Hercule Poirot, Sherlock Holmes en Viktor Burakov: stuk voor stuk spreken ze tot de verbeelding. Het is een droom van veel kinderen en stiekem ook van een grote groep volwassenen: detective worden. Privé detective worden, is echter niet voor iedereen weggelegd. In tegenstelling tot wat de films doen uitschijnen, ben je als detective namelijk niet compleet vrij in wat je doet en hoe je dat doet. Net als bijvoorbeeld politieagenten ben je gebonden aan een aantal regels. Hierdoor kan je ook niet zomaar een detective worden. Je moet bijvoorbeeld een detective opleiding volgen. Hoe word je detective? We leggen het voor je uit.
Hoe detective worden?
In de eerste plaats moet je weten dat je niet zomaar detective kan worden. De wet van 19 juli 1991 tot regeling van het beroep van privé-detective regelt de toegang tot het beroep. Het bepaalt de eisen waaraan je moet voldoen. Enkel als je aan die eisen voldoet, kan je detective worden.
Uit die wet blijkt dat je ten minste 21 jaar oud dient te zijn om detective te kunnen worden. Ook moet je de Europese nationaliteit hebben en is een blanco strafregister verplicht voor wie detective wil worden. Verder mag je gedurende vijf jaar voor het indienen van de aanvraag niet voor openbare diensten hebben gewerkt. Deze regel is er onder meer om te voorkomen dat je vertrouwelijke informatie van openbare diensten kan misbruiken. Verder is enig cumul met bewakings- en beveiligingswerk verboden, alsook mag je niet werken bij een wapen- of munitiefabrikant. Bovendien kan je enkel detective worden nadat je een detective opleiding hebt gevolgd.
Privédetective worden opleiding
De detective opleiding duurt ongeveer twee jaar. Een detective opleiding is te volgen bij een door de FOD Binnenlandse Zaken erkend opleidingscentrum. De detective opleiding is behoorlijk complex. Het bevat bijvoorbeeld heel wat recht, met onder meer grondwettelijk recht en strafrecht. Daarnaast heeft de detective opleiding ook aandacht voor psychologie en criminologie. De detective cursus wordt onder andere aangeboden door Syntra en dit in de vorm van avondschool.
Volgens de informatie van Syntra gaan er maar liefst 84 lesuren naar juridische vorming, 44 uur naar socio-psychologische vorming en 84 uur naar beroepstechnische vorming. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatieverwerking en rapportering. Natuurlijk is er ook aandacht voor praktijkoefeningen. Dit omvat 132 uur en bestaat onder meer uit omgaan met verbale agressie, leugendetectie, verhoortechnieken, onderhandelingstechnieken, fraudebestrijding en fotografie. Je dient examens af te leggen en een eindproef te vervolledigen om de detective opleiding te vervolledigen. Men benadrukt het belang van een aantal persoonlijke kwaliteiten, zoals een analytische geest, een gevoel voor observatie, volharding, discretie en geduld. Een rijbewijs B is om praktische redenen ook vereist. Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques, het Vlaams opleidingsverlof en het Vlaams opleidingskrediet.
Aanvraag indienen en detective worden
Nadat je de detective opleiding hebt voltooid, kan je een aanvraag indienen om toegang te krijgen tot het beroep detective. Deze aanvraag is in te dienen bij de FOD Binnenlandse Zaken. Alvorens je aan de slag kan, word je door de staatsveiligheid doorgelicht. Je moet een onberispelijk verleden hebben om detective te kunnen worden. De privédetective verliest ook het recht om het beroep uit te oefenen als hij niet om de vijf jaar verplichte opfriscursussen volgt. Dus er komt echt wel wat bij kijken.
Taken van de detective
Veel mensen zien een detective worden als iets romantisch, geïnspireerd door de vele films waarbij detectives onoplosbare zaken oplossen en misschien wel buitenlandse spionnen ontmaskeren. Weet dat het om een boeiende job gaat, maar dat lang niet alle opdrachten even spannend zijn. Zo schakelen bedrijven detectives in voor bedrijfsspionage of voor het schaduwen van werknemers. Ook solvabiliteitsonderzoeken en het blootleggen van twijfelachtige handelspraktijken komt aan bod. Wat particuliere opdrachtgevers betreft, gaat het vaak om het blootleggen van overspel of het discreet bestrijden van chantage. Denk verder aan onderzoek in het kader van huurgeschillen (bv. bewijzen dat een huurwoning onwettig wordt gebruikt), het natrekken van de eerbaarheid van een toekomstige echtgenote, het opsporen van inkomsten voor de berekening van de alimentatie, de terugvordering van schulden en dergelijke meer. Het oplossen van mysterieuze verdwijningen is eerder uitzondering dan regel, maar het komt natuurlijk wel voor.
Salaris van de detective
Wil jij detective worden? Dan kan je rekenen op een mooi loon. De gemiddelde detective rekent ongeveer 50 tot 60 euro per uur aan, exclusief btw. Bij een nachttarief loopt dit op tot 100 euro exclusief btw. Vaak komen er ook nog vervoerskosten bovenop.
Weet wel dat je als detective meestal een ondernemer bent en dus ook met extra kantoorkosten te maken hebt. Je dient ook zelf bij te dragen aan je sociale zekerheid, je moet een boekhouding bijhouden en dergelijke meer. Natuurlijk kan je voor dit laatste een beroep doen op een boekhouder. Een boekhouder is net als de privédetective discreet, dus je hoeft niet te vrezen dat hij de namen van je klanten aan de grote klok hangt. Tip: via deze website kan je heel eenvoudig de juiste boekhouder vinden. Je laat dan je gegevens achter en je wordt vrijblijvend in contact gebracht met goede boekhouders die je kunnen helpen.