DELEN

Net zoals een zakelijke verzekering fiscaal aftrekbaar is, zijn uitgekeerde bedragen mogelijk ook belast. Sinds een aantal jaren is het een en ander vereenvoudigd, omdat de fiscale fiches door verzekeringsmaatschappijen worden klaargezet in Tax-on-Web. Deze fiscale fiches kan je vervolgens aan je boekhouder bezorgen. Toch mag je je niet zomaar beperken tot deze fiches. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat niet alle fiscale fiches worden klaargezet. Bovendien wil een fiscale fiche nog niet per se zeggen dat de uitkering ook daadwerkelijk belastbaar is.

Verzekering fiscaal aftrekbaar en dus is de uitkering belastbaar

De algemene regel is dat als een betaalde verzekeringspremie als kost aftrekbaar is, de uitkeringen dan weer belastbaar zijn. Als je bijvoorbeeld de verzekeringspremie van de auto van de zaak fiscaal aftrekt, maken de uitkeringen ook deel uit van de belastbare inkomsten in de inkomsten- of de vennootschapsbelasting.

Deze uitkering is hier echter wel maar belastbaar in de mate dat het ook fiscaal aftrekbaar is en dit bovendien dan nog eens in verhouding tot het beroepsgedeelte. Er zijn bijvoorbeeld allerlei beperkingen aan de fiscale aftrekbaarheid van de auto van de zaak en volgens dezelfde beperkingsregels is ook de uitkering belastbaar. Voor de helft fiscaal aftrekbaar is dus ook voor de helft belastbaar. Wat niet van belang is, is wanneer de schade is opgelopen. Ook wanneer het schadegeval dat aanleiding gaf tot de uitkering optrad bij privégebruik, is de uitkering belastbaar.

Belastbaarheid van uitkeringen bij de verzekering gewaarborgd inkomen

Bij een verzekering gewaarborgd inkomen die een inkomensverlies dekt, is de uitkering steeds belastbaar. De uitkering vervangt namelijk het inkomen. In dit geval is het aan te raden om de premie ook als kost in te brengen, want de uitkering wordt sowieso belast.

Als de verzekering gewaarborgd inkomen het inkomensverlies echter niet dekt, is het opnieuw afhankelijk van de vraag of de premie als kost wordt ingebracht. Enkel als de premie als kost wordt ingebracht, zal de uitkering worden belast.

Goed overleggen met de boekhouder

Hoewel er automatisch fiscale fiches worden opgesteld, wil dit nog niet zeggen dat de uitgekeerde bedragen zomaar (volledig) belastbaar zijn. Het type uitkering speelt een rol, maar ook de vraag of de betaalde premie als kost wordt ingebracht, de mate waarin dit het geval is en wat het beroepsgedeelte is. Geef de fiscale fiches dus niet alleen door aan de boekhouder, maar communiceer tegelijk ook duidelijk waar de uitkeringen vandaan komen en bij welke verzekering ze horen.

Je merkt dat het hebben van een goede boekhouder geen overbodige luxe is. Of toch als je niet onnodig veel belastingen wil betalen. Als je nog geen boekhouder hebt, helpen wij je graag bij het vinden van een goede boekhouder bij jou in de buurt. Via deze website kan je namelijk gemakkelijk in contact komen met goede boekhouders. Het enige wat je zelf moet doen, is je gegevens achterlaten. Vervolgens ontvang je een aantal offertes. Laat je gegevens achter en ontvang offertes van boekhouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here