Nu het jaar haar einde nadert, kan je pas echt goed bepalen hoeveel winst je dit jaar zal hebben gemaakt. Het zijn op basis van die cijfers dat men later ook de verschuldigde sociale bijdragen van 2019 zal bepalen. Vervolgens moet je sociale bijdragen bijbetalen of volgt een teruggave van de sociale bijdragen. Je kan er dan ook voor kiezen om nu extra sociale bijdragen te betalen en zo een hoge factuur in 2020 of 2021 te voorkomen.
Betaalde je wel voldoende sociale bijdragen in 2019?
Nu je verwachte inkomsten min of meer duidelijk zijn, kan je de berekening van de sociale bijdragen in 2019 maken. Daarbij moet je onder andere rekening houden met de drempels voor sociale bijdragen en de minimum en maximum sociale bijdragen in 2019. Dit vergelijk je vervolgens met de kwartaalbijdrage (de sociale bijdragen die je reeds betaalde). Betaalde je genoeg, dan stelt er zich geen probleem. In het andere geval kan je overwegen om extra sociale bijdragen te storten.
Extra sociale bijdragen storten is niet verplicht
Je kan in principe nu al anticiperen en extra sociale bijdragen storten. Hierdoor voorkom je een hoge afrekening, terwijl de sociale bijdragen die zelfstandigen in 2019 storten ook in inkomstenjaar 2019 fiscaal aftrekbaar zijn. Het gevolg is dat je beroepsinkomsten eveneens lager liggen, waardoor je minder belastingen moet betalen en de voorschotten in 2022 eveneens lager liggen. Vooral wanneer je dit jaar een exceptioneel goed jaar draaide, is het bijstorten van sociale bijdragen interessant.
Verplicht is het echter niet, ook niet indien het gaat om sociale bijdragen in bijberoep. Indien je het niet doet, riskeer je dus ook geen verhogingen. Je hoeft hier verder ook geen formaliteiten te vervullen, behalve dan extra storten. Op het attest dat je ontvangt zal de extra storting automatisch worden verwerkt.
Hierop geldt wel een uitzondering. Wanneer je zelf om een verlaging van de sociale bijdragen vroeg en vervolgens blijkt dat je te weinig betaalde, word je wel gesanctioneerd. Het gaat om een verhoging van 3% per kwartaal én 7% per jaar. Dat dikt met andere woorden snel aan, waardoor je in dat geval toch gewoon beter bijstort en de verhogingen voorkomt. Stort je te veel? Dan zal je gewoon sociale bijdragen terugkrijgen, dus dat is geen ramp en zelfs beter dan te weinig betalen.
Minder sociale bijdragen betalen?
Blijkt uit je berekening dat je te veel sociale bijdragen betaalde in 2019? Dan mag je niet zomaar minder storten. Daarvoor moet je een verlaging van de sociale bijdragen aanvragen. Dit kan echter niet zomaar, want je moet een duidelijke oorzaak kunnen voorleggen en dat bovendien ook objectief kunnen bewijzen. Enkel in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij het verlies van een grote klant of bij een ziekte, is zo’n verlaging mogelijk. Indien een verlaging niet mogelijk is, betaal je dus ook gewoon de normale kwartaalbijdrage. Ook dan zal je nadien sociale bijdragen terugkrijgen.