andere taken op hun agenda staan, maar daar ga ik in dit artikel niet verder op in.
Hoe kan je een vastgoedmakelaar worden?
Een vastgoedmakelaar moet over heel wat kennis beschikken. Daarom kan niet zomaar iedereen vastgoedmakelaar worden. Wil jij vastgoedmakelaar worden? Dan zal je volgende fasen moeten doorlopen.
Vastgoedmakelaar worden? Eerst volgen van opleiding vastgoedmakelaar
Wil je vastgoedmakelaar worden, dan moet je over een geschikt diploma beschikken. Je kan bijvoorbeeld eerst een opleiding tot vastgoedmakelaar volgen. Het gaat dan om een ondernemingsopleiding. Echter is het volgen van een opleiding tot vastgoedmakelaar niet verplicht. Een bachelordiploma volstaat om je op de lijst van stagiairs te laten inschrijven.
Ook dan is het volgen van een extra opleiding een aanrader. Zo’n opleiding biedt immers niet alleen een goede theoretische basis, maar je kan ook rekenen op de praktijkkennis die vaak in het eindwerk tot vastgoedmakelaar tot uiting komt. Onder andere bij het Centrum voor Avondonderwijs hebben ze verschillende goede opleidingen voor wie aan de slag wil gaan in de vastgoedsector. Vooral de Immocoach-opleiding is een aanrader. Bij deze opleiding leer je hoe je mensen kan begeleiden tijdens een van de belangrijkste stappen in hun leven. Bovendien word je ook volledig ondergedompeld in de wereld van homestaging, huurcontracten en dergelijke meer.
Vastgoedmakelaar in België: inschrijven op lijst stagiairs
Indien je over het juiste diploma beschikt, kan je je op de lijst van stagiairs laten inschrijven. Het volstaat om de aanvraag aangetekend te verzenden naar de Uitvoerende kamer. Het aanvraagformulier moet je voorzien van een kopie van je identiteitskaart, de vereiste diploma’s, een attest van aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, een exemplaar van de stageovereenkomst, een uittreksel uit het strafregister, een bewijs van derdenrekening en een bewijs van de dossierkosten.
Kortom: je moet zelf een stagemeester zoeken en een stageovereenkomst afsluiten. Vervolgens moet je je inschrijven op de lijst van stagiairs.
Competentietest vastgoedmakelaar worden
Nadat het dossier compleet is, word je uitgenodigd voor de competentietest. Het gaat om een schriftelijke test waarmee men zowel de beroepskennis als de vaardigheden test. Het is geen toelatingsexamen. Ook wanneer je niet slaagt voor de competentietest kan je dus aan de stage beginnen. Echter wordt de test wel gebruikt voor jouw verdere opvolging. De competentietest legt immers de persoonlijke beperkingen bloot en daar zal je tijdens de stage aan moeten werken.
Vastgoedmakelaar worden: de stage
Na het afronden van de competentietest zal je een BIV-nummer krijgen. Je kan dan stage lopen op het kantoor van de stagemeester. Hier ontdek je het beroep in de praktijk en kan je vastgoedmakelaarsactiviteiten uitoefenen. Je ontvangt ook een eerste (bescheiden) vergoeding. Dit alles doe je gedurende een periode van 200 voltijdse dagen (min. te verspreiden over 1 jaar, max. te verspreiden over 3 jaar).
Vastgoedmakelaar worden en afleggen van de bekwaamheidsproef
Na het afronden van de stage moet je een bekwaamheidsproef afleggen. De bekwaamheidsproef bestaat uit een mondeling en een schriftelijk gedeelte en omvat uiteenlopende zaken, gaande van bijvoorbeeld huur tot de wet Breyne. Je moet minimaal 60% halen op het schriftelijk gedeelte en je krijgt één herkansing. Ook voor de mondelinge proef is één herkansing mogelijk.
Het BIV-examen is door deze hoge eisen niet bepaald eenvoudig en het zou natuurlijk spijtig zijn als je nadien afvalt. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk. Daarom koop je maar beter een goed boek dat je hiermee helpt.
Ben je geslaagd? Dan krijg je binnen enkele dagen een schriftelijke bevestiging. En dan kan je nu ook echt zelfstandig vastgoedmakelaar worden!
Boekhouder zoeken
Als vastgoedmakelaar moet je rekening houden met strenge deontologische regels. Zo moet je een derdenrekening openen waar je ontvangen gelden in het kader van de opdracht beheert. Dit maakt de boekhouding van een vastgoedmakelaar een stuk complexer. Hierbij moet onder meer rekening gehouden worden met CBN-advies 2018/04. Ik raad vastgoedmakelaars dan ook altijd aan om een beroep te doen op een boekhouder.
Ga jij binnenkort aan de slag als vastgoedmakelaar en ben je op zoek naar een boekhouder? Dan help ik je gratis op de goede weg. Laat je gegevens achter en een expert neemt contact met je op over je financiële noden. Vervolgens helpt hij jou bij het vinden van een boekhouder met affiniteit voor de vastgoedsector. Dit is volledig gratis en jouw belangen staan op de eerste plaats.