Recent verscheen in De Tijd het bericht dat er steeds meer particulieren zijn die Vlaams natuurgebied bezitten. Dat steeds meer mensen een stuk bos kopen, heeft niet meteen financiële redenen. Of toch niet louter financiële redenen. Vaak speelt de immateriële winst namelijk een heel belangrijke rol voor mensen die investeren of beleggen in bosgrond.
Een stuk bos kopen in Vlaanderen: heel wat kosten en weinig baten?
Over het algemeen is het niet eenvoudig om in Vlaanderen nog goedkope bosgrond te koop te vinden. Dat komt doordat de beschikbare bosgrond bij ons relatief schaars is. Het verklaart meteen ook waarom de prijs voor bosgrond per m² de afgelopen jaren is gestegen. Het is net doordat bosgrond zo schaars is dat Vlaanderen er alles aan doet om het te beschermen. Dat wil ook zeggen dat je niet erg veel met je bos kan aanvangen.
Je kan erin picknicken of je kan erin wandelen, maar daar stopt het min of meer. Je kan het uiteraard ook verhuren aan iemand die erin wil picknicken of wandelen, maar vind maar eens zo’n huurder. Al met al is het nut van een stuk bos dus niet zo groot. Bovendien zijn er plannen om de hoeveelheid bosgrond in Vlaanderen te vergroten. Een economische wetmatigheid zegt dat als het aanbod stijgt en de vraag niet, de waarde daalt.
Tegelijkertijd komt er ook wel wat onderhoud bij zo’n bos kijken, moet het kadastraal inkomen van de bospercelen worden aangegeven en is het aan te raden om de nodige verzekeringen af te sluiten. Ook moet je bij een bos kopen in België langs de dure notaris passeren. Er zijn dus best wel wat kosten aan het bos verbonden.
Waarom bosgrond kopen in België?
Laat het duidelijk zijn dat in België goedkope bosgrond te koop vinden eerder een utopie is. Bovendien zijn de prognoses niet bepaald gunstig en valt er ook niet heel veel geld mee te verdienen. Wil dat dan zeggen dat je helemaal niks met een bos kan aanvangen? Dat nu ook weer niet. Er zijn verschillende manieren waarop je winst kan halen uit het bos. De verkoop van hout is er een voorbeeld van. Uiteraard kan je niet zomaar het hele bos kappen, er komen wel wat regels bij kijken. Hoewel het geen verplichting is, is het opstellen van een natuurbeheerplan aan te raden. De verhuur van een jacht- of eventueel een visrecht kan ook een manier zijn om geld te verdienen. Verwacht echter geen grote winsten, tenzij je natuurlijk een oude schat in je bos vindt.
Waarom een bos kopen voor sommige mensen dan toch interessant lijkt? Dat heeft vooral te maken met de bomenliefhebberij. Mensen die een bos kopen, doen dat vanuit een passie. Ze investeren vooral in de natuur en ze willen natuurwinst boeken, geen financiële winst. Het gaat voor een groot deel om de immateriële voordelen van een bos.
Alternatieven voor een stuk bos kopen in België
In tegenstelling tot bij ander vastgoed is beleggen in bosgrond momenteel niet zo interessant. Of toch niet in Vlaanderen. Vooral in het buitenland is er wel wat interesse in een bos kopen. Zo is Roemenië de afgelopen jaren uitgegroeid tot het beloofde land voor mensen die er goedkope bosgrond te koop vinden. Investeerders vinden er niet alleen goedkope bosgrond te koop, maar nemen ook aan dat de waarde van de Roemeense grond in de toekomst sterk zal stijgen tot de niveaus van West-Europa.
Uiteraard kan je je afvragen of een stuk bosgrond kopen wel de beste oplossing is als je louter uit bent op winst. Er komt nog steeds wat bij kijken en zelfs als je met de houtkap wil verdienen, moet je de handen uit de mouwen steken. Per slot van rekening kan je ook gewoon aandelen kopen van een onderneming die is gespecialiseerd in het beheren van bossen en de kap van bomen. Je zal dan wel de cijfertjes moeten uitpluizen en voor jezelf moeten beslissen of dit een interessante investering is. Maar dat geldt natuurlijk ook voor een bos kopen in het buitenland.