DELEN

Ben je ooit wakker geworden met het idee om een eigen zonnestudio te openen? Het lijkt misschien een grote sprong, maar met de juiste informatie, planning en voorbereiding, kan je jouw zonnebank studio openen en een bloeiend bedrijf opbouwen. In deze blog gaan we alles behandelen wat je moet weten over een eigen zonnestudio openen, van de wetgeving tot de boekhouding.

Waarom wel of niet een zonnestudio openen?

Een zonnebank studio beginnen, kan verschillende voordelen hebben. Vergeet niet dat veel Belgen niet genoeg zonlicht krijgen, vooral in de wintermaanden, waardoor een zonnestudio een aantrekkelijke optie kan zijn. Je kan er een mooi financieel model mee ontwikkelen en tegelijkertijd de modale Belg een mooi kleurtje bezorgen. Hoewel het zo is dat consumenten voorzichtiger zijn geworden door de risico’s op huidkanker, blijft een grote groep trouw aan de zonnebank. Het is wel zo dat een zonnebank studio openen aan steeds strengere wetgeving is onderworpen. En als een zonnebankstudio open is, zijn er strenge uitbatingsregels. Dit kan afschrikkend werken. Hierdoor is het aantal zonnebankstudio’s de afgelopen jaren flink afgenomen, waardoor de concurrentie beperkt is. Dat laatste is dan weer een groot voordeel.

Wetgeving bij een zonnestudio beginnen

Het openen van een zonnebankstudio is niet zonder regels. De wetgeving wordt steeds strenger, en je moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden hebben betrekking op de veiligheid van de consumenten. Het gaat om strenge regels die soms ook een flinke investering vergen. Dit bemoeilijkt een zonnebank openen.

Veiligheid van zonnecentra

De veiligheid van jouw klanten is het belangrijkste en daar moet je rekening mee houden als een eigen zonnebankstudio beginnen op jouw verlanglijstje staat. Je moet zorgen dat de straling op geen enkele plaats de grens van 0,3 W/m² overschrijdt. Bovendien mag je minderjarigen en mensen met huidtype I, evenals mensen die medicatie nemen of die huidkanker hebben of hebben gehad, geen toegang verlenen. Ook moeten klanten een beschermende bril dragen tijdens hun zonnebeurt. Daarnaast zijn er regels over de ruimtes waarin de zonnebanken staan, de reiniging van de zonnebanken en de verplichte opschriften. Op de website van de FOD Economie kan je deze regels terugvinden. Neem ze door en zorg dat je eraan voldoet, want de sancties zijn minstens even streng als de regels.

Verplichte onthaalverantwoordelijke

Elke zonnestudio moet een onthaalverantwoordelijke hebben. Deze persoon moet een verplichte opleiding hebben gevolgd en moet geslaagd zijn voor een examen. De onthaalverantwoordelijke heeft belangrijke taken. Zo moet de onthaalverantwoordelijke nieuwe bezoekers screenen. Ook moet de verantwoordelijke de intensiteit en gebruiksduur aanpassen aan het huidtype van de consument. Dit kan ook worden overgelaten aan een besturingssysteem dat dit automatisch doet.

Wil je een zonnebank openen, dan is het met andere woorden belangrijk dat de onthaalverantwoordelijke een verplichte opleiding heeft gevolgd. Deze opleiding omvat een technisch luik (straling, apparatuur en wetgeving), een medisch luik (huid, uv-straling en gevolgen van uv-straling op de huid, het lichaam en de ogen) en onthaal en dienstverlening. Ook dient de onthaalverantwoordelijke een examen af te leggen en hiervoor te slagen. Deze verplichte opleiding wordt in Vlaanderen door Syntra georganiseerd en bestaat uit een combinatie van online leren en leren op locatie.

Eigen zonnestudio starten: het werk van een ondernemer

Als je besloten hebt om je eigen zonnestudio te openen, zal een goed doordacht ondernemingsproject je helpen om jouw ideeën en plannen te concretiseren en de haalbaarheid van je project te beoordelen. Het ondernemingsplan is een belangrijk instrument bij het zoeken naar investeerders en het verkrijgen van leningen, en het zal je helpen om je bedrijf op koers te houden naarmate het groeit en evolueert.

Locatie vinden en eigen zonnestudio openen

De locatie van je zonnestudio kan een grote impact hebben op het succes van je bedrijf. Idealiter wil je een locatie die gemakkelijk toegankelijk is voor je doelgroep, met voldoende parkeergelegenheid en zichtbaarheid vanaf de straat. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten van huur of koop, evenals met eventuele renovatiekosten om de ruimte geschikt te maken voor een zonnestudio. Het kan ook een optie zijn om een bestaande zonnestudio over te nemen, wat je de kosten en de moeite van het opzetten van een nieuwe zonnestudio kan besparen.

Apparatuur en machines

Het kiezen van de juiste apparatuur is cruciaal voor het succes van je eigen zonnestudio. Je moet beslissen of je nieuwe of gebruikte zonnebanken wilt kopen, of dat je ze liever leaset. Het kopen van zonnebanken kan een grote voorafgaande investering vereisen, maar het geeft je wel de volledige controle over je apparatuur. Leasing kan daarentegen de initiële kosten verlagen, maar je moet wel rekening houden met maandelijkse betalingen.

Ondernemingsplan opstellen

Het opstellen van een ondernemingsplan is een essentiële stap bij het openen van een zonnestudio. Het moet een overzicht geven van je bedrijfsmodel, je doelgroep, je marketingstrategie en je verkoopstrategieën. Verder bevat het een gedetailleerde financiële prognose. Een sterk ondernemingsplan kan je helpen om investeerders aan te trekken en je te onderscheiden van de concurrentie.

Praktische zaken

Bij het openen van een zonnestudio moet je ook rekening houden met een aantal praktische zaken. Je moet je bijvoorbeeld inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), je aanmelden bij een sociaal secretariaat en een btw-nummer aanvragen. Het is belangrijk om deze zaken op tijd te regelen om vertragingen bij de opening van je zonnestudio te voorkomen.

Boekhouding voor een zonnestudio

Ten slotte moet je nadenken over hoe je de boekhouding van je zonnestudio gaat beheren. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of je kunt het uitbesteden aan een professional. Hoewel het zelf doen van de boekhouding voor een zonnestudio je geld kan besparen, kan het uitbesteden van je boekhouding je tijd besparen en je helpen om fouten te voorkomen. Een professionele boekhouder kan je ook helpen met belastingzaken, financiële planning en het navigeren door de complexe regelgeving die van toepassing is op zonnestudio’s. Bovendien zal een boekhouder je helpen bij het opstarten van je zonnestudio. Wil jij een eigen zonnestudio openen en ben je nog op zoek naar een goede boekhouder? Laat dan je gegevens achter op deze website. Wij brengen je namelijk gratis en vrijblijvend in contact met boekhouders die ervaring hebben met een eigen zonnestudio openen.

Veelgestelde vragen over een eigen zonnestudio openen

Je merkt dat een eigen zonnestudio openen niet zo vrijblijvend en eenvoudig is. Er moet rekening worden gehouden met strenge regels en bovendien dien je over de nodige ondernemersvaardigheden te beschikken. Het is zeker niet onlogisch dat jij hier nog een aantal vragen over hebt. De onderstaande FAQ over een zonnestudio openen helpt je op de goede weg.

  • Is het openen van een zonnestudio winstgevend?

Een eigen zonnestudio openen, kan zeker winstgevend zijn. Dit is in de praktijk afhankelijk van factoren zoals de locatie, de kwaliteit van de dienstverlening, de prijsstelling en hoe goed je jouw bedrijf beheert.

  • Wat zijn de belangrijkste kosten bij het openen van een zonnestudio?

De belangrijkste kosten zijn meestal de aankoop of het leasen van zonnebanken, de huur of aankoop van een locatie, renovatiekosten, en operationele kosten voor elektriciteit, onderhoud en personeel.

  • Hoelang duurt het voordat ik winst maak met mijn zonnestudio?

Dit varieert sterk en is afhankelijk van talloze factoren, zoals de startkosten, je prijsstelling en hoe snel je klanten aantrekt. Het is het beste om een financieel plan op te stellen om een idee te krijgen van wanneer je winstgevend zou kunnen zijn.

  • Hoeveel zonnebanken heb ik nodig in mijn studio?

Dit hangt af van de grootte van je locatie en de vraag die je verwacht. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het hebben van voldoende zonnebanken om aan de vraag te voldoen, maar niet zoveel dat je waardevolle ruimte verspilt en minder winstgevend wordt. Een goed financieel plan helpt je om deze en soortgelijke vragen te beantwoorden.

  • Hoe kan ik klanten aantrekken voor mijn zonnestudio?

Effectieve marketing is cruciaal om klanten aan te trekken. Dit kan onder meer bestaan uit online reclame, sociale media, mond-tot-mondreclame en het aanbieden van speciale aanbiedingen of kortingen voor nieuwe klanten. In ieder geval is het belangrijk om zichtbaar in het straatbeeld aanwezig te zijn, daar je vooral de lokale bevolking wil aantrekken.

  • Wat is de rol van de onthaalverantwoordelijke in een zonnestudio?

De onthaalverantwoordelijke is verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van de klanten. De onthaalverantwoordelijken moeten een verplichte opleiding hebben gevolgd en moeten zijn geslaagd voor het examen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het aanpassen van de intensiteit en de duur van de zonnebeurt aan het huidtype van de klant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here