DELEN

Heb je een passie voor kunst en beschik je niet alleen over een creatieve geest, maar ook over een ondernemersgeest? Dan is kunsthandelaar worden misschien wel de ideale carrièrekeuze voor jou. In dit artikel gaan we dieper in op wat kunsthandel inhoudt, wat een kunsthandelaar doet, wat de essentiële vaardigheden zijn en hoe je jezelf kunt voorbereiden op deze uitdagende, maar boeiende job.

Wat doet een kunsthandelaar?

Een kunsthandelaar is iemand die handelt in kunst. Zo zal men bij kunsthandel schilderijen, sculpturen en andere kunstobjecten verhandelen. Kenmerkend aan kunsthandel is het investeren in kunst. Kunsthandelaars kopen en verkopen kunstwerken en kunnen zich specialiseren in bepaalde genres, periodes of stijlen.

Een galeriehouder is iemand die een galerie beheert en kunstwerken tentoonstelt en verkoopt. Hoewel beide beroepen overlappende taken kunnen hebben, ligt de focus van een galeriehouder meer op het tentoonstellen en promoten van kunst, terwijl een kunsthandelaar zich meer richt op het feitelijk kopen en verkopen van kunstobjecten. De kunsthandelaar focust vooral op kunst als belegging.

Voor wie is kunsthandelaar worden een goede keuze?

Om kunsthandelaar te worden, moet je zowel ondernemend als artistiek zijn. Kennis van kunststromingen, de kunstgeschiedenis en de ontwikkelingen of trends in de kunstwereld is essentieel. Hoewel er geen specifieke opleiding is voor het beroep van kunsthandelaar, kun je cursussen of opleidingen volgen op het gebied van kunstgeschiedenis, kunstmanagement of kunsthandel.

Als kunsthandelaar moet je in staat zijn om kunstwerken op te sporen en te evalueren, objecten klaar te maken voor verkoop, klanten te ontvangen, de vraag van de klant te analyseren en producten of diensten te verkopen. Daarnaast is het onderhouden van de verkoopruimte, zoals een galerie of showroom, van groot belang. Het gaat dus over meer dan louter wat in kunst investeren.

Het beroep van kunsthandelaar zal in ieder geval niet snel verdwijnen door robotisering van de samenleving, waardoor het een toekomstgerichte job is. Mensen zullen altijd geïnteresseerd blijven in het kopen, verkopen en waarderen van kunst. Net daarom is kunsthandelaar worden een goed idee.

Kunst als belegging

Dat veel mensen in kunst investeren, hoeft geen toeval te heten. Investeren in kunst kan een interessante en potentieel winstgevende belegging zijn. Echter, het vereist gedegen kennis van de kunstmarkt en een goed oog voor kwaliteit en waarde. Hoewel kunst als belegging risicovol kan zijn, hebben sommige kunstwerken in het verleden indrukwekkende rendementen opgeleverd. Als kunsthandelaar kun je je specialiseren in verschillende soorten kunst, zoals schilderijen, sculpturen, fotografie, videografie, keramiek, glaswerk en nog veel meer. Binnen deze categorieën kun je je richten op bepaalde stijlen, periodes of kunstenaars.

Stap voor stap kunsthandelaar worden

In België ben je als kunsthandelaar verplicht om je in te schrijven in de KBO, dit via een ondernemingsloket naar keuze. Daarnaast moet je rekening houden met wetgeving inzake witwaspreventie en de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Als kunsthandelaar ben je verplicht om een btw-nummer aan te vragen en op de juiste manier btw in te houden en door te storten. Zorg voor passende verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een schadeverzekering voor je kunstcollectie. Het is verder belangrijk om je boekhouding op orde te hebben. Overweeg om een boekhouder in te schakelen om je hierbij te helpen.

Boekhouding voor kunsthandelaars

Een goede boekhouding is essentieel voor elke ondernemer, en zeker voor een kunsthandelaar. Het helpt je om inzicht te krijgen in je financiële situatie, zodat je betere beslissingen kunt nemen over het kopen en verkopen van kunstwerken. Bovendien is een correcte en up-to-date boekhouding noodzakelijk om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Wil je kunsthandelaar worden of zakelijk in kunst investeren en heb je nog geen boekhouder? Dan helpen we je graag verder. Laat je gegevens achter op deze pagina en wij brengen je vrijblijvend in contact met boekhouders in jouw buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here