DELEN

Dat we onze mobiliteit op een andere manier moeten organiseren, is de laatste weken wel duidelijk geworden. Openbaar vervoer, autodelen en de fiets horen een steeds belangrijkere rol te spelen in een hernieuw mobiliteitsbeleid. Het autobezit wordt dan ook vervangen door allerhande alternatieven.

In zo’n sfeer kunnen autoverhuurbedrijven gouden zaken doen, want soms blijft men nu eenmaal een vierwieler nodig hebben. Sporadisch een auto huren, is dan ook de oplossing. Wil ook jij een autoverhuurbedrijf opstarten? Wat een goed idee! Maar hoe begin je een autoverhuurbedrijf? Hoe zit het met de autoverhuurbedrijf verzekering? En waar moet je nog op letten indien je een autoverhuurbedrijf starten wilt? Dat lees je in dit artikel.

Hoe begin je een autoverhuurbedrijf?

Het beginnen van een autoverhuurbedrijf is niet zo gek anders dan het starten van een andere onderneming. Zo moet je een organisatievorm kiezen, dien je eventueel even langs te gaan bij een notaris en moet je jouw btw-nummer aanvragen. Ook moet je een en ander regelen op vlak van de sociale zekerheid. Vervolgens kan je zelf een autoverhuurbedrijf beginnen, al dan niet door beroep te doen op extern kapitaal.

Zakelijke zichtrekening openen

Je kan geen autobedrijf beginnen zonder dat je over een zakelijke zichtrekening beschikt. Je moet namelijk verplicht zakelijke transacties en privétransacties van elkaar scheiden. Bovendien heeft een zakelijke zichtrekening nog heel wat andere voordelen te bieden. Een zakelijke zichtrekening kan bijvoorbeeld worden gekoppeld met je boekhoudsoftware zodat je rekeninguittreksels automatisch worden verwerkt. Net omwille van de uitgebreide mogelijkheden is vooral de zakelijke zichtrekening van KBC een aanrader.

Autoverhuurbedrijf opstarten is het eenvoudigst via franchising

Je kan uiteraard zelf een autoverhuurbedrijf beginnen onder een eigen naam en een eigen logo. In de praktijk blijkt franchising echter de eenvoudigste methode te zijn. Het gaat immers om een sector waarin grote investeringen noodzakelijk zijn en waar het de starters vaak aan knowhow ontbeert.

Door in te zetten op franchising krijg je niet alleen de kennis, maar vaak ook gunstigere verzekeringsvoorwaarden, kan je de online omgeving gebruiken en ben je meestal ook automatisch verbonden aan gunstige onderhoudscontracten of pechdiensten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van franchising. Ze allemaal opsommen is onbegonnen werk, maar als je hier meer over wil weten is het boek Franchise Management for Dummies een aanrader. Het is een Engelstalig boek, maar het is heel begrijpelijk geschreven. Het helpt je onder meer bij het vinden van de ideale franchisingformule.

Wanneer we zelf een autoverhuurbedrijf beginnen, dienen we dat allemaal zelf te regelen. Bovendien is het in de praktijk bijna onmogelijk om even gunstige voorwaarden af te dwingen, waardoor je al snel voor een ongelijke strijd komt te staan. Hoe begin je een autoverhuurbedrijf? Door te kiezen voor franchising. Hoewel dat geen verplichting hoeft te zijn.

Zorg voor een geschikte autoverhuurbedrijf verzekering

Wanneer je zelf overgaat tot een autoverhuurbedrijf opstarten, moet je ook zelf een autoverhuurbedrijf verzekering afsluiten. Een klassieke verzekering volstaat immers niet voor het verhuren van auto’s. Omdat het op het moment van het aangaan van de overeenkomst onduidelijk is wie uiteindelijk met de wagen zal rijden, is zo’n autoverhuurbedrijf verzekering vaak een stuk duurder. Bovendien tonen studies aan dat het rijden met een huurauto nu eenmaal meer risico’s omvat. Het gaat om een wagen die men niet kent en mensen zouden er onvoorzichtiger mee omgaan, net omdat het niet om hun eigen kapitaal gaat.

Kortom: informeer goed naar de voorwaarden van de autoverhuurbedrijf verzekering, vraag uiteenlopende offertes op en houd er voldoende rekening mee tijdens het opstellen van het financieel plan.

Kies voor waterdichte overeenkomsten

Wil je zelf een autoverhuurbedrijf beginnen, zonder de hulp van een franchisegever? Dan moet je ook zelf de verschillende overeenkomsten opstellen en afsluiten. Het belang van een waterdichte verhuurovereenkomst mag je niet onderschatten. De praktijk leert me dat men vaak nogal lichtzinnig omspringt met zo’n overeenkomsten en niet nadenkt over de juridische gevolgen van de algemene voorwaarden.

Wat doe je bijvoorbeeld wanneer er schade wordt opgemerkt? Wat als de klant de wagen vuil terugbrengt? Wat als de politie de wagen aanslaat omdat er drugs mee werd getransporteerd? Kortom: vragen waarvoor je preventief jouw raadsman dient te contacteren. Enkel zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Autoverhuurbedrijf beginnen: zo vind je klanten

Wil je zelf een autoverhuurbedrijf starten, dan moet je natuurlijk ook jouw doelgroep kunnen aanspreken. Steeds vaker gaan zij online op zoek naar een autoverhuurbedrijf. Dat geven ook de cijfers aan. Ongeveer 65% van de mensen huurt een auto immers via een website, terwijl een minderheid daarvoor beroep doet op een tussenpersoon zoals een luchtvaartmaatschappij of een reisbureau. Daarom is jouw online aanwezigheid niet onbelangrijk. Denk niet alleen aan een eigen website, maar ook aan profielen op websites zoals Snappcar, Drivy of CarAmigo.

Een minstens even interessante piste is het aangaan van een samenwerking met grotere bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringsfirma’s en expatondernemingen. Terwijl de verhuur aan particulieren altijd een beetje onzeker is, kunnen dergelijke overeenkomsten voor een vrij constante bron van inkomsten zorgen. Natuurlijk zullen zij wel om een mooi prijsje vragen, waardoor de winstmarge per verhuurde wagen er dan weer kleiner is.

Autoverhuurbedrijf opstarten: welke auto’s verhuren?

Dit is en blijft natuurlijk een beetje een persoonlijke keuze die je in jouw ondernemingsplan moet uitwerken. Veel is nu eenmaal afhankelijk van de doelgroep waarop je focust. Wil je vooral topfuncties binnen gerenommeerde bedrijven aanspreken? Dan zal je natuurlijk ook luxueuze auto’s moeten verhuren. Met pakweg een Nissan Micra zullen zij nu eenmaal niet tevreden zijn.

Wil je vooral particulieren bedienen? Weet dat slechts 24% van de particulieren echt rekening houdt met het type auto dat men aanbiedt, terwijl de prijs (76%), de voorwaarden (58%) en de service (28%) voor hen veel belangrijker zijn. Budgetvriendelijke wagens aankopen die je voor een aangename prijs kan verhuren, is in zo’n geval een aanrader. Zonder dat die wagens uiteraard aan kwaliteit hoeven in te boeten.

Weet overigens ook dat men een extra ruime auto verkiest boven een automerk dat men kent. Milieuvriendelijkheid blijkt dan weer minder belangrijk te zijn voor de consument, maar de wetgever tilt er wel steeds zwaarder aan. Hierdoor lopen ook de kosten van een goede auto op. Mogelijk zal je hiervoor een investeringskrediet moeten aangaan. Zeker als je inzet op duurzaamheid kan een collaboratieve lening via Mozzeno een oplossing zijn. In de deeleconomie staan consumenten te popelen om ecologische initiatieven te ondersteunen.

Autoverhuurbedrijf opstarten? Zorg voor een goede voorbereiding

Wanneer je een eigen autoverhuurbedrijf beginnen wilt, kom je al snel voor uiteenlopende keuzes te staan. Ook diverse vragen zijn niet ongewoon.

Hoe begin je een autoverhuurbedrijf? Door vooraf een en ander voor jezelf na te gaan. Bij het opstellen van het ondernemingsplan maak je daarom vooraf duidelijk hoe je een en ander gaat aanpakken, gaande van de aan te kopen wagens tot de doelgroep, de autoverhuurbedrijf verzekering en de kleinste lettertjes.

Wanneer je een autoverhuurbedrijf opstarten wilt, is het vooral belangrijk om je goed te laten informeren. Je kan beroep doen op een accountant, een marketingbedrijf, een jurist en een verzekeringsexpert. Of je kan natuurlijk opteren voor een franchisedienst waar je de knowhow gewoon krijgt voorgeschoteld.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here