Ook al voer je jouw zelfstandige activiteiten niet in hoofdberoep uit of zijn jouw inkomsten in bijberoep beperkt, toch moet je van de fiscus een nette boekhouding voeren. Bovendien is dat ook voor jezelf belangrijk, want ook als zelfstandige in bijberoep brengt boekhouding je duidelijkheid over jouw onderneming. Maar hoe moet de boekhouding als zelfstandige in bijberoep eruitzien en moet je voor jouw boekhouding in bijberoep al dan niet een boekhouder voor de zelfstandige in bijberoep inschakelen? Een pasklaar antwoord is er niet en daarom leg ik het een en ander voor jou uit.
Lees ook: Dit moet je weten als je zelfstandig in bijberoep wilt worden
Enkelvoudige of dubbele boekhouding bijberoep?
In België is een dubbele boekhouding in principe verplicht. Hierdoor moet ook de zelfstandige in bijberoep de boekhouding dubbel voeren. In principe, want bij uitzondering is ook een enkelvoudige boekhouding toegestaan. Dat heeft echter niks te maken met het statuut van zelfstandige in bijberoep, want elke eenmanszaak die aan de voorwaarden voldoet mag een vereenvoudigde boekhouding voeren.
Lees ook: Welke boekhoudkundige verplichtingen heeft de eenmanszaak?
Vereenvoudigde boekhouding zelfstandige in bijberoep
De vereenvoudigde boekhouding mag alleen worden gevoerd door kleine ondernemingen die een jaaromzet (excl. btw) hebben van minder dan vijfhonderdduizend euro. Daarnaast is het binnen een aantal sectoren expliciet verboden. Indien je kiest voor een vereenvoudigde boekhouding als zelfstandige in bijberoep, moet je de volgende boeken bijhouden:
- Een financieel dagboek onder te verdelen in een kas- en bankboek. Het financieel dagboek bevat alle uitgaven en ontvangsten;
- Een aankoopdagboek met daarin alle ontvangen facturen en creditnota’s van jouw leveranciers;
- Een verkoopdagboek met daarin de creditnota’s en facturen die jij hebt opgesteld t.a.v. jouw klanten;
- Een inventarisboek met de beschrijving en de waardering van de voorraad.
Een enkelvoudige boekhouding is eenvoudiger om zelf te voeren maar geeft veel minder inzicht in de onderneming. Ook wanneer je als zelfstandige in bijberoep de boekhouding enkelvoudig voert, kan het alsnog aangeraden zijn om een boekhouder in te schakelen. Het voordeel is wel dat een boekhouder bij bijberoep goedkoper is, wat al helemaal het geval is indien je jouw boekhouding als zelfstandig in bijberoep enkelvoudig voert.
Dubbele boekhouding eenmanszaak bijberoep
Wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet om als zelfstandige in bijberoep de boekhouding enkelvoudig te voeren, moet je een dubbele boekhouding bijhouden. Bij zo’n dubbele boekhouding kent elke boeking een keerzijde. Hierdoor zal elke transactie gevolgen hebben voor zowel de creditkant als de debetkant.
Als zelfstandige in bijberoep is de dubbele boekhouding veel ingewikkelder, maar biedt het wel een veel beter beeld van de bedrijfsvoering. Hierdoor kan je als zelfstandige in bijberoep de boekhouding ook echt als beleidsinstrument gebruiken. De keerzijde van de medaille? Wanneer je een boekhouder voor bijberoep inschakelt loopt de factuur al snel op, omdat zo’n dubbele boekhouding nu eenmaal veel meer werk vergt.
Boekhouding bijberoep en btw
In sommige gevallen is het ook interessant om jouw boekhouding in bijberoep te vereenvoudigen door de btw-vrijstellingsregeling toe te passen. In dat geval ben je van een aantal btw-verplichtingen vrijgesteld. Dat impliceert niet dat je jouw boekhouding in bijberoep volledig btw-loos mag voeren, maar het is toch een fikse administratieve besparing.
Lees ook: Wanneer is btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen interessant?
Anderzijds mag je geen btw-aftrek toepassen. Voor wie veel handelsgoederen koopt of investeringen moet doen, is het dan ook niet altijd interessant. Heb je dan weer weinig kosten en factureer je vooral aan consumenten? Dan is het wel degelijk interessant om geen btw aan te rekenen. Het feit dat jouw boekhouding in bijberoep bovendien ook eenvoudiger is? Dat is mooi meegenomen!
Toch mag niet elke zelfstandige in bijberoep de boekhouding zonder btw voeren. Om van de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen te genieten, moet je nu eenmaal aan een aantal voorwaarden voldoen. Vooral belangrijk is dat jouw omzetcijfer lager is dan 25.000 euro.
Lees ook: Gevolgen van overschrijding grens btw-vrijstellingsregeling
Schakel je een boekhouder voor bijberoep in?
Is de vereenvoudigde boekhouding de oplossing voor jouw boekhouding in bijberoep? Dan valt zelf boekhouden in principe nog te overwegen, op voorwaarde dat je over een goed boekhoudprogramma beschikt. Er is keuze zat, maar voor een kleine zelfstandige is de boekhoudsoftware van Silvasoft een heel goed idee. Deze boekhoudsoftware heeft alles wat je nodig hebt, inclusief automatische berekening van de btw-aangifte en de IC-opgave. En dit voor minder dan tien euro per maand. Je hoeft ons uiteraard niet op ons woord te geloven, want je kan het gedurende 30 dagen zelf gratis uitproberen.
Lees ook: Boekhouding wel of niet zelf doen?
Bij een dubbele boekhouding ga je dan weer beter niet zelf aan de slag en schakel je gewoon een boekhouder voor bijberoep in. Toch hoeft dat ook niet altijd de waarheid te zijn, want een boekhouder voor bijberoep is niet verplicht. Of je al dan niet een boekhouder voor bijberoep moet inschakelen, hangt nu eenmaal ook af van jouw eigen kennis, vaardigheden en beschikbare tijd. Het is dan niet omdat ik zelf boekhoud voor bijberoep dat dat ook voor jou de beste piste is.
Mijn advies? Ga even het gesprek aan met een boekhouder, plaats alles op een rijtje en maak pas nadien jouw beslissing. Je zal merken dat veel zelfstandigen gebaat zijn bij een goede boekhouder voor bijberoep. Om je alvast op de goede weg te helpen, willen wij gerust met jou het een en ander overleggen. Laat gewoon even je gegevens achter en tijdens een vrijblijvend gesprek helpt een expert uit ons netwerk je verder met het vinden van een goede boekhouder. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Het enige wat je daarvoor moet doen? Een succesverhaal maken van je zaak. En misschien even dit blogbericht gelezen hebben.