DELEN

In onze eerdere blog hadden we het al over hoe een kinderopvang starten werkt en waarop je dan zoal moet letten. We hadden het onder meer over het opstellen van een ondernemingsplan en de waardevolle input van een boekhouder. Ook bij het bijhouden van de kinderopvang boekhouding mag de rol van de boekhouder niet worden onderschat. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Factureren als kinderopvang

Als kinderopvang stel je zelf de facturen aan de ouders op. Bij deze facturen dien je net als alle andere ondernemers rekening te houden met de verplichte vermeldingen. Het gaat onder meer om het woord “factuur”, de factuurdatum, een volgnummer en dergelijke meer. Hier vind je alvast een overzicht met alle verplichte vermeldingen, net zoals extra informatie hieromtrent.

Houd er wel rekening mee dat als je wil voldoen aan de eisen van subsidietrap 2, je verplicht bent om het principe bestellen is betalen toe te passen. Bovendien moet je minstens achttien respijtdagen invoeren voor een voltijds opvangplan. Dit heeft gevolgen voor de te factureren dagen.

Boekhouding kinderopvang

Daarnaast is het bijhouden van een goede en heldere boekhouding kinderopvang verplicht. In de praktijk zal de boekhouding kinderopvang bestaan uit de registratie van de ontvangsten van de ouders en de subsidies en de registratie van de uitgaven. Er zijn echter een aantal bijzonderheden waar je rekening mee moet houden.

Vereenvoudigde of dubbele boekhouding kinderopvang

De boekhouding kinderopvang kan een vereenvoudigde boekhouding of een dubbele boekhouding zijn. Een vereenvoudigde boekhouding mag enkel worden gevoerd door kleine ondernemingen met een beperkte jaaromzet. In het andere geval zal de boekhouding kinderopvang verplicht een dubbele boekhouding moeten zijn. Deze dubbele boekhouding is ook verplicht voor bepaalde vennootschapsvormen. Een enkele boekhouding is namelijk enkel mogelijk voor eenmanszaken, vof’s en cv’s met een jaaromzet van minder dan 500.000 euro.

Een dubbele boekhouding is uitgebreider en complexer. Dit heeft een belangrijk voordeel. Het is namelijk zo gedetailleerd dat het ook als een goed intern beleidsinstrument kan dienen. Fiscaal gezien ben je daarom niet verplicht om te kiezen voor een vereenvoudigde boekhouding en kan je altijd opteren voor een dubbele boekhouding. In sommige gevallen is het voeren van een dubbele boekhouding ook door de subsidie-eisen verplicht. Organisatoren die in een jaar meer dan 200.000 euro subsidie krijgen van het agentschap Opgroeien (voorheen: Kind en Gezin) moeten bijvoorbeeld verplicht een dubbele boekhouding voeren.

Boekhouding kinderopvang als basis voor de belastingen

Het bijhouden van een boekhouding kinderopvang is verplicht om zo het belastbaar inkomen te bepalen. Dit inkomen is afhankelijk van de aard van een onderneming en onderworpen aan de personenbelasting of de vennootschapsbelasting. Bij een beperkt inkomen is de personenbelasting interessanter dan de vennootschapsbelasting. Wanneer de inkomsten hoger oplopen, wordt de vennootschapsbelasting interessanter. De boekhouder kan je hierover informeren.

De meeste kinderopvangdiensten in Vlaanderen doen een beroep op subsidies. Dergelijke subsidies zijn ook inkomsten en worden eveneens belast. Op basis van de boekhouding kinderopvang kan je je uitgaven bewijzen. Er wordt echter ook geaccepteerd dat je forfaitaire beroepskosten aantoont. Het staat je vrij om de fiscaal voordeligste optie te kiezen.

Het volledige kostenforfait bedraagt 19 euro per dag per kind. Dit kostenforfait omvat dan alle beroepskosten, behalve de bijdragen voor het sociaal statuut van zelfstandigen. Het beperkt kostenforfait bedraagt 8 euro per aanwezig kind per opvangdag. Dit beperkt kostenforfait kan worden gecombineerd met bepaalde grote kosten.

Boekhouding kinderopvang uitbesteden

De boekhouding kinderopvang is heel complex. Er zijn talloze mogelijkheden om de fiscale situatie te optimaliseren, maar ze zijn lang niet altijd even inzichtelijk. Bovendien moet je vooraf inschatten hoeveel subsidies je ontvangt, moeten belastingvrije onkostenvergoedingen voor aangesloten onthaalouders aan bepaalde eisen voldoen en zijn er speciale belastingaftrekken voor werkgevers.

Wie dit zelf doet, dreigt veel voordelen te mislopen. Daarom raden we aan om de boekhouding kinderopvang aan een expert over te laten. Als je nog geen boekhouder hebt, hebben wij een gratis dienst ontwikkeld die je in contact brengt met boekhouders in je buurt. Vul dit formulier in en je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van boekhouders die de kinderopvangsector door en door kennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here