DELEN

De markt speelt een belangrijke rol in de stedelijke omgeving. Op economisch vlak draaien lokale bakkers, slagers en fruitverkopers er vaak hun grootse omzet. Hiernaast brengt een markt ook beleving naar de stad, terwijl het een ontmoetingsplaats is waar vooral ouderen de sociale meerwaarde van erkennen. Het beroep heeft alles om ons te overtuigen. Meer zelfs: waarom zouden we eigenlijk zelf niet gewoon marktkramer worden? Toch is het lang niet altijd duidelijk wat we moeten doen indien we marktkramer worden willen. Hoe marktkramer worden en wat mag dat kosten? Dat lees je hier.

Zelfstandig marktkramer worden: inschrijven als zelfstandige

Natuurlijk kan je ook in loondienst marktkramer worden, maar we nemen toch aan dat het merendeel van jullie zelfstandig marktkramer worden wil. Hiervoor dien je dezelfde stappen als iedere andere startende zelfstandige te doorlopen. Denk aan de keuze voor een geschikte vennootschapsvorm, het doorlopen van de opstartformaliteiten, het inschrijven bij het KBO en het aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

Meer weten over het starten als zelfstandige en hoe dat allemaal gaat? In onderstaande zeven artikelen vind je alle informatie die je zoekt:

Vergunning marktkramer: aanvraag machtiging ambulante handel

Wil je marktkramer worden? Dan zal je uiteraard op de openbare markt terug te vinden zijn. Vooraleer je kan starten als marktkramer, zal je over een ‘vergunning marktkramer’ of een zogenoemde ‘machtiging ambulante handel’ moeten beschikken.

De aanvraag van een ‘vergunning marktkramer’ dient te gebeuren bij het ondernemingsloket en dit aan de hand van het officieel aanvraagformulier. Het is het ondernemingsloket die de ‘vergunning marktkramer’ zal uitreiken of, geheel of gedeeltelijk, zal weigeren. Bij zo’n weigering is wel beroep mogelijk bij de minister van Middenstand. Bij een goedgekeurde ‘aanvraag tot vergunning marktkramer’ zal je een digitale ‘vergunning marktkramer’ (incl. QR-code) ontvangen. Deze ‘vergunning marktkramer’ dien je tijdens de markt op elk moment voor te kunnen leggen. In principe kan je met jouw ‘vergunning marktkramer’ meteen starten als marktkramer.

Lees ook: Dit moet je weten over de leurkaart

Kosten marktkramer vergunning

Naast de kosten die voor elke zelfstandige gelden, treffen ook een aantal bijzondere kosten de marktkramer. Een eerste voorbeeld van dergelijke kosten voor de marktkramer, zijn de kosten voor de aanvraag van een ‘vergunning marktkramer’. De exacte kostprijs is hierbij afhankelijk van het type machtiging:

 • Kosten marktkramer vergunning als werkgever: 150 EUR;
 • Kosten marktkramer vergunning aangestelde type A: 100 EUR;
 • Kosten marktkramer vergunning aangestelde type B: 100 EUR.

Hoe marktkramer worden: andere noodzakelijke vergunningen

In principe kan je met jouw inschrijving als zelfstandige en de ‘vergunning marktkramer’ meteen starten als marktkramer. Voor sommige beroepen moet je echter nog over bijkomstige vergunningen beschikken. We denken hierbij voornamelijk aan de eetwarenvergunning die je moet aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Zo’n eetwarenvergunning is immers noodzakelijk van zodra je voedingsmiddelen transporteert, verpakt, in de handel brengt, invoert of fabriceert. In Vlaanderen is de vergunning zelfstandige beenhouwer-spekslager afgeschaft. In Brussel en Wallonië is zo’n vergunning wel nog steeds noodzakelijk.

Lees ook: De vergunningen die je nodig hebt om een bedrijf te starten

Zelfstandig marktkramer worden: neem ook de lokale regelgeving door

Naast bovenstaande regels vaardigen gemeenten ook bijzondere regels uit met betrekking tot de ambulante activiteiten op hun grondgebied. De gemeente kan de ambulante activiteiten regelen of beperken, maar niet volledig verbieden. Neem steeds het gemeentelijk reglement van iedere stad waar je op de markt gaat staan, goed door.

Op basis van dit gemeentelijk reglement zal je het volgende moeten regelen:

 • Het aanvragen van een standplaats of een abonnement;
 • Het nemen van eventuele opgelegde veiligheidsmaatregelen;
 • Het betalen van de retributie.

Lees ook: Wetgeving m.b.t. verkoop in en uit de winkel

In sommige gemeenten is het overigens mogelijk om abonnementen over te dragen. Is er geen standplaats meer beschikbaar? Dan kan het een interessante piste zijn om de specialisatie van de overlater verder uit te voeren op een overgedragen standplaats. Ook hier zal de gemeente vaak extra regels opleggen, maar vaak is het mogelijk om geleidelijk aan te starten als marktkramer en aldus moet je niet meteen een hele zaak overnemen.

Kosten marktkramer voor een standplaats of abonnement

Ook gemeenten plukken graag hun graantje mee tijdens de wekelijkse markt. Zij zijn vrij om hun tarieven te bepalen en kennen soms kortingen toe aan hen die wekelijks op de markt staan. Zij die starten als marktkramer weten maar beter vooraf welke retributies zij dienen te betalen.

Om een idee te bieden van de kosten van een marktkramer en hoe sterk de retributies doorheen het Vlaamse land kunnen variëren, heb ik indicatief de tarieven weergegeven van vijf verschillende markten in Vlaanderen:

 • Kosten marktkramer in Hasselt: dagtarief van € 1,20 per lopende meter met een min. van 6 meter;
 • Kosten marktkramer in Gent, Ledebergplein: tarief van € 6,50 per dag;
 • Kosten marktkramer in Ronse: € 5,- + € 0,75 (woensdagmarkt) of € 1,50 per lopende meter of deel van een lopende meter;
 • Kosten marktkramer in Antwerpen, weekdag: € 7,- voor kavel van 3×3 meter;
 • Kosten marktkramer in Hamont-Achel: € 5,- per standplaats per dag.

Weet overigens dat bovenstaande tarieven enkel van toepassing zijn op de feitelijke standplaats. Veel gemeenten hebben bijvoorbeeld nog een aparte retributie voor de terbeschikkingstelling van elektriciteit, voor het inschrijven op de wachtlijst of voor het verwerven van bijkomende plaatsen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here