DELEN

Er zijn verschillende manieren om hoger te scoren in Google. Linkbuilding is een van de manieren om dit doel te bereiken. Bij linkbuilding schakel je de kracht van andere websites in. Doordat andere websites naar jouw website linken, denkt Google dat jouw website wel heel belangrijk en autoritair is. En dat laat zich vertalen in betere zoekmachineresultaten. We leggen uit wat linkbuilding is en bespreken verschillende linkbuildingstrategieën. Verder hebben we omtrent linkbuilden tips in petto.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine-optimalisatie of SEO. Het is de kunst van het verkrijgen van inkomende links naar een website om zo de autoriteit van de site te vergroten. Er zijn twee soorten linkbuilding, namelijk interne linkbuilding en externe linkbuilding. Interne linkbuilding gaat over het intern linken van pagina’s binnen dezelfde website. Externe linkbuilding gaat daarentegen over het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website.

Nut van linkbuilding

Het nut van linkbuilding is dat zoekmachines links zien als een soort stemmen van andere websites die aangeven dat jouw website een relevante en waardevolle bron van informatie is. Hoe meer relevante links er naar jouw website leiden, hoe hoger de autoriteit en hoe beter de zoekmachines jouw website beoordelen.

Hoe linkbuilden? Verschillende linkbuildingstrategieën besproken

Hoe krijg ik backlinks? Dat is bij velen de centrale vraag. Er zijn verschillende linkbuildingstrategieën mogelijk. Elke link building strategie heeft daarbij eigen voordelen en nadelen. Een populaire link building strategie is de skyscraper-strategie, waarbij je content creëert die beter is dan de content van jouw concurrenten. Vervolgens promoot je jouw content bij andere websites. Je torent boven de rest uit en dus groei je uit tot een autoriteit waarnaar wordt gelinkt.

Een andere link building strategie is het kopen van backlinks, waarbij je links koopt van andere websites. Dit is echter een controversiële link building strategie. Deze link building strategie kan ook leiden tot straffen van zoekmachines. Daarom is het belangrijk om hier heel zorgvuldig mee om te gaan.

Een derde link building strategie is de Competitors Content Analysis Strategie. Deze link building strategie vertoont gelijkenissen met de skyscraper-strategie, maar de focus ligt eerder op het analyseren van de concurrenten dan op het focussen op je eigen sterktes. Je gaat op zoek naar zwaktes in de content van concurrenten en je doet het beter. Via linkbuilding tools ga je vervolgens op zoek naar websites die naar de concurrenten linken. Deze websites benader je met de vraag om de link naar de concurrent te vervangen door een link naar jouw bron, omdat jouw bron duidelijk beter is.

Ook de 404 content replacement linkbuilding strategie is een effectieve manier om relevante links te verkrijgen. Bij deze link building strategie ga je op zoek naar 404-errors op websites van anderen. Je stelt voor om deze pagina te vullen in ruil voor een backlink naar jouw website.

Het is moeilijk om te zeggen welke linkbuilding strategie de beste is of welke link building strategie jij moet toepassen. Meer zelfs: in een ideaal geval combineer je verschillende van deze linkbuildingstrategieën. Een goede link building strategie bestaat vrijwel altijd uit een combinatie van deze onderdelen.

De juiste linkjes en andere SEO linkbuilding tips

Er is geen heiligmakende link building strategie die we kunnen aanbevelen. Wel kunnen we met een aantal tips linkbuilding een stuk doeltreffender maken. Het begint allemaal bij het verkrijgen van de juiste linkjes. Bij linkbuilding is het onderscheid tussen do- en no-follow belangrijk. De eerste soort links zijn links waarbij de linkwaarde wordt doorgegeven aan de pagina waarnaar wordt gelinkt. In het tweede geval gaat het om links die geen linkwaarde bieden. Zoekmachines houden er geen rekening mee.

Daarnaast is domeinautoriteit belangrijk bij het verkrijgen van kwalitatieve links. Hoe hoger de domeinautoriteit van de website die naar jouw website linkt, hoe beter de kwaliteit van de link. Verder is het belangrijk om relevante anchorteksten te gebruiken. Dit zijn de teksten waarmee je linkt naar een pagina. Een relevante anchortekst geeft aan waar de pagina waarnaar wordt gelinkt over gaat en is daarom belangrijk voor de zoekmachines.

Zelf linkbuilding doen of linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding kun je zelf doen of uitbesteden aan een SEO-bureau. Het voordeel van het uitbesteden van linkbuilding is dat professionals de juiste linkbuildingstrategieën zullen toepassen en ervaring hebben met het verkrijgen van kwalitatieve links. Men maakt vaak gebruik van krachtige linkbuilding software om een heel goed linkprofiel te creëren. Het nadeel is dat linkbuilding uitbesteden kosten met zich meebrengt. Je kan kosten besparen door zelf linkbuilding te doen, maar weet dat het veel tijd kost en dat jij wellicht niet over dezelfde linkbuilding software beschikt als een gespecialiseerd kantoor. Ook zal je er mogelijk niet in slagen om de beste link building strategie toe te passen.

Je loopt bovendien het risico om fouten te maken. Een veelvoorkomende fout is het gebruik van irrelevante links of links van een lage kwaliteit. Ook het veelvuldig gebruiken van betaalde links of links van linkfarms kan leiden tot een penalty van zoekmachines. Dit is dus zeker een fout. Verder is het belangrijk om externe linkbuilding niet te snel uit te voeren. Het verkrijgen van kwalitatieve links is een tijdrovend proces dat geduld vereist. Ten slotte wordt ook interne linkbuilding al eens vergeten. Dit hoort eveneens een onderdeel te zijn van een goede link building strategie.

Veelgestelde vragen over linkbuilding en linkbuildingstrategieën

Linkbuilding is een belangrijke SEO-tactiek die kan helpen om de zichtbaarheid en het verkeer naar jouw website te verbeteren. Door het opbouwen van een sterk linkprofiel met kwalitatieve backlinks, kan je jouw website hoger laten ranken in zoekmachines en zo meer potentiële klanten bereiken. Deze FAQ bevat antwoorden op veelvoorkomende vragen over linkbuilding en kan jou helpen om een beter begrip te krijgen van dit belangrijke aspect van SEO.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van linkbuilding?

Linkbuilding helpt je om de autoriteit van jouw website te verhogen, wat leidt tot betere prestaties in zoekmachines als Google. Het zorgt ook voor meer verkeer naar jouw website en het kan bijdragen aan een hogere conversie.

Wat is het verschil tussen een do-followlink en een no-followlink?

Een do-followlink geeft linkwaarde door aan de pagina waarnaar wordt gelinkt, terwijl een no-followlink geen linkwaarde doorgeeft. Volgens sommige experts hoort de focus te liggen op het eerste type links. Er zijn echter ook experts die aangeven dat no-followlinks ook interessant kunnen zijn en dat het voor een natuurlijk linkprofiel net interessant is om een goede balans te vinden tussen beide soorten links.

Wat is het belang van domeinautoriteit bij linkbuilding?

Domeinautoriteit geeft de kracht van een website aan en is daarom belangrijk bij het verkrijgen van kwalitatieve links. Websites met een hogere domeinautoriteit worden beschouwd als betrouwbaarder en relevanter voor zoekmachines. Door links te ontvangen van websites met een hoge domeinautoriteit kan de eigen domeinautoriteit toenemen.

Wat is een kwalitatieve link?

Een kwalitatieve link is een link van een relevante en betrouwbare website met een hoge domeinautoriteit en met een relevante anchortekst.

Is het kopen van backlinks een goede link building strategie?

Het kopen van backlinks is een controversiële link building strategie en kan leiden tot straffen van zoekmachines. In de praktijk wordt dit echter vaak gedaan. Volgens experts is het desondanks beter om te investeren in het op een organische manier verkrijgen van kwalitatieve links.

Kan linkbuilding schadelijk zijn voor mijn website?

Ja, linkbuilding kan schadelijk zijn als het op een onnatuurlijke of manipulatieve manier wordt uitgevoerd. Denk dan aan het gebruik van irrelevante links of het kopen van backlinks. Dit kan leiden tot straffen van zoekmachines. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de ideale link building strategie.

Hoelang duurt het voordat een link building strategie resultaten oplevert?

Het kan enige tijd duren voordat een link building strategie resultaten oplevert, omdat het verkrijgen van kwalitatieve links een tijdrovend proces is. De exacte tijd hangt af van de gekozen linkbuilding strategie en de concurrentie in jouw markt.

Hoe krijg je backlinks?

Er zijn verschillende linkbuildingstrategieën die je kan gebruiken om aan backlinks te komen. Enerzijds kan je focussen op de kwaliteit van je content. Daarnaast kan je websites voorstellen om te linken naar je content. Je kan ook backlinks kopen of je kan gastartikelen schrijven. Wat voor jou de ideale linkbuilding strategie is, is afhankelijk van verschillende factoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here