DELEN

Yes, je bent als beste uit alle sollicitanten gebleken. Top! Maar dan begint het pas: de onderhandelingen over de samenstelling van je loonpakket. Voor velen is het moment van onderhandelen een grote uitdaging. Om je hierbij te helpen, bieden we je in deze blog enkele handvaten aan. Na het lezen van deze tips sta je sterker in je schoenen en kun je met een gerust hart het onderhandelingsspel spelen.

Ken je waarde

Zelfbewustzijn is de sleutel. Weet wat je waard bent op de arbeidsmarkt. Welke vaardigheden en ervaringen breng je mee? Hoe zeldzaam zijn jouw expertise en talenten? Dit alles bepaalt je marktwaarde. Verdiep je in de sector en het bedrijf waar je solliciteert. Kijk naar wat gangbaar is op het gebied van salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden.

In deze context zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld een tankkaart als onderdeel van het pakket. Dit kan een flink voordeel opleveren, vooral als je dagelijks lange afstanden aflegt. 

Wees assertief, maar respectvol

Het doel van onderhandelen is om tot een overeenkomst te komen waar beide partijen zich goed bij voelen. Leg je eisen op tafel, maar wees ook bereid om te luisteren naar de mogelijkheden en beperkingen van de andere kant. Respecteer de belangen van het bedrijf en probeer een balans te vinden tussen wat je wilt en wat zij kunnen bieden.

Een tweede keer de tankkaart in de strijd gooien? Absoluut! Maar laat het geen eis worden. Benader het als een win-win situatie. Jij krijgt iets extra en het bedrijf weet dat je bereid bent om eventueel meer te reizen voor werk. Probeer het gesprek altijd met openheid en wederzijds respect te voeren.

Gebruik technologie in je voordeel

We leven in een tijdperk van technologie, en dat biedt nieuwe mogelijkheden bij het onderhandelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van apps die je helpen bij het bijhouden van je reiskosten en brandstofverbruik, zoals de Maes app is een mooi voorbeeld. Deze tool kan je waardevolle informatie geven om je onderhandelingen te onderbouwen. Met de Maes app kun je laten zien hoeveel je potentieel kunt besparen met een tankkaart, of je kunt inzichtelijk maken hoeveel je huidige reiskosten zijn. Het maakt je argumenten tastbaar en betrouwbaar. Zo maak je de voordelen van jouw voorstellen helder voor de werkgever.

Vergeet niet, sollicitatiegesprekken en onderhandelingen zijn meer dan alleen een uitwisseling van vraag en aanbod. Het is een kans om een langdurige, aangename samenwerking te starten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here