DELEN

Wereldwijd neemt ieder jaar het aantal ondernemers toe. Dat is goed nieuws voor onder andere de economie. De inkomens van de ondernemers stijgen over het algemeen. En daarmee hun koopkracht. Daarnaast krijgt de consument een groter aanbod. Maar starten met ondernemen vergt energie maar geeft ook energie. Ondernemen is doen wat je leuk vindt. Maar vergeet dat niet als je al een tijdje een eigen zaak hebt.

Wat is ondernemen?

Kort gezegd is ondernemen het ontwikkelen van economische activiteiten met een winstoogmerk, waarbij je gebruik van je eigen (al dan niet geleend) vermogen. Deze mooie volzin geeft al aan dat het om het genereren van winst gaat. Je kunt allerlei producten en diensten gaan verkopen, maar zonder winst kom je niet ver. Wat er niet in de definitie wordt genoemd is wat ondernemen nog meer inhoudt. Je eigen tijd en energie moet geld opleveren. Als je een marge bovenop de inkoopprijs ontvangt bij verkoop is dat winst. Maar de indirecte kosten moeten ook worden betaalt. Kan dat met jouw marges? En hou je rekening met je eigen uurloon? Ben je op de hoogte van de veranderingen in de markt en speel je daarop in?

Ben jij een (goede) ondernemer?

Er zijn zoveel soorten mensen. Iedereen heeft zijn eigen karakter maar ook zijn eigen visie op het leven. Dit zorgt dat ervoor dat er veel soorten ondernemers zijn. Er is daarom geen blauwdruk voor een ‘standaard’ ondernemer. Maar enkele zaken zijn wel van belang om een goede entrepreneur te zijn. Je moet met je onderneming winst maken. Vervolgens moet je met jouw beslissingen zorgen voor continuïteit. Je wilt immers ook over een aantal jaar nog steeds winst genereren. Maar wat je de meest kans op succes geeft, is dat je plezier hebt in wat je doet. Want ondernemen is doen wat je leuk vindt.

Ondernemen is doen wat je leuk vindt

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je begint met een eigen zaak, dan gaat het vaak wel. Want je ontvangt veel voldoening over je intensieve arbeid. Juist het ontwikkelen van je onderneming is namelijk erg leuk. Maar ben je al een lange tijd zaakvoerder, dan heb je soms perioden dat je veel met details bezig bent. En juist niet meer met de ontwikkeling van je onderneming. Is het dan nog wel leuk? Heb je de energie om iedere dag weer je zaak te leiden? Krijg je nog voldoening uit je werk?

Tips voor leuk ondernemen

Om het als ondernemer leuk te houden hebben we enkele tips:

  1. Blijf dicht bij je eigen interesses, hiermee blijf je geïnteresseerd;
  2. Breng je zakelijke doelstellingen zo dicht mogelijk bij je persoonlijke doelen. Dan blijf je altijd gemotiveerd;
  3. Vergeet af en toe de details, maar denk na over de positie van je onderneming. Stuur dan vervolgens bij wanneer het de kant opgaat die jij niet leuk vindt;
  4. Durf extreem te zijn, is het niet leuk meer dan kun je je zaak ook verkopen en opnieuw beginnen;
  5. Haal lessen uit tegenslagen en gebruik ze om de kwaliteit van de onderneming te verbeteren. Hiermee voorkom je dat je het niet meer ziet zitten;
  6. Zorg voor balans tussen werk en ontspanning. Onthoud: grote spanning hef je op met grote/veel ontspanning;
  7. Stap soms uit de dagelijkse gang van zaken en doe iets totaal anders. Als je terugkomt ben je veel creatiever en energieker;
  8. Hang een bordje op in je kantoor met daarop: Ondernemen is doen wat je leuk vindt.

 

Een succesvolle zaakvoerder is een zaakvoerder die plezier in zijn werk heeft. Door de groei van je onderneming vergeet je dit weleens. Vraag je daarom periodiek af of je nog doet wat je leuk vindt. Vergeet niet te ontspannen en kies soms even voor jezelf als persoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here